Minä uskon matikkaan, oppiaineeseen kaikkivaltiaaseen
Pitkästä matikasta on tullut kaikkein eniten pisteitä tuottava aine yliopistojen todistusvalinnoissa. Nyt puhutaan asiaa. Vihdoin on ymmärretty oppiaineiden oikea arvojärjestys. Jokainen tietää, että matemaattiset taidot ovat sitä todellista älykkyyttä, ei asiaa sen enempää tarvitse perustella.
Opiskelijat suorastaan ahdistuvat ilosta tehdessään16:tta pitkän matikan kurssikoettaan. Tätä kutsutaan oppimisen iloksi. Kokeisiin on vieläpä helppo ja nopea valmistautua, kun muihin oppiaineisiin ei tarvitse haaskata aikaa. Opiskelijat tietävät, mihin kannattaa panostaa. Jos eivät tiedä, pistetaulukosta löytää vastauksen.
Pitkän matikan ylioppilaskokeessa onnistumiseen vaaditaan täydellistä suoritusta. Tämä siksi, että korkeakoulut ovat tarkoitettu vain parhaille opiskelijoille, ja työelämään haetaan täydellisiä työntekijöitä. Ihmisiä, jotka elävät matikasta. Heitä, jotka ovat valmiita käyttämään nuoruusvuotensa näpytellen laskinta sormet verillä, koska silloin tuntee elävänsä.
Kielten ryhmien syntymisestä ei ole syytä huolehtia. Google Kääntäjä, tuo monen suomalaisen tuttu ja turvallinen apuväline, on laajalti tunnettu suorastaan briljanteista käännöksistään. Sitä paitsi suomen kielellä pärjää vallan mainiosti globalisoituvassa maailmassa. Onhan suomi trendikieli houkuttelevine sijamuotoineen ja persoonapäätteineen.
Muitakin aineita saa toki harrastaa huvin vuoksi matikan opiskelun ohella. Toiset aineet eivät kuitenkaan saa tulla matikan tielle tai niistä on karsittava. Sillä, mitä matikan lisäksi opiskellaan, ei loppujen lopuksi ole merkitystä. Ne ovat täyteaineita. Pitkällä matikalla todella pötkii pitkälle, kun alasta riippumatta tietää saavansa hyvät pisteet. Ei saksan yliopisto-opintoihin saksan kielen taidoilla haeta, eikä historian opinnoissa tarvitse ymmärtää maailmansotia. Pitkä matikka ratkaisee, ja hyvällä matikan arvosanalla voi haistattaa muille hakijoille pitkät. Opiskelija, joka on tajunnut panostaa aineista jaloimpaan, ansaitsee minkä tahansa opiskelupaikan, ja matemaattiset taidot ovatkin jokaisen alan perusta.
Tilanne on kuitenkin valitettavan todennäköisesti muuttumassa. Pitkän matikan painoarvoa vähennetään todistusvalinnan pisteytyksissä keväällä 2026, mutta siihen asti opiskelijat saavat vielä nauttia matikan valta-asemasta. Kohta koittavat kurjat ajat, kun todistusvalinnoissa aletaankin painottaa kunkin alan kannalta olennaisia aineita.
Tuuli Mäenpää
Lukiolainen