Pit­käs­tä ma­ti­kas­ta on tul­lut kaik­kein eni­ten pis­tei­tä tuot­ta­va ai­ne yli­o­pis­to­jen to­dis­tus­va­lin­nois­sa. Nyt pu­hu­taan asi­aa. Vih­doin on ym­mär­ret­ty op­pi­ai­nei­den oi­kea ar­vo­jär­jes­tys. Jo­kai­nen tie­tää, et­tä ma­te­maat­ti­set tai­dot ovat sitä to­del­lis­ta älyk­kyyt­tä, ei asi­aa sen enem­pää tar­vit­se pe­rus­tel­la.

Opis­ke­li­jat suo­ras­taan ah­dis­tu­vat ilos­ta teh­des­sään16:tta pit­kän ma­ti­kan kurs­si­ko­et­taan. Tätä kut­su­taan op­pi­mi­sen ilok­si. Ko­kei­siin on vie­lä­pä help­po ja no­pea val­mis­tau­tua, kun mui­hin op­pi­ai­nei­siin ei tar­vit­se haas­ka­ta ai­kaa. Opis­ke­li­jat tie­tä­vät, mi­hin kan­nat­taa pa­nos­taa. Jos ei­vät tie­dä, pis­te­tau­lu­kos­ta löy­tää vas­tauk­sen.

Pit­kän ma­ti­kan yli­op­pi­las­ko­kees­sa on­nis­tu­mi­seen vaa­di­taan täy­del­lis­tä suo­ri­tus­ta. Tämä sik­si, et­tä kor­ke­a­kou­lut ovat tar­koi­tet­tu vain par­hail­le opis­ke­li­joil­le, ja työ­e­lä­mään ha­e­taan täy­del­li­siä työn­te­ki­jöi­tä. Ih­mi­siä, jot­ka elä­vät ma­ti­kas­ta. Hei­tä, jot­ka ovat val­mii­ta käyt­tä­mään nuo­ruus­vuo­ten­sa nä­py­tel­len las­kin­ta sor­met ve­ril­lä, kos­ka sil­loin tun­tee elä­vän­sä.

Kiel­ten ryh­mien syn­ty­mi­ses­tä ei ole syy­tä huo­leh­tia. Goog­le Kään­tä­jä, tuo mo­nen suo­ma­lai­sen tut­tu ja tur­val­li­nen apu­vä­li­ne, on laa­jal­ti tun­net­tu suo­ras­taan bril­jan­teis­ta kään­nök­sis­tään. Sitä pait­si suo­men kie­lel­lä pär­jää val­lan mai­ni­os­ti glo­ba­li­soi­tu­vas­sa maa­il­mas­sa. On­han suo­mi tren­di­kie­li hou­kut­te­le­vi­ne si­ja­muo­toi­neen ja per­soo­na­päät­tei­neen.

Mui­ta­kin ai­nei­ta saa toki har­ras­taa hu­vin vuok­si ma­ti­kan opis­ke­lun ohel­la. Toi­set ai­neet ei­vät kui­ten­kaan saa tul­la ma­ti­kan tiel­le tai niis­tä on kar­sit­ta­va. Sil­lä, mitä ma­ti­kan li­säk­si opis­kel­laan, ei lop­pu­jen lo­puk­si ole mer­ki­tys­tä. Ne ovat täy­te­ai­nei­ta. Pit­käl­lä ma­ti­kal­la to­del­la pöt­kii pit­käl­le, kun alas­ta riip­pu­mat­ta tie­tää saa­van­sa hy­vät pis­teet. Ei sak­san yli­o­pis­to-opin­toi­hin sak­san kie­len tai­doil­la ha­e­ta, ei­kä his­to­ri­an opin­nois­sa tar­vit­se ym­mär­tää maa­il­man­so­tia. Pit­kä ma­tik­ka rat­kai­see, ja hy­väl­lä ma­ti­kan ar­vo­sa­nal­la voi hais­tat­taa muil­le ha­ki­joil­le pit­kät. Opis­ke­li­ja, joka on ta­jun­nut pa­nos­taa ai­neis­ta ja­loim­paan, an­sait­see min­kä ta­han­sa opis­ke­lu­pai­kan, ja ma­te­maat­ti­set tai­dot ovat­kin jo­kai­sen alan pe­rus­ta.

Ti­lan­ne on kui­ten­kin va­li­tet­ta­van to­den­nä­köi­ses­ti muut­tu­mas­sa. Pit­kän ma­ti­kan pai­no­ar­voa vä­hen­ne­tään to­dis­tus­va­lin­nan pis­tey­tyk­sis­sä ke­vääl­lä 2026, mut­ta sii­hen as­ti opis­ke­li­jat saa­vat vie­lä naut­tia ma­ti­kan val­ta-ase­mas­ta. Koh­ta koit­ta­vat kur­jat ajat, kun to­dis­tus­va­lin­nois­sa ale­taan­kin pai­not­taa kun­kin alan kan­nal­ta olen­nai­sia ai­nei­ta.

Tuu­li Mä­en­pää

Lu­ki­o­lai­nen