Vanha opisto kaatuu ryminällä Kullaalla

Metsäopiston päärakennusta purettiin keskiviikkona puolenkymmenen kaivurin voimin.
Metsäopiston päärakennusta purettiin keskiviikkona puolenkymmenen kaivurin voimin.

 

WinNovan Kullaan metsäopiston vanhaa koulurakennusta on purettu isoilla koneilla viimeiset päivät.

Jukka Silvast
WinNovan Kullaalla sijaitsevan luonto-, ympäristö- ja metsäalojen koulutuksen päärakennus uusitaan. Vanhan koulurakennuksen ulkoseiniä puretaan parhaillaan. Talven aikana purku keskittyi sisätiloihin.
– Asbestityöt veivät ennakoitua enemmän aikaa. Työt etenevät siten, että huhti-toukokuussa ryhdytään rakentamaan uuden rakennuksen perustuksia, koulutuspäällikkö Juho Salmi kertoo.

Vanhan päärakennuksen tilalle rakennetaan uusi, reilusti pienempi yksikkö. Salmi sanoo, että uusi on ajateltu energiataloudeltaan järkeväksi ja silti riittäväksi.
– Vanha on ollut massiivinen, muun muassa opettajien asuntoja käsittänyt ja paljon hukkatilaa sisältänyt rakennus.
Uuden kiinteistön energiataloutta aiotaan tukea myös aurinkoenergiaratkaisuilla – aurinkopaneeleilla. Salmi huomauttaa, että ekologisuuteen on kiinnitetty myös rakenne- ja ulkovuoriratkaisuissa. Uuden rakennuksen julkisivu on pääosin cemprit-levyä, mutta esimerkiksi syvennyksissä käytetään puuta. Puuta ovat myös näkyviltä osin ruokasalin pilarit ja palkkirakenteet.

Uudet perustukset tehdään nyt keväällä vanhan paikalle. Uusi koulu ottaa opiskelijat vastaan vuoden 2021 elokuussa. Rakennukseen tulee kolme luokkatilaa, tilat hallinnolle ja keittiö/ruokalalle.
Juho Salmi sanoo, että mittava investointi vahvistaa Kullaan toimipaikan tulevaisuutta.
– Ehdottomasti, ei tänne turhan päiten investoitaisi. Uusi asuntola rakennettiin vuonna 2014. Metsäopiston oppimisympäristöihin on investoitu viime vuosina erittäin merkittävästi.

Oppia on annettu viime syksyn syysloman ja sisäpurkutöiden käynnistymisen jälkeen opiston tontin kolmessa muussa rakennuksessa. Salmi huomauttaa, ettei oppia ole tarvinnut tarjota konttiratkaisuihin tukeutuen. Yksi vanhoista oppilasasuntolan rivitaloista kunnostettiin ruokala- ja työhuonetilaksi. Metsäopistolaisille tarjotaan väistötiloissakin omassa keittiössä tehtyä ruokaa. Yksi konehalleista ja simulaattoristudio ovat tarjonneet omat oppimisympäristönsä.
– Suhteellisen kivuttomasti tämä prosessi on käynyt, onhan opiskelu verraten käytännönpainotteista.

Vanhan purkurakennuksen betonirakenteita aiotaan hyödyntää maarakennuskonekoulutuksessa, kuten metsäteiden kantavien rakenteiden teossa, kunhan luvitus saadaan kuntoon.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp