Vesiverkon tekninen tarkastelu on yhä kesken

Vesitorni symbolisoi vesihuoltoa näkyvästi Ulvilassakin.
Vesitorni symbolisoi vesihuoltoa näkyvästi Ulvilassakin.

Uusi valtuusto saa Porin ja Ulvilan vesineuvotteluista tilannekuvan syksyn aikana

 

Jukka Silvast

Tulevaisuuden talousvesiratkaisut jäävät kuten jo neuvotteluiden alkuvaiheessa huhtikuussa ennakoitiin, uudelle kaupunginvaltuustolle.
Porin ja Ulvilan vesijohtoverkoston yhdistämisen tekninen mahdollisuus selvitetään ensin. Konsulttityön pitäisi valmistua elokuun loppuun mennessä.
Kaupunginjohtaja Mikko Löfbacka kertoo, että uusi valtuusto saa tästäkin tilannekuvauksen, kun valtuutettuja perehdytetään uuteen luottamustehtävään. Tilannekuva vesineuvotteluista annetaan syksyn aikana.

Konsulttityönä tehtävä tekninen tarkastelu verkostojen yhteensovittamisesta on pohjatyö, koska sitä ennen ulvilalaiset eivät pysty vertailemaan vaihtoehtoja. Löfbacka sanoo, että tilanne tänään tietää sitä, ettei budjetin investointiosaan sijoitettu oman vesilaitoksen saneerauksen aloitusraha liikahda mihinkään tänä vuonna. Rahaa varattiin 400 000 euroa vedenvalmistuslaitoksen saneerauksen aloittamiseen. Saneeraus on suunniteltu kolmivuotiseksi.

Löfbacka myöntää, että Porin ja Ulvilan vesiverkoston yhteensovittaminen ei ole lainkaan yksinkertainen asia. Sen päälle vielä tiedetään, että ulvilalaiset ovat Pori-kytköksestä ainakin kahta mieltä. Aihe oli myös esillä kuntavaalikampanjoinnissa. Rahaa ei ole nostettu vielä Porin ja Ulvilan neuvottelupöydälle lainkaan.

Kaupunginjohtaja Löfbacka on kertonut, että ensimmäisessä vaiheessa selvitetään, mitä edellytetään, jotta Pori pystyisi toimittamaan veden. Se ei ole vain putkikysymys, vaan miten verkosto toimii ja paineet käyttäytyvät Ulvilassa.
Kaupungilla on tavallaan kaksi linjaa, ostetaanko vesi Porilta vai investoidaanko lisää omaan Ravanin vedenottamoon. Taustalla on myös Kokemäenjokilaakson tulevaisuuden visio, jossa Järilänvuorelle Kokemäelle rakennetaan tekopohjavesilaitos. Toinen tekopohjavesilaitos on kuntien yhteisen verkoston toisessa päässä Porin Harjakankaalla.

Ulvila järjesti viime vuoden puolella kuntalaiskyselyn vedestä ja sen laadusta. Osa kaupunkilaisista kokee Ravanissa jalostetun pohjaveden laadun ongelmana.
Huhtikuussa kaupunginjohtaja mainitsi, että Ulvilan osaomistajuus vettä tuottavassa yhtiössä voisi nousta harkittavaksi sekin.
Ulvilan neuvotteluryhmään kuuluvat Löfbackan lisäksi tekninen johtaja Juha Hjulgren ja vesihuoltoinsinööri Jukka Valtonen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp