Tähtihetkiä kameran edessä
Ammattivalokuvaaja ikuisti Minä olen! -hankkeen osallistujien unelmia. Syntyi puhutteleva näyttely, joka tulee esille Ulvilan kirjastoon.
Maarit Kautto
30. lokakuuta avautuvan Minä olen! -valokuvanäyttelyn jokaiseen kuvaan sisältyy elämänmakuinen tarina kaikkine kolhuineen ja osumineen.
Satakunnan Sydänpiirin kolmivuotisen Minä olen! -hyvinvointia kulttuurin keinoin -hankkeen kohderyhmänä ovat noin 30–55-vuotiaat työttömät henkilöt Satakunnassa.
Työttömyydellä on usein kauaskantoisia seurauksia, paitsi toimeentulon, myös heikentyneen terveyden ja hyvinvoinnin osalta. STEA:n rahoittaman hankkeen tarkoituksena on lisätä osallisuutta, hyvinvointia sekä muuttaa asenteita myönteisemmiksi työttömyyttä kohtaan.
– Minä olen! -ryhmiä on kokoontunut Kokemäellä, Porissa, Ulvilassa, Harjavallassa ja Nakkilassa. Ulvilan ryhmä päättyi keväällä, mutta he ovat kuitenkin mukana näyttelyn kuvissa. Mukana ovat myös Porin ja Nakkilan ryhmien osallistujat projektisuunnittelija Kirsi Järvinen kertoo.
Ryhmät ovat kokoontuneet kerran viikossa neljä tuntia kerrallaan. Tapaamisiin on sisältynyt erilaisia kulttuurimuotoja ja -pajoja, kuten maalausta, savitöitä, musiikkia, taiteeseen tutustumista, retkiä sekä yhdessäoloa ja vertaistukea.
– Viime vuoden lopulla sain idean valokuvausprojektista. Aluksi se herätti epäröintiä ja vastahankaisuuttakin, sillä monikaan ei oikein halunnut kameran eteen. Prosessin edetessä kaikki kuitenkin innostuivat ja uskalsivat lopulta upeasti heittäytyä oman mukavuusalueensa ulkopuolelle.
– Jokainen kuvattava loi omalle teokselleen tarinan sekä nimesi sen. Saimme suunnitella ja miettiä, millaisina haluamme kuvissa esiintyä ja mitä haluamme niillä kertoa.
– Projekti oli valtavan voimaannuttava. Suunnittelu, kuvauspaikan valinta, kuvauksiin laittautuminen ja itse kuvaustilanne loivat kokemuksia, jotka olivat meille kaikille ainutlaatuisia.
– Osallistuminen valokuvausprojektiin on parantanut mielialaa ja lisännyt muun muassa itsetuntoa, kehopositiivisuutta ja osallisuuden tunnetta, Kirsi Järvinen miettii.
Valokuvaaja Nelly Ruojärvi on erikoistunut perhe- ja lapsikuviin. Tämä valokuvausprojekti tarjosi myös hänelle erilaisen ja mielenkiintoisen työrupeaman.
– Ensin tutustuin valokuvattaviin ja yhdessä kävimme läpi suunnitelmia ja mietimme kuvauspaikkoja. Kuvat otettiin maalis-kesäkuun aikana. Omalta osaltani pyrin luomaan jännittävään kuvaustilanteeseen rennon ja luottavaisen ilmapiirin.
– Projekti oli todella innostava ja antoi minullekin uusia näkökulmia ja ideoita työhön, Nelly Ruojärvi toteaa.
Valokuvia on kaikkiaan neljätoista. Kuvauspaikkoja olivat Valokuvaus Nellyn studio, Lavian linja-automuseo, hevostalli Priha Söörmarkussa, Porin Karhuluoto, Isosannan vanha, autio saha, Vuojoen kartano, Rakastajat-teatteri, vanha rautatiesilta Isojoenrannalla sekä erään yksityiskodin piha.
Kirsi Järvinen oli itsekin kuvattavana. Hänellä on omakohtaista kokemusta pitkäaikaistyöttömyydestä.
– Haluan tuoda esiin, että työttömät eivät ole harmaata, laiskaa massaa, vaan heillä on unelmia ja he ovat arvokkaita omina itsenään. Jokainen ihminen ansaitsee kunnioituksen ja mahdollisuuden tulla nähdyksi ja kuulluksi.
Kirsin kuva otettiin Lavian linja-automuseolla, vanhan ja lommoisen bussin vierellä.
– Kuvani nimi on Elämän kolhimat. Elämä on kuin matka, jonka aikana saamme osumia – kolhuja ja ruostetta, kuten kuvan linja-autokin, mutta niistä vain vahvistuneina jatkamme matkaa, olemme kauniita ja omia persooniamme.
Kulttuurilla ja taiteella on tutkitusti vahva yhteys fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin edistämisessä. Ne antavat voimavaroja arjessa jaksamiseen sekä lisäävät itseilmaisun keinoja.
– Hyväksi koettu ja havaittu hanke on vakuuttanut meidät siitä, että tämänkaltaista toimintaa olisi hyvä olla saatavilla myös hankkeen päättymisen jälkeen. Onkin syytä pysähtyä pohtimaan, miten toimintaa saataisiin juurrutettua pysyväksi sisällöksi työttömien henkilöiden osallisuuden ja hyvinvoinnin lisäämisessä.
– Hankkeen loppupuolella toteutamme vielä opaskirjan ohjaajille ideoista ja siitä, miten kulttuurin keinoja voi hyödyntää erilaisissa työttömien ryhmissä, esimerkiksi kuntouttavassa työtoiminnassa.
– Luomme myös kohderyhmän käyttöön tehtäväkortit viikoittain käytettäväksi. Niillä on tarkoitus lisätä työttömän henkilön arjen hallintaa, omia voimavaroja ja itseilmaisua. Tähän on tarkoitus palkata kuvittajaksi ulvilalainen Minä olen! –ryhmäläinen, mikä tuo korteille lisäarvoa sekä työllistää henkilön projektiluonteisesti, Kirsi Järvinen kertoo.
Valokuvanäyttely Ulvilan kirjaston Galleria Kui? 30.10.–17.11.