Vanhakylän uusi kyläkauppa edistyy

Merja Perttula-Vuori kertoo, että alussa kulku uuteen Saleen ohjataan vanhan rakennuksen ohi, kunnes se saadaan purettua. ABC:n kylmä-asema säilyy nykyisellä paikallaan.
Merja Perttula-Vuori kertoo, että alussa kulku uuteen Saleen ohjataan vanhan rakennuksen ohi, kunnes se saadaan purettua. ABC:n kylmä-asema säilyy nykyisellä paikallaan.

Satakunnan Osuuskauppa on rakentanut kokonaan uuden kaupan viimeksi vuonna 2012. Vanhakylän Salen rakennustyömaalla alkaa pian näyttää valmiilta.

Pauliina Vilpakka
Uuden Salen rakennustyöt ovat siinä vaiheessa, että talon alkaa pian tunnistaa kaupaksi. Sisätiloissa työskennellään vielä talotekniikan ja kylmälaiteputkitusten parissa. Valokyltin valot sytytetään vasta ihan avajaisten alla, joita vietetään marras-joulukuun vaihteessa.

Salen ryhmäpäällikkö Merja Perttula-Vuori on iloinen, että projekti on edennyt varsin sujuvasti, ja ikäviltä yllätyksiltä on vältytty.
– Olimme hieman huolissamme, että miten rakennustyöt vaikuttavat asiointiin vanhassa kaupassa, mutta kaikki on sujunut todella hyvin, hän sanoo.

Kokonaan uusia kauppoja ei rakenneta joka päivä. Satakunnan Osuuskauppa rakensi viimeksi vuonna 2012, jolloin Kankaanpäähän tehtiin uusi S-Market.

Perttula-Vuori kertoo, että Vanhakylässä asiakasvirrat ovat runsaita, ja tarve kaupalle on selkeästi olemassa. Kauppa haluttiin pitää Salena, eikä esimerkiksi muuttaa S-Marketiksi, koska koettiin, että Salen konsepti hyödyttää parhaiten alueen asukkaita.
– Sale on täydennysostosten tai lounaseväiden ostopaikka, ikään kuin nykyajan kyläkauppa. Take away -tyylisten ja nopean syömisen tuotteiden valikoimaan halutaan panostaa. Pienet ostokset on nopeinta maksaa pikakassalla, joita uuteen Saleen tulee kaksi. Myös Postin palvelut saavat uudessa myymälässä oman tiskinsä, ja seinälle tulee iso rivi Postin pakettiautomaatteja.

Kaupan kannalta tärkeä uudistus Ulvilan uudessa Salessa on se, että myymälä- ja varastotilat on tehty vastaamaan kooltaan nykyisiä tarpeita. Vanhassa, 70-luvulla rakennetussa liiketilassa varastotilat olivat turhankin suuret, mutta myymälätilaa kaivattiin lisää.
– Nykyaikana, kun tilausjärjestelmä on automatisoitu ja tavaraa tulee joka päivä, sitä ei tarvitse säilyttää varastossa niin kauan, vaan se viedään lähes suoraan hyllyyn. Siksi varastotilaa ei tarvita enää niin paljon, Perttula-Vuori selventää.

Energiatehokkuus ja ympäristöystävällisyys on kirjattu Satakunnan Osuuskaupan arvoihin. Niinpä ne on huomioitu myös Vanhakylän Salen rakentamisessa. Kaupan katolle asennetaan 42 aurinkokennoa ja lattian alla on maalämpökaivot.

Hiilidioksidikylmälaitteet ja LED-valot ovat samanlaiset, jotka asennettiin Vapaudenkadun Saleen joitain vuosia sitten. Perttula-Vuori kertoo, että ne ovat tuoneet kyseiselle kaupalle jopa 40 prosentin säästöt energiakustannuksissa. Vastaavia tuloksia odotetaan nyt myös Vanhakylän Salen kohdalla.

Kun Vanhakylän Sale vihdoin avaa ovensa, alkaa entisen myymälän purkaminen uuden parkkialueen tieltä. Asfaltoimaan ei kuitenkaan päästä ennen ensi kevättä.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp