Vaalit voittaa aina sama ”puolue”
Eduskuntavaalit on käyty. Voittaja on aina sama eli jälleen kerran ”nukkuvien puolue”. Heidän osuutensa oli 28,1 prosenttia. Kuvitelkaapa – siitä tulisi kerralla valtapuolue, jopa pääministeripuolue. Tietenkään tuollaista ei tapahdu. "Älä unta näe!"
Yhtä kaikki – vaalien tulos on saatu. Tämä on meidän äänestäjien tahto, joten pulinat pois. Suomalaisen politiikan tuntien uskon, että seuraavat neljä vuotta ”näillä mennään”, kunhan saavat jollakin porukalla hallituksen kasaan.
Eduskunnan kyselytunti on muuttunut eduskunnan huutelutunniksi. Olen innokas kyselytuntien katsoja. Viime aikoina ne näyttävät valitettavasti muuttuneet huutelutunneiksi. Puhemies joutuu huomauttamaan koko ajan välihuutojen määrästä ja asiallisuudesta. Välihuudot toki kuuluvat elävään kokouskäytäntöön. Välihuudossa saa sanottua asiansa. Parhaimmillaan ne myös rikastuttavat keskustelua, mutta rajansa kaikella. Niiden tarkoitus ei saa olla puheenvuoron käyttäjän häiritseminen. Valitettavasti nyt ne kuulostavat enimmäkseen siltä.
Tosiasioiden tunnustaminen on kaiken viisauden alku, totesi aikoinaan Juho Kusti Paasikivi. Olen vahvasti samaa mieltä. Tehtyä ei saa tekemättömäksi, eikä tapahtunutta tapahtumattomaksi. Siksi on syytä tunnustaa tosiasiat. Syytä on tunnustaa sekä mieluisat että epämieluisat tosiasiat. Miksi tuhlata aikaa, energiaa ja vaivaa asioihin, joihin ei enää voi vaikuttaa.
Some-käyttäytymisessä ovat voimassa lähinnä viidakon lait. Meistä monilla ovat sosiaalisen median eri alustat käytössä päivittäin, joillakin koko ajan. Mielestäni some-käyttäjien pitää itse sisäistää muutama itsestäänselvyys tapaansa toimia.
Ensimmäinen some-käyttäytymisen perusohje voisi olla seuraava: Älä koskaan kirjoita someen mitään sellaista, jota et voisi sanoa toiselle ihmiselle kasvotusten tai muiden ihmisten kuullen. Erityisesti viikonloppujen ilta- ja yötuntien aikana kirjoitetut kommentit ovat usein sellaista luettavaa, että ”voi hyvää päivää”. Toinen perusohje voisi olla seuraava: Älä koskaan kirjoita someen niitä elämää suurempia ajatuksiasi, joita nauttimasi alkoholi on synnyttänyt. Autoiluun liittyvän vanhan säännön, ”jos otat, et aja”, voisi kirjoittaa myös muotoon, ”jos otat, et someta”. Uskon, että tällä säännöllä vältyttäisiin monilta riidoilta ja mielensä pahoittamisilta.
Talkoohenki on kadonnut. Taloyhtiöiden talkoisiin tulevat yleensä vain järjestäjät ja joskus lähinnä säälistä joku muu. Nyt en kuitenkaan kirjoita perinteisistä talkoista. Kirjoitan päästötalkoista. Päästötalkoiden nimissä kansalaisia kutsutaan säästämään energiaa kaikissa mahdollisissa muodoissa.
Ne, jotka eivät usko talkoohenkeen, esittävät puolestaan energiakriisin taltuttamiseksi tiukkaa lainsäädäntöä. He uskovat, että vapaaehtoisuus tässä asiassa on toiveajattelua. Minäkin olen taipumassa siihen, että päästötalkoissa pakko on paras konsultti. Vapaaehtoisuus ei ehkä riitä. Lakisääteistä ohjausta tarvitaan, koska tehtävää riittää. Maailman terveysjärjestön mukaan ilmastonmuutos on aikamme suurin terveysriski. Käykö aika vähiin? Minä en tiedä.
Jukka Moilanen
Kaupunginjohtaja emeritus