Maatalouden merkitys aluetaloudelle ja huoltovarmuudelle ensiarvoisen tärkeä
Marjaana Perttula
Maatalouden merkitys aluetaloudelle on huomattava, muistuttaa MTK-Satakunnan tuore toiminnanjohtaja Terhi Löfstedt. Maatalouden painoarvosta kunnissa kertoo se, että kaikki MTK-Satakunnan alueen kunnat lähtivät mukaan MTK-Satakunnan ”Onnistunut omistajanvaihdos” -hankkeeseen tänä syksynä.
– Kunnatkin haluavat, että niiden alueella on maataloutta myös tulevaisuudessa. Maatalous linkittyy moneen asiaan. Maaseudun elinvoima tulee perusmaatalouden kautta, Terhi Löfstedt sanoo.
Tilastokeskuksen (2022) mukaan alkutuotanto työllistää Satakunnan maakunnan alueella 2 300 henkeä ja elintarviketeollisuus saman verran, yhteensä siis 4 600 henkeä.
Huoltovarmuus ei ole vain siiloissa. Huoltovarmuus nousi entistä tärkeämmäksi Ukrainan sodan ja koronakriisin myötä.
– Huoltovarmuutta ei ole tuotteiden pitäminen vain siilossa jemmassa. Huoltovarmuuteen sisältyvät toimivat markkinat, jotta tilat pystyvät jatkamaan maataloustuotantoa. Maataloutta ja huoltovarmuutta pitää ajatella myös 10–15 vuoden tähtäimellä, katsoo MTK-Satakunnan tuore toiminnanjohtaja Terhi Löfstedt.
Hän muistuttaa, että huoltovarmuudesta ovat vastuussa ennen kaikkea päättäjät ja kuluttajat. Huoltovarmuus ei saa olla yksin maatalouden vastuulla ja maksettavana.
MTK-Satakunnan toiminnanjohtaja uskoo, että Satakunta on maatalouden ja elintarviketeollisuuden kärkimaakuntia myös tulevaisuudessa. Yhtä selvää on se, että EU:n tukipolitiikka tulee muuttumaan. Tähän CAP-kauteen (2023–2027) ei enää juuri voi vaikuttaa, mutta vuonna 2028 pitäisi alkaa EU:n maatalouspolitiikan uusi CAP-kausi.
– En kuitenkaan usko, että komissio pystyy siihen mennessä tekemään päätöksiä, koska nyt aloittaneen komission pitää ennen ohjelmakauden suunnittelua saada kasaan monivuotinen rahoituskehys ja oma ohjelmansa. Moni asia on avoinna. Rahaa tarvitaan entistä enemmän puolustukseen, teknologian kehitykseen, ilmastonmuutoksen torjuntaan, pakolaiskysymykseen ja Ukrainan jälleenrakennukseen. Ukrainan ja joidenkin pienempien maiden tulo EU:n jäseneksi vaikuttavat suunnitelmiin jo nyt, vaikka ne toteutuisivat siirtymävaiheen kautta vasta 2040-luvulla, Terho Löfstedt huomauttaa.
Hän muistuttaa, että Ukrainassa on nyt viljelyssä noin 30 miljoonaa hehtaaria, mutta potentiaalia on ottaa viljelyyn vielä 10 miljoonaa hehtaaria ja tehostaa tuotantoa, kun sodasta päästään normaalioloihin.
– Nykyinen maataloustukien malli ei toimi, vaan maatalouspolitiikkaan tultaneen tekemään perustavaa laatua oleva uudistus. Tuottajien on saatava entistä isompi osa tuloistaan maataloustuotteiden hintana markkinoilta. Vaikka Ukrainasta on nyt tullut vain pienehköjä eriä maataloustuotteita Eurooppaan, on sekin jo saanut markkinoita sekaisin, toteaa Terhi Löfstedt.
Hänen mukaansa olisi tärkeä ennakoida tulevaa. Suomalaisessa maataloustuotannossa ja elintarviketeollisuudessa pitäisi löytyä yhteinen sävel, suomalaisen elintarviketuotannon malli ja vastuullisuus. Hän muistuttaa tuottajia myös omien tuottajaorganisaatioiden perustamismahdollisuudesta. Tuottajaorganisaatio on tietyn maataloustuotteen tuottajien omasta aloitteestaan perustama yhteenliittymä, jonka tavoitteena on vahvistaa tuottajien asemaa markkinoilla.
– Alkutuotanto ja jatkojalostus pitäisi saada aitoon yhteistyöhön myös viennin näkökulmasta. Suomesta pitää viedä mieluummin jatkojalosteita kuin raaka-aineita, Löfstedt painottaa.
– Jatkojalostusta varten Satakunnassa on kaikki muu paitsi mylly. Myös suurin osa Suomen kuluttajista on hyvin tavoitettavissa Satakunnasta, hän jatkaa.
Agrologi (YAMK) Terhi Löfstedt aloitti työt MTK-Satakunnan toiminnanjohtajana syyskuun alussa. Aiemmin hän toimi aluepäällikkönä MTK-Varsinais-Suomessa, jossa hänellä oli samansuuntaisia vastuualueita kuin nykyisessä tehtävässä. Varsinais-Suomessa syntyneellä ja Lounais-Hämeessä perheen maatilalla asuvalla Terhi Löfstedtillä on satakuntalaisista toistaiseksi vain positiivista sanottavaa. Tiloja on kehitetty ja uusiin mahdollisuuksiin suhtaudutaan positiivisesti.
– Satakunnan viljelijät ovat vaatimattomalla tavalla varmoja omasta tekemisestään. Sillä ei retostella, mutta sen arvo tiedostetaan. Omasta osaamisesta ollaan terveellä tavalla ylpeitä, Terhi Löfstedt kiteyttää.
Hän toivoo, että viljelijät ja yhteistyökumppanit ottavat matalalla kynnyksellä yhteyttä, sillä niin saadaan yhdessä vietyä asioita eteenpäin.