Puheenjohtaja Anne Holmlund ennakoi maanantaina valtuuston kokouksessa, että seuraava kokous pidetään jo kaupungintalolla.
Jukka Silvast
Talousarviomuutoksista ainoastaan jäteveden puhdistamiseen osoitettu 140 000 lisämääräraha aiheutti painavampaa keskustelua maanantaisessa kaupunginvaltuustossa. Valtuutettu Matti Koskela (kesk.) peräsi, tuleeko tästä 140 000 eurosta pysyvä vuosittain toistuva lisä tulevina vuosina kaupungin menoihin.
– Kyllä tulee, vastasi tekninen johtaja Juha Hjulgren.
Hän perusteli lisärahan tarvetta siirtoviemäriä ylläpitävän Jokilaakson Ympäristö Oy talouden tappiollisuudella, ja yhtiön perimän taksan korotuksella. Ulvila omistaa yhtiöstä 44,5 prosenttia.
Koskela kysyi, onko yhtiötä omistavien maksuosuudet jyvitetty tasapuolisesti. Hjulgren sanoi, että se on tehty omistusosuuksien suhteessa. Loput yhtiöstä omistavat Nakkilan, Harjavallan sekä Euran kunnat a Suomisen Kuitukankaat Oy.
Koskela tähdensi, että korotus tekee Ulvilan talouteen viidessä vuodessa 700 000 lisämenoa, ja tämä asia on tuotava erikseen tiedoksi kaupunginvaltuustolle.
– 140 000 euron korotus on aika kova, hän lisäsi.
Esillä oli talousarviontoteutumisvertailu, joka ennakoi kaupungin tilikauden tuloksen olevan 1–1,5 miljoonaa euroa alijäämäinen.
Valtuusto hyväksyi tasoristeyksien poistamisen hankesopimuksen Rantala-Haistilan teollisuusalueen varrella. Ulvila sitoutuu rakentamaan asemakaavan kohdan tiestä, mutta Väylävirasto ja Varsinais-Suomen ely-keskus ovat rakentamassa Haistilan suuntaan tien 4,5 metriä levänä. Ulvila ei ole tyytyväinen, ja haluaisi sen 6,5 metriä leveänä.
Hjulgren kertoo, että neuvotteluja on käyty, mutta valtion rahalla ei näytä parempaa olevan luvassa. Toive silti kirjattiin päätökseen. Jos koko väylä tehdään 6,5-metrisenä, kaupunki on valmis toteuttamaan kaava-alueen osuuden samantasoisena. Valtuusto hyväksyi osallistumisen hankkeen toteuttamiseen 5 prosentin osuudella tai korkeintaan 187 000 eurolla.
Pekka Tuori (vas.) ei ollut tyytyväinen, kun hallintosääntöä muutettiin uudelleen, kun päivitetty sääntöpaketti hyväksyttiin vasta kesäkuun valtuustossa. Hän kritisoi: eikö päivitystä keväällä tehty huolellisesti, vaikka niin piti tehdä. Päällimmäisenä oli hallintosäännön pykälä 8, jossa tarkastuslautakunnan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan varahenkilön tuli olla valtuutettu. Se poistettiin, kun kuntalaki ei tätä edellytä.
Matti Tuominen valittiin myöhemmin kokouksessa puheenjohtaja Jari Holmbergin varajäseneksi tarkastuslautakuntaan. Kaupunginjohtaja Mikko Löfbacka vastasi, että sääntöä voidaan päivittää, kun sille ilmenee tarvetta.
Pekka Tuori kyseli myös, mikä on suunnitellun sote-keskuksen tilanne.
Löfbacka kertoi, että hankesuunnittelu on jo niin monimutkainen, että siihen otettiin konsulttiapua. Se valmistuu nyt syksyllä. Hän ennakoi, että rakennussuunnittelu vie vuoden ja rakennustyöt alkavat vuonna 2023.
– Todennäköistä on, että lupa tarvitaan rakentamiselle sosiaali- ja terveysministeriöstä, myös perustettavan hyvinvointialueen lupa tai lausunto.
Kaupunginvaltuutetut ovat istuneet väljissä liikuntasalin tiloissa Vanhakylän koululla puolentoista vuoden koronakauden ajan. Kausi on päättymässä, sillä puheenjohtaja Anne Holmlund mainitsi seuraavan kokouksen pitopaikaksi kaupungintalon.
Valtuutetut istuivat asioiden äärellä tunnin ja vartin.