Nokkonen on ykkönen
Arktiset Aromit ry ja Marttaliitto ovat valinneet vuoden luonnontuotteiksi pihlajanmarjan, lampaankäävän ja nokkosen. Yleisenä koko maassa kasvavan pihlajan terveellisiä marjoja soisi käytettävän enemmän, samoin nuorena miedonmakuista, kiinteämaltoista lampaankääpää. Nokkonen on yksi tunnetuimpia Suomen luonnon tarjoamia superruokia. Nokkosesta kerätään lehtiä sekä nuoria versoja 10–15 cm:n mittaisina. Ne ovat parhaimmillaan keväällä ja alkukesällä. Kasvustojen vanhetessa kerätään vain lehtiä versojen latvaosista kukintaan asti. Satoa voi saada koko kesän ajan, jos kasvusto välillä niitetään alas. Siemeniä kerätään niiden kypsyttyä loppukesästä syksyyn. Suojakäsineet ovat nokkosta käsiteltäessä tarpeen. Lehtiä ja nuoria versoja voi käyttää tuoreeltaan, pakastettuna tai kuivattuna. Polttovaikutus häviää kuumennettaessa ja osittain myös kuivattaessa. Nopea ryöppäys on suositeltavaa pakastettavalle nokkoselle sekä nitraattien poistamiseen. Nokkosta voi käyttää hyvin monipuolisesti ruoanlaitossa, leivonnassa, yrttijuomissa ja viherjauheissa. Siemeniä voi käyttää esimerkiksi mausteenomaisesti ruokiin ripoteltuna ja leivonnassa. Lisäksi nokkosta käytetään kosmetiikan valmistuksessa ja muun muassa hiusvesissä ja kylpy-yrttinä. Nokkosvesi on myös hyvä luonnonmukainen kasvinsuojeluaine ja lannoite. Nokkoskuidusta valmistetaan tekstiilejä.
Nokkonen sisältää runsaasti proteiinia ja ravintokuitua sekä merkittäviä määriä kalsiumia, magnesiumia, kaliumia, fosforia ja rautaa sekä C- ja B-vitamiineja.