Paluksella asuvalle Anniina Söderbergille luovan taiteen tekeminen on aina ollut se ainoa asia, joka häntä todella kiinnostaa
Taidetta tehdessään Anniina Söderberg kokee olevansa oma itsensä. Paluksella asuessa ympäröivä luonto tulee lähelle arjessa ja näkyy myös taiteessa.
Pauliina Vilpakka
Palus
Anniina Söderberg perheineen asustaa Paluksen vanhassa kyläkoulussa. Upeassa vanhassa puurakennuksessa on kaikki mitä sopii vanhalta koululta odottaakin: näyttävän kokoiset huoneet ja lepakoita ullakolla. Söderberg ja puolisonsa Ville Saari ovat tehneet rakennuksen kolmessa asunnossa runsaasti pintaremonttia, ja asuvat niistä yhdessä. Koulun toimintavuosina vanhempien makuuhuone oli käsityöluokka, 6-vuotiaan Onnin huone miesopettajan huone, 19-vuotiaan Artun huone terveydenhoitajan huone ja olohuone oli liikuntasali.
Söderberg on kuvataiteilija ja tarpeiston valmistuksen artesaani, ja puoliso puolestaan kirvesmies sekä kalusteasentaja. Kahden kädentaitajan toimesta vanha koulu on muuttunut kauniiksi ja persoonalliseksi kodiksi. Söderberg muutti Palukselle luonnon helmaan Porista kerrostalokaksiosta. Hän myöntää, ettei aluksi aivan ymmärtänytkään, kuinka kaukana kaikesta paikka on. Luonto tulee lähelle: peurat ruokailevat kasvatuslaatikolla, pihassa on ilveksen jälkiä ja sudenpentu loikkii tiellä. Eläimet ovat usein aiheena myös Söderbergin taiteessa. Hän maalaa, tekee keramiikkaa, ompelee ja tekee käsillään monenlaista. Söderberg on valmistanut myös teatteritarpeistoa ja lavasteita Vihreälle teatterille, Satasirkukselle ja jopa Islannin kansallisteatterille.
Taide näkyy kaikkialla Söderbergin kodissa.
Taide näkyy kaikkialla Söderbergin kodissa maalauksina, koriste-esineinä ja katsetta vangitsevina sisustuselementteinä. Hän on tuottelias taiteilija, jolla on jatkuvasti jotain työn alla. Söderbergin käsissä syntyy monen tyylistä: suloisia, äidinrakkaudesta kertovia eläinhahmoja lapsen huoneeseen ja synkkää rikkinäistä mielenmaisemaa akryylimaalaukseen.
– Se kuvastaa varmaan hyvin omien tunteideni kirjoa. Olen hyvin tunteellinen ihminen, ja tunteet menevät laidasta laitaan.
Taiteensa ääreen Söderberg voi uppoutua tuntikausiksi. Silloin aika katoaa.
– Esimerkiksi tässä yksi ilta puolikymmenen aikoihin ajattelin, että jos puolisen tuntia tekisin keramiikkatyötä. Pienen hetken päästä katsoin kelloa, ja se olikin puolikaksi yöllä.
Taiteelliset taipumuksensa Söderberg lienee perinyt isoisältään Tauno Söderbergiltä. Isoisä oli aikoinaan Satakunnassa tunnettu kuvataiteilija, joka piti ahkerasti näyttelyitä. Anniina Söderberg muistaa, että kun lapsuudessa mentiin mummolaan, tuffalla oli aina odottamassa jokin projekti, mitä tehtiin yhdessä.
– Välillä maalattiin kivipupuja, ja joskus hän oli hankkinut vanhan putkiliukumäen putken, johon maalattiin lohikäärme. Kerran sain auttaa tuffaa häneltä tilatun tilataideteoksen tekemisessä. Maitopurkkeja liimattiin yhteen ja tehtiin niistä oikean kokoinen lehmä.
Aikuisenakin taide on ollut Anniina Söderbergille koko ajan se ainoa asia, joka häntä innostaa. Hän yritti opiskella niin sanottuun ”oikeaan ammattiin”, mutta lähihoitajakoulun ovet eivät auenneet ja catering-alan koulutus jäi kesken. Tie vei jälleen kädentaitojen pariin, kun Söderberg opiskeli pukuompelijaksi. Myöhemmin hän suoritti myös tarpeiston valmistuksen artesaaniopinnot. Taiteen parissa Söderberg kokee olevansa oma itsensä.
– Taide on ollut aina koko elämä. Tuntui kauhean hankalalta yrittää jotain muuta. Kuin olisi yrittänyt mennä muottiin, johon ei vain sovi.
Paluksen vanhassa koulussa on nykyään kolme asuntoa, joista yhdessä Anniina Söderberg, 6-vuotias Onni sekä muu perhe asuvat.
Helmikuussa Söderbergin taidetta nähtiin Porissa kolmen taiteilijan Saviset tarinat näyttelyssä. Näyttelyyn osallistuminen oli iso askel, sillä Söderbergillä ei ollut paljoa aikaisempaa kokemusta töidensä näytille tuomisesta. Lisäjännitystä näyttelyn onnistumiseen toi juuri näyttelyn alle ajoittunut rannekanavaleikkaus. Kaikki meni lopulta kuitenkin hyvin, niin leikkaus kuin näyttelykin. Kokemus poiki monta hyvää asiaa, kuten myytyjä töitä ja uusia työtilauksia, ja käsikin on toipunut hyvin.
Tulevaisuudessa Söderberg toivoo saavansa edelleen tehdä sitä mitä rakastaa, eli luovaa taidetta, mahdollisesti yrittäjänä omia töitä myiden.
– Saako siitä rahaa tai ei, sillä ei ole niinkään merkitystä, kun tekemisestä saa jotain, mikä on niin paljon enemmän.
Seuraavaksi Söderbergin töitä on mahdollista nähdä Ulvilan Kirjaston Galleria Kui:ssa 14.-30. huhtikuuta. Muitakin uusia kuvioita kypsyy mielen pohjalla taidekesäkahvilasta seuraaviin näyttelyihin.