Ulvilalainen Simo Aalto viihtyi työelämässä 68-vuotiaaksi asti – Sijoitusmarkkinoiden maailmassa tapahtuu paljon, joten aiheen parissa ei ollut koskaan tylsää
Simo Aalto teki 43-vuotisen työuransa pankkialalla saman työnantajan palveluksessa. Pitkällä urallaan hän ehti nähdä monenlaisia talouden vaiheita.
Pauliina Vilpakka
Ulvilalainen Simo Aalto on neljättä viikkoa eläkeläinen, mutta aivan toimettomana ei ole tarvinnut olla. Keväällä häntä piti kiireisenä kunnallisvaaliehdokkuus. Lisäksi hän otti äskettäin vastaan kaksi luottamustehtävää, toisen säätiön hallituksessa ja toisen osakeyhtiön hallituksessa. Työkeskeistä elämää vuosikymmenet viettäneelle on ollut hyvä, että arjessa on pysynyt jonkinlainen rytmi, vaikka rentoa oleiluakin elämään jo mahtuu. Kesällä Aalto mökkeilee Joutsijärven rannalla ja pelaa golfia. Hän pelaa myös jääkiekkoa Tyynempi Yritys -nimisessä harrastajaseurassa.
– Olen ollut vasen laitahyökkääjä jo vuodesta 1992, Aalto kertoo.
Ensimmäinen kesä eläkkeellä sisältää myös aikaa perheen kanssa. Aalloilla on kaksi tytärtä ja yhteensä kuusi lastenlasta, iältään 2-12 vuotiaita. Tuffa pitää lapsenlapsille ”koulua”, jossa opettaa esimerkiksi laskentoa, kirjoitusta, lukemista ja liikuntaa.
Aalto teki 43-vuotisen uran saman työnantajan palveluksessa, jota kutsuttiin 80-luvulla Helsingin Osakepankiksi ja tänä päivänä Nordeaksi. Työelämässä hän viihtyi niin hyvin, että viivytti eläkkeelle jäämistä 68-vuotiaaksi asti. Hänestä ehti tulla työyhteisönsä vanhin ja eräänlainen isähahmo.
– Lopussa otin vuosi kerrallaan. Mutta nyt kevättä kohden alkoi jo tuntua siltä, että ihan kiva, että nyt tämä loppuu, Aalto myöntää.
Aikanaan läheltä piti, ettei työnantaja olisi ollut toisen niminen. Opiskellessaan Turun kauppakorkeakoulussa, maailmalla matkaillut ja kielitaitoinen Aalto haki kesätöihin kotikaupunkiinsa Poriin kilpailevan pankin ulkomaan osastolle. Konttoripäällikkö piti hakijasta, mutta ajan tyyliin totesi, ettei heillä ollut ”tapana palkata kesätöihin poikaa.” Pankkiala oli tuohon aikaan naisvaltainen, ja sisälsi paljon käsityönä tehtäviä paperihommia. Ensimmäinen kesätyöpaikka aukesi lopulta HOP Porin konttorilta vuonna -82 ja vaikutti luultavasti siihen, että Aallon valmistuttua myös ensimmäinen vakituinen työsuhde löytyi saman yhtiön palveluksesta Turusta.
Aalto omaksui säästämisen mallin jo lapsuudessaan. Hänen ensimmäinen käsinkirjoitettu säästökirjansa on peräisin hänen syntymävuodeltaan 1957, jolloin vanhemmat avasivat lapselleen säästötilin. Pankki oli lähellä fyysisestikin, sillä perheen koti sijaitsi pankin kanssa samassa taloyhtiössä Porin keskustassa.
Kesällä Simo Aalto tekee puutarhatöitä, mökkeilee Joutsijärven rannalla ja pelaa golfia. Hän pelaa myös jääkiekkoa Tyynempi Yritys -nimisessä harrastajaseurassa. Kuva: Pauliina Vilpakka
Pitkään työuraan mahtui monenlaisia talouden vaiheita. Ensimmäiset pankkikortit tulivat käyttöön 70-luvun lopulla. Aluksi niillä saattoi vain nostaa rahaa, mutta myöhemmin pankkikorteilla alettiin myös maksaa kaupoissa. Kauppakorkeavuosinaan Aalto kirjoitti projektitutkielman aiheesta: Pankkikortin leviäminen ja omaksuminen.
– Muistan, että pankkikortin tullessa jopa yliopistotasolla puhuttiin, että käteinen raha katoaa varsin nopeasti käytöstä kokonaan. Eipä ole kadonnut vieläkään, Aalto naurahtaa.
Lamavuosina -90 luvun alussa Aalto työskenteli Hyvinkään toimipisteessä. Raskaiden vuosien aikana pankkialalla nähtiin läheltä yritysten konkursseja ja velkajärjestelyjä sekä perheiden ahdinkoa.
– Siihen saakka yhteiskunnassa oli ollut aika iloista elämää. Kotitaloudet ja yritykset pystyivät tekemään hankintoja, osittain yli varojenkin. Kun korot nousivat, lainojen takaisinmaksukyky romahti, Aalto kertoo.
2000-luvulla Amerikassa koettiin samantapainen ilmiö, joka heijastui myös Eurooppaan ja Suomeen. Aalto pohtii, että nykyään yhteinen valuutta jonkin verran suojaa Suomen taloutta, sillä korkotaso on ollut yhteisvaluutan aikana vakaampi.
Aalto eläköityi Nordean Private banking Porin yksiköstä sijoitusjohtajan tehtävästä, jossa hän työskenteli viimeisten kymmenen vuoden ajan. Tehtävässään hän hoiti yksityshenkilöiden, yritysten, säätiöiden ja muiden yhteisöjen sijoitusvarallisuutta. Työ oli inspiroivaa: Sijoitusmarkkinoiden maailmassa tapahtuu paljon, joten aiheen parissa ei ollut koskaan tylsää. Maailman tapahtumilla ja ulkopolitiikalla on ollut koko ajan entistä enemmän vaikutusta markkinoiden vaihteluun. Edelleen Aalto seuraa jonkin verran maailman talousuutisia, ja hänen tv:nsä kanavavalikoimasta löytyy englannin-, espanjan-, ranskan- ja saksankielisiä kanavia tätä tarkoitusta varten.