Vanha valurautaputki vaihtuu muoviseksi runkovesiputkeksi

Kaasmarkuntien Loukkuran puoleinen kevyen liikenteen väylä on vielä hetken pois käytöstä. Kun vesijohtotyö valmistuu, palautuu liikenne ennalleen. KUVA: Katri Mäenpää
Kaasmarkuntien Loukkuran puoleinen kevyen liikenteen väylä on vielä hetken pois käytöstä. Kun vesijohtotyö valmistuu, palautuu liikenne ennalleen. KUVA: Katri Mäenpää

Kaasmarkuntien vesijohtotyömaa valmistuu joulukuussa. Kevyen liikenteen väylän viimeistely siirtyy keväälle.

Katri Mäenpää
Kaasmarkuntien varressa on rakennettu uutta vesijohtoa maahan jo muutaman viikon ajan ja Loukkuran puoleinen kevyen liikenteen väylä on pois käytöstä. Vanha valurautaputki korvataan uudella muoviputkella noin 500 metrin matkalta.
Vesijohtotyömaan valmistelut ELY-keskuksen lupaprosesseineen ottivat oman aikansa ja varsinainen työosuus pääsi käyntiin vasta näin myöhään syksyllä.
– Hanke on merkitty investointiohjelmassa tälle vuodelle ja aloitimme suunnittelun jo viime keväänä. Mutta koska Kaasmarkuntie on valtion tie, pitää hankkeelle hakea sijoitus- ja työlupa, kertoo suunnittelu- ja maanrakennusinsinööri Eetu Elohaka.
Suurin osa vesijohdosta on uusittu suuntaporauksella ja niiltä osin hanke on jo valmis. Mutta kaupungintalon kohdalla suuntaporaus ei onnistu, joten työ jouduttiin muuttamaan kaivamalla tehtäväksi. Kaivamalla tehtävä työ on suuntaporausta työläämpää ja se viivyttää työn valmistumista.
– Maa oli niin kivikkoista, että joudumme kaivamaan osan putkesta maan alle. Tätä varten piti hakea uusi lupa ELY-keskukselta. Onneksi maa ei vielä ole roudassa ja saamme työn tehtyä kaupungin omana työnä joulukuun aikana.

Vanha valurautainen runkovesiputki on rakennettu 1970-luvulla. Vesiputken uusiminen on osa vesijohtoverkoston kunnossapitoa.
– Valurautainen putki kerää putken sisäpuolelle sakkaa enemmän kuin muoviputki. Kun putkistoon muodostuu painevaihteluita, sakka voi lähteä liikkeelle. Nyt käynnissä oleva työmaa on kuitenkin niin pieni osa Ulvilan vesijohtoverkostoa, että sillä ei ole käyttöveteen kuin mahdollisesti aivan paikallinen vaikutus, Elohaka sanoo.
Kun putki uusitaan, sen koko myös hieman kasvaa.
– Suurempi putki palvelee tulevaisuudessa, kun varalle rakennettava yhdysvesijohto Porin ja Ulvilan välille valmistuu. Tämä nyt rakennettava vesiputki muodostaa yhteyden vesitornille.

Vesijohtotyömaalla sattui myös putkirikko, joka aiheutti pidemmän vesikatkon Käräjätien Kaasmarkuntien puoleisissa kerrostaloissa.
– Yksi näille kerrostaloille kulkevista vesijohdoista kulki eri tavalla kuin meillä oli tiedossa ja putki meni rikki vahingossa, Eetu Elohaka pahoittelee.
Kun näiden kerrostalojen vesijohdot liitetään uuteen runkovesiputkeen, menee vesi vielä liitostöiden ajaksi poikki. Liitostyöt ovat kuitenkin suunnitelmallisia, jolloin vesikatkot ovat lyhyempiä kuin ennalta arvaamattomat vesijohtovuodot.
– Näistä vesikatkoista kuitenkin tiedotetaan hyvissä ajoin etukäteen. Vielä ei ole varmaa, milloin liittäminen voidaan tehdä. Jos työmaa valmistuu vasta vuodenvaihteessa ja pakkaset jatkuvat, voimme joutua odottamaan maan sulamista.
Muuten työmaasta aiheutuneet liikenteelliset haitat ovat koskettaneet lähinnä kevyttä liikennettä.
– Kulku on ohjattu Mukulamäen puoleiselle kevyen liikenteen väylälle, koska työn yhteydessä jouduttiin kaivamaan suuria kuoppia. Toinen puoli saadaan käyttöön heti, kun työmaa valmistuu, mutta viimeistelytyöt, kuten asfaltointi, onnistuu vasta keväällä.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp