Valtuusto teki historiaa – päätökset syntyivät etänä

Valtuuston puheenjohtaja Anne Holmlund joutui varmistelemaan vartin verran ennen kokouksen avaamista, että yhteydet toimivat. Teams-yhteys voi hyvinkin olla käytössä myös seuraavissa valtuuston istunnoissa.
Valtuuston puheenjohtaja Anne Holmlund joutui varmistelemaan vartin verran ennen kokouksen avaamista, että yhteydet toimivat. Teams-yhteys voi hyvinkin olla käytössä myös seuraavissa valtuuston istunnoissa.

Lajinsa ensimmäinen Ulvilan kaupunginvaltuuston Teams-istunto maanantaina keräsi striimauksena parhaimmillaan vain yhdeksän katselijaa.

Jukka Silvast
Tämäkin on nyt harjoiteltu. Ulvilan valtuusto on koronapandemian aikana kokoontunut lähes vuoden ajan Vanhakylän koulun liikuntasalissa turvaetäisyyksin, mutta maanantaina tuli muutos. Sähköinen kokous Teams-palaverina oli lajiaan kaupungin historian ensimmäinen. Valtuusto voi jatkaa uutta käytäntöä halutessaan, kun kerran nyt on harjoiteltu.

Kokouksen asialista oli perin suppea ja keskittyi valtuutettu Jani Lahtisen (kok.) paikkakunnalta muuton vuoksi avoimeksi jääneiden luottamushenkilöpaikkojen täyttämiseen. Ennen paikkojen täyttämistä valtuusto puheenjohtaja Anne Holmlund (kok.) harsi kokouksen kasaan varmistamalla yhteyksien toiminnan. Linjoilla oli lopulta 24 varsinaista valtuutettua ja kolme varavaltuutettua.
Kokous pääsi alkamaan vartin lämmittelyn jälkeen kello 18.14. Nimenhuuto sujui suhteellisen jouhevasti ollakseen ensimmäinen verkossa. Holmlund kertasi pelisäännöt ja kokous alkoi. Jani Lahtisen jättämät paikat täytettiin seuraavasti. Tapani Kankaanpää nousi valtuuston varsinaiseksi jäseneksi, Veikko Naire 1. varavaltuutetuksi.
Kaupunginhallitukseen henkilökohtaiseksi varajäseneksi Lahtisen tilalle valtuusto valitsi Mika Kallioisen. Porin kaupungin ympäristö- ja lupapalveluiden lautakunnan joukkoliikennejaostoon henkilökohtaiseksi varajäseneksi valittiin Jarkko Stenfors. Satakuntaliiton maakuntavaltuustoon varajäseneksi valittiin Lahtisen tilalle Anne Holmlund.
Kuntavaaliehdokkaaksi ryhtyneelle Arto Branderille (vas.) valtuusto myönsi eron keskusvaalilautakunnan varapuheenjohtajan tehtävästä. Hänen tilalleen valittiin Anna-Liisa Morgia.

Kokouksen loppuun jätetyt valtuustoaloitteet jäivät tällä kertaa kahteen. Vihreiden Sakari Aallon, keskustan ryhmän ja kristillisdemokraattien Mario Heinilän jättämä aloite esittää, että uudelle tulevalle valtuustolle järjestetään perehdytyskoulutusta. Koulutuksen sisällön allekirjoittaneet olivat yksilöineet kokonaispakettiin kaupunkistrategiasta aina valtuustoryhmien tehtäviin.
Valtuutettu Marja Sillanpää (kok.) sai nopean vastauksen omaan valtuustoaloitteeseensa. Hän teki aloitteen, jotta Ulvilassa lähdetään mukaan 5-vuotiaiden maksuttomaan esiopetukseen, joka kuuluu maan hallituksen pilottikokeiluihin kesästä alkaen. Valtuutettu perusteli, kuinka hyödyllinen 2-vuotinen esiopetus on lapsille ja lapsiperheille.
– Ulvila ei ole kokeilussa mukana, näin olen ymmärtänyt, Sillanpää sanoi.
Verkossa mukana ollut sivistys- ja hyvinvointijohtaja Kimmo Vepsä vastasi heti.
– Meidät on valittu tähän kokeiluun. Ulvilassa alkaa ensi syksynä 2-vuotinen ilmainen esiopetus. Kaikki siihen eivät osallistu, vaan 25 prosenttia. Valtuustoaloitteeseen vastaaminen tapahtuu tällä kertaa tosi nopeasti, hän vastasi.
– Olen super-iloinen, että Ulvila on siinä mukana, Sillanpää ilahtui.
Huolimatta selkeästä vastauksesta, valtuustoaloite lähetetään vielä viraston valmisteltavaksi ja viralliseen käsittelyyn.

Kaupungin kotisivuilta linkin kautta kokouksen verkkoesitykseen hakeutui parhaimmillaan yhdeksän katselijaa. On se silti huomattavasti enemmän kuin valtuustosalin lehtereille normaalisti saapuvien määrä.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp