Viikonloppu lyö sinetin Matinliisan lopettamiselle

Matti Nousiainen lopulta päätti, ettei hän kuljettele vanhaa ravintolan ja majoitusliikkeen irtaimistoa mukanaan. Hän vetäytyy keväällä vieläpä saareen asumaan.
Matti Nousiainen lopulta päätti, ettei hän kuljettele vanhaa ravintolan ja majoitusliikkeen irtaimistoa mukanaan. Hän vetäytyy keväällä vieläpä saareen asumaan.

Gasthaus Matinliisan 30-vuotinen taival päättyy irtaimiston myyntiin.

Jukka Silvast
Yrittäjä Matti Nousiainen kertoo, että ravintolan pidon hauskuus katosi puolitoista vuotta sitten, eikä se palannut.
– Se näkyy työn jäljessä, kun ei ole enää tunteella mukana, Nousiainen jutteli tiistaina tavaran täyttämässä Gasthaus Matinliisan salissa.
Viime viikonlopun aikana myytiin jo osa yrityksen irtaimistosta, ensi lauantaina ja sunnuntaina puolestapäivästä alkaen myydään kirpputorihengessä loput. Nousiainen sanoo kaivavansa viimeisetkin vintille kasaantuneet tavarat esiin. Myymättä jäävä lahjoitetaan Lastensuojelulaitos Koskikylälle. Ravintolan kylmäkoneet ja uunit on ehditty jo myydä.

Matti Nousiainen suunnitteli taannoin, että hän järjestäisi kanta-asiakkaille ”läksiäisbileet”, mutta koronakausi ei vain ole ottanut taantuakseen ja päättäjäiset jäävät pitämättä. Tästä hän kertoo hieman pettyneenäkin, mutta tartuntariskiä hän ei halua kasvattaa.

Ravitsemus- ja majoitustilana toimineen vanhan Levanpellon koulurakennuksen osti nuori pariskunta, joka Nousiaisen mukaan kunnostaa siitä kodin itselleen. Nousiainen muuttaa pois helmikuun aikana.
– Itse ensin ajattelin, että menen Unskan risteykseen ja heitän kolikolla, kumpaan suuntaan lähden.
– Ei minulla ole ollut suunnitelmaa, eikä Suomessa ole ollut sellaista paikkaa, mihin olisin halunnut muuttaa.
Yrittäjyydestä luopuva Nousiainen myöntää, ettei tämä näin lopulta mennyt. Tietty kaveripiiri piti kuin pitkin miehen paikkakunnalla. Hän on vuokrannut mökin saaresta Sääksjärveltä ja tukikohdaksi muotoutuvan ”kaupunkiasunnon” Kullaan kylältä. Saareen asumaan hän muuttaa keväällä. Nousiainen antaa vuoden aikaa itselleen miettiä, mitä sen jälkeen.
Hän muutti porilaislähtöisen Liisansa kanssa Kullaalle Mikkelistä. He perustivat yrityksen Levanpellon entisen koulun tiloihin vuonna 1990. Pariskunta erosi viisi vuotta sitten.
– Liisa muutti neonvalojen loisteeseen kaupunkiin, Matti kuvaa silloista muutosta.

Se myös muutti yrityksen toimintaa. Kun kuvaan astuivat isännän terveyshuolet, Kullaalle jäänyt ravintoloitsija vähensi entisestään aukioloaikoja ja keskittyi viikonvaihteisiin ja ruokapalveluun. Hän saavutti hiljan myös vanhuuseläkeiän.

Gasthaus Matinliisa oli auki viimeisen kerran joulun alla. Normaalinakin vuonna näin olisi tapahtunut, mutta ovet vain eivät enää avautuneet asiakkaille joulun jälkeen.
30 vuoden taipaleelle mahtui paljon. Matti Nousiainen kertoo, että pariskunta aikoinaan halusi oravanpyörästä irti Kullaalle muuton myötä. Työtahti uudessakin asennossa kiihtyi ja tahtia piti tietoisesti jarruttaa jo toisen oravanpyörän pyöriessä ja lasten lisääntyessä. Toiminnasta karsittiin välillä rönsyjä pois, tuottamatonta toimintaa.
– Pyrimme rajoittamaan työmäärää. Mutta nuorena sitä jaksoi ja päivät olivat pitkiä.

Matti Nousiaisen keittiö profiloitui riistaruokiin ja pizzoihin. Pizzojen maine kantautui pidemmällekin kuin lähikylälle.
– Olen koulutukseltani lvi-insinööri, mutta tykkäsin tehdä ruokaa ja se osa yritystoiminnasta jäi minun vastuulle. Liisa keskittyi leivontaan.

Gasthaus Matinliisa tunnettiin myös kerran kesään sijoittuneesta Rock´n roll Rumble Kullaa -viikonloppufestarista.
– Mukava tapahtuma, yrittäjä kuvaa Kullaan erikoisuutta.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp