”Vesihuolto ei ole koskaan valmis”

Jukka Vilponiemi
Juha Hjulgren on työskennellyt Ulvilan teknisenä johtajana 17,5 vuotta, ja vesihuollon ongelmat ovat olleet esillä jokseenkin koko tämän ajan, ja hän uskoo, että niin tule olemaan vastakin.
– Vesijohtoverkostoa on pitänyt saneerata vanhemmasta päästä jatkuvasti, eikä käyttöveden laatu ei ole aina tyydyttänyt asukaita. Ongelmana on ollut kalkki. Mutta parempaan päin uskoakseni ollaan menossa, Hjulgren sanoo.

Kun Porista Ulvilaan vedettävä yhdysvesijohto valmistuu, saavat ulvilalaiset käyttövetensä Porista. Tämän jälkeen alkaa myös Ulvilan oman vedenottamon saneeraus Ravanissa suunnittelulla.
– Sen saneerauksen valmistuttua Ulvilan vesi otetaan taas omasta vesilaitoksesta, mutta toivottavasti parempilaatuisena. Sen jälkeen yhdysvesijohto toimii pääosin varayhteytenä.
Mutta ne järjestelyt eivät ole enää Juha Hjulgrenin ongelmana. Hän viettää silloin eläkepäiviään uskoakseen liikunnan merkeissä.
– Liikunta on ollut lapsesta asti tärkeää, sanoo Porin Preiviikissä lapsuutensa viettänyt Hjulgren.
Hän kuuluu edelleen Preiviikin Kiriin, jossa kesät kuluivat yleisurheillen ja talvet hiihtäen. Hänen paras lajinsa oli korkeushyppy, jossa hän 14-vuotiaana oli TUK:n ikäluokkansa toiseksi paras ja tilastoissa koko Suomeen kymmenenneksi paras. Hiihdossa hän puolestaan voitti Porin alueen hopeasumman kuusi kertaa.
– Nyt ajattelin hankkia sähköavusteisen polkupyörän ja tehdä pitkiä pyöräilyretkiä, hän haaveilee.
Hjulgren sanoo myös jatkavansa golfia Nakkilassa, jonka kentällä hänellä on pelioikeus.

Juha Hjulgren on koulutukseltaan geotekniikan eli maanrakennuksen diplomi-insinööri. Ennen Ulvilan pestiään hän työskenteli pitkään silloisen TVL:n, Tielaitoksen ja Tieliikelaitoksen palveluksessa.
Hän oli muun muassa Turun tiepiirissä Satakunnan alueen pääsuunnittelijana sekä Varsinais-Suomen ja Satakunnan palveluyksikön päällikkönä vastaten teiden rakentamisesta ja kunnossapidosta. Suunnittelussa hänen vastuullaan olivat muun muassa Porin pohjoinen satamatien jatkeen Rauman ohitustien meluntorjunnan laatiminen. 90-luvulla suunniteltiin ja toteutettiin myös Porin Mäntyluotoon menevät kevyen liikenteen väylät.
– Palveluyksikön päällikkönä jouduin paljon matkustamaan, ja näköpiirissä oli myös tieliikelaitoksen johtamisen keskittyminen yhä kauemmas Porista. Hakeutumalla Ulvilan tekniseksi johtajaksi, ajattelin myös saavani monipuolisempia haasteita. Ja niitä on sitten riittänytkin.
Ulvilassa tulivat vastaan heti muun muassa Kaskelotin laajennus sekä suurten koulujen peruskorjaukset ja laajennukset.
– Kaupungin suuret rakennukset ovat nyt pääosin hyvässä kunnossa. Koulupuolella ongelmia on kyläkouluissa. Niiden kohtalo selviää tulevassa palveluverkkoselvityksessä, joka on pääosin sivistystoimialan vastuulla. Tekninen sektori on siinä ollut lähinnä vain lausunnon antaja kustannusarvioissa ja toteuttamistavoissa.

Hjulgren on Ulvilassa työskennellyt kolmen kaupunginjohtajan alaisuudessa, ja hän tuntee saaneensa sekä viranhaltijoita että kaupungin päättäjiltä tukea ja arvostusta. Kuntalaisilta hän ei ole sanojensa mukaan saanut ainakaan paljoa äkäistä palautetta.
– Teknisessä lautakunnassa ei ole juurikaan tehty politiikkaa. Lautakunta ja me viranhaltijat olemme olleet asiantuntijan roolissa. Politiikka on kuulunut enemmänkin kaupunginhallitukselle ja -valtuustolle.

Ulvila on hänen mukaansa kehittynyt 17 vuodessa paljon ja hyvään suuntaan, mutta yksi elementti on jäänyt liian vähälle huomiolle. Se on kaupungin halkaiseva Kokemäenjoki.
– Joen antamia mahdollisuuksia viihtyvyystekijänä ei ole Ulvilassa hyödynnetty riittävästi. Naparannan kehittäminenkin on ollut pysähdyksissä pitkään. Siinä on työmaata uudelle elinvoimapäällikölle.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp