Kaasmarkun koulun lakkautusesitys eteni valtuustolle riitaisena
Ulvilan kaupunginhallitus esitti lokakuun lopussa kokoontuvalle valtuustolle, että Kaasmarkun koulun toiminta lopetetaan ensi syksynä. Esitys tehtiin äänin 5–4.
Jukka Vilponiemi
Ulvilassa pitkään velloneeseen perusopetuksen palveluverkkokiistelyyn on tulossa ratkaisu, joka ei ole kaikkien mieleen, on ratkaisu mikä tahansa.
Kiista on koskenut Kullaan Koskin ja Kaasmarkun kouluja, jotka ovat oppilasmäärältään Ulvilan pienimpiä ja huonokuntoisia. Kaasmarkun koulu on kokonaan käyttökiellossa, ja käyttökiellossa on myös Koskin koulun uudempi, 1960-luvulla valmistunut rakennus.
Keväällä valmistuneessa palveluverkkosuunnitelmassa yhtenä vaihtoehtona oli molempien kyläkoulujen sulkeminen.
Kaasmarkun koulun oppilaat on sijoitettu väistötiloihin Vanhankylän kouluun ja Kaskelotin vapaa-ajankeskukseen. Koskin koulun oppilaat on ahdettu tontilla olevaan vanhempaan rakennukseen.
Nyt kaupunginhallitus esitti kaupunginjohtaja Mikko Löfbackan esityksestä kaupunginvaltuustolle, että Kaasmarkun koulu suljetaan 1.8.2024, ja oppilaiden lähikouluksi määrätään Vanhankylän koulu, jonne oppilaat kuljetetaan.
Päätös syntyi äänin 5-4. Pekka Leino (kesk.) esitti, että päätösehdotuksesta poistetaan Kaasmarkun koulun lakkauttamista ja oppilaiden siirtämistä Vanhankylän kouluun koskevat kohdat.
Äänestyksessä Leino esitystä kannattivat Leinon lisäksi Matti Koskela (kesk.), Tero Järvelä (ps) ja Heikki Pukkila (kok.)
Äänestyksessä voittanutta kaupunginjohtajan esitystä kannattivat Leena Jokinen-Anttila (sd), Tiina Ahonen (kok.), Johanna Mattila (sd), Marja Sillanpää (kok.) ja Jarkko Viljanen (sd).
Koskin koulu on tarkoitus säilyttää, ja kaupunginhallitus esitti valtuustolle, että ensi vuoden talousarvioon varataan 200 000 euron määräraha uuden koulurakennuksen suunnittelua varten sekä määräraha käyttökiellossa olevan rakennuksen purkamiseen.
Noin 1 000-neliöisen uuden koulun rakentamisen arvioidaan maksavan noin 4 miljoonaa euroa.
Kh:n päätös poikkeaa sivistyslautakunnan päätöksestä, jossa esitettiin äänin 4–3, ettei Kaasmarkunkaan koulua suljeta.
Kaupunginhallituksen nyt tekemä esitys on sama virkamiesehdotus, joka esiteltiin valtuustoseminaarissa syyskuussa. Valtuutetuilla on ollut siis aikaa sulatella esitystä. Varmaa on, että Ulvilan valtuustokin äänestää päätöksestä. Valtuustossa asiaa käsitelläään 30. lokakuuta.
Kyläkoulujen lakkautusesityksen ovat kohdanneet ankaraa vastustusta erityisesti Kaasmarkussa ja Kullaalla. Kyläläiset ovat muun muassa järjestäneet kaupungintalolla kaksi mielenosoitusta.
Kaupungin johto on järjestänyt useita kuntalaisten kuulemistilaisuuksia, joissa asukkaiden viesti on ollut selvä: koulut on säilytettävä.
Kyläkoulujen säilyttämisen puolesta on jätetty kolme kuntalaisaloitetta. Lisäksi kaupungille on jätetty useita kirjallisia kannanottoja, ja sulkemista ovat lausunnoissaan vastustaneet muun muassa Ulvilan vanhusneuvosto, Mannerheimin lastensuojeluliiton paikallisosasto ja Kylä-Ulvilan kylät ry.
Lapsivaikutusten arviointiselvityksessä myös osa kyläkoulujen oppilaista vastustaa koulun vaihtumista suurempaan.
Palveluverkkosuunnitelman taustalla on perusopetuksen oppilasmäärän lasku. Ennusteiden mukaan oppilaiden määrä alenee vuoteen 2030 mennessä nykyisestä noin 900:sta 300:lla oppilaalla. Samalla alenevat myös kaupungin saamat valtionavustukset.
Koska Ulvilan muut koulurakennukset on jo peruskorjattu, on katseet suunnattu huonokuntoisiin kyläkouluihin. Molemmat koulut vaatisivat mittavat peruskorjaukset tai uudisrakennuksen.
Viranhaltijoiden esityksessä on perusteltu juuri Kaasmarkun koulun lakkauttamista sillä, että sen vaikutukset ovat oppilaille vähäisemmät Kaasmarkun ja Vanhankylän lyhyemmän, vajaan 9 kilometrin välimatkan takia. Kullaalta kaupungin keskustaan on noin 19 kilometriä.