Sano pois, sinulla on oikeus!
Sananvapauden määritelmä on monelle huolestuttavan sumea. Olipa kyse Elokapinan kansalaistottelemattomuudesta tai persu-poliitikkojen rasistisesta viestinnästä, nykyään sananvapauden nojalla saa näköjään tehdä mitä vain.
Länsimainen ihminen sanoo ja tekee mitä haluaa. Tätä perustellaan ihmisoikeuksilla, jotka onneksi toteutuvat hyvin pitkälti. Usein, kun loukkaava vihapuhe, rasismi tai häiritsevä kommentointi tuomitaan tai sitä kritisoidaan, joku vetää esille oikeuskortin. Vihapuheen kieltäminen tulkitaan sananvapauden rajoittamisena. Oikeuksiin liittyy kuitenkin aina tietty vastuu, joka ei valitettavasti ole kovin trendikäs puheenaihe. Sananvapaus ei tarkoita, että saa sanoa mitä tahansa, kaikissa tilanteissa ja kenelle vain. Vaikka moni tietää kunnianloukkauksen määritelmän, jostain syystä nimenomaan sananvapauden puolustaminen saa ihmiset hulluiksi.
Suuri kysymys on, mitä sananvapauden nojalla saa tai ei saa tehdä. Esimerkiksi viime aikoina paljon puhuttanut Elokapina edustaa toisten mielestä sananvapautta, toisten mielestä se on laiton provokaatio. Elokapinan toimintakeinoista kuuluisin on kansalaistottelemattomuus, erityisesti autotiellä istumisen muodossa. Aktivistit vetoavat usein ilmaisu- ja sananvapauteen. Heillä on oikeus osoittaa mieltä, mikä pitää paikkaansa. Heillä ei kuitenkaan ole oikeutta tukkia liikennettä ja vaarantaa itsensä ja muiden kansalaisten turvallisuutta aatteensa nojalla. Joskus kuulee sanottavan, että kansalaistottelemattomuus on oikeutettua, kun sen takana on hyvät aikeet. Ilmastonmuutos on toki suuri globaali ongelma, joka koskee kaikkia suomalaisia. Kaikki eivät kuitenkaan ole samaa mieltä asiasta. Jos taas esimerkiksi persut järjestäisivät vastaavan mielenosoituksen, tukkisivat tien ja ottaisivat huolella kantaa esimerkiksi maahanmuuttoon, hommasta tulisi todennäköisesti oikeusjuttu.
Entä jos mielipide itsessään loukkaa toista ihmistä? Jokaisella ihmisellä on oikeus omaan mielipiteeseen, eikä ajatuksesta voi loukkaantua. Mielipiteen sanomisesta väärällä tavalla voi kuitenkin loukkaantua. Erityisen haastavia ovat oikeistopoliitikkojen näkemykset. Juuri maahanmuuttokysymys herättää ihmisissä voimakkaita tunteita. Niin voimakkaita, että ne on aivan pakko suoltaa pitkin somekanavia. Tärkeintä tällaisissa aiheissa on nimenomaan argumentointi. Huonosti perustellut tai stereotyyppiset mielipiteet voivat loukata, kun taas rakentava argumentointi on täysin sallittua. Populististen puolueiden viestintä on kuitenkaan harvemmin erityisen mallikasta. Vaikuttaminen tämän tyyppisiltä tahoilta perustuu nimenomaan asioiden polarisointiin.
Ihmiset kyllä tietävät, mitä rakentava dialogi on tai mikä loukkaa toista. Tämä ei kuitenkaan näy millään tavalla esimerkiksi somekeskusteluissa. Aikuisistakin tulee epätoivoisia inttäjiä, kun omaa näkemystä haastetaan. Minkäänlaista itsehillintää tai itsekriittisyyttä ei ole havaittavissa. Ehkä syy on siinä, että ollaan liian ahdasmielisiä poliittiseen suuntautumiseen katsomatta. Oma näkemys koetaan edelleen parhaaksi, vaikka dialogitaidoista puhutaan nykyään laajasti. Mistä tahansa aiheesta voidaan saada somessa aikaan loukkaavaa väittelyä, ja nykyään suomalaiset vaikuttavat olevan erityisen jakautuneita missä tahansa aiheessa tai asiassa. Huono keskusteluilmapiiri vain pahentaa suomalaisten jakautuneisuutta.
Ehkä ihmiset ovat vain epätoivoisia. Esimerkiksi ilmastoasioihin ei puututa vieläkään riittävästi, ja keinot alkavat loppua. Kansalaistottelemattomuus tuntuu olevan ainoa keino, jolla asialle saadaan huomiota. Toisaalta ilmiöön liittyy myös provosoitumisen ja entistä kovemman kritiikin riski. Pienellä itsehillinnällä voitaisiin tässäkin tilanteessa ehkä selvitä.
Tuuli Mäenpää