Huhtikuun alun eduskuntavaaleja valmistellaan Ulvilassakin kiihtyvään tahtiin. Nyt ollaan muun muassa valitsemassa äänestysalueiden vaalilautakuntia.
Heli Kokko
Kaupunginhallituksen asialistalla oli 9. tammikuuta esitys neljän äänestysalueen vaalilautakuntien asettamisesta, kuten myös yhden vaalitoimikunnan asettamisesta laitoksissa toimitettavaa ennakkoäänestystä varten.
Asia jätettiin pöydälle kahdeksi viikoksi.
– Pöydälle jättämiseen ei liity mitään dramatiikkaa, Ulvilassa on vain tapana menetellä näin, kun joissakin muissa kunnissa päätös tehdään samassa kokouksessa, kertoo hallintopäällikkö Kirsi Sainio-Lehtimäki.
Sainio-Lehtimäen mukaan ensimmäinen kerta hallituksessa toimii ikään kuin starttina puolueille, mutta hän lisää, että todellisuudessa suurimman valtuustoryhmän, SDP:n, puheenjohtaja Jarkko Viljanen on ”herätellyt” muiden puolueiden valtuustoryhmien johtajia jo syksyllä.
Syksyllä puhuttiin jo muun muassa sukupuolijakaumasta, koska sekä varsinaisissa jäsenissä että varajäsenissä pitää olla sekä miehiä että naisia kumpiakin vähintään 40 prosenttia.
– Kaupunginhallitus kuitenkin aktivoi vaalivalmistelun viime maanantaina, minkä jälkeen olen viestittänyt ryhmyreille, että jokaisella ryhmällä pitää olla nimet selvillä kahden viikon kuluessa, Jarkko Viljanen kertoo.
Lopullisen päätöksen vaalilautakuntien ja -toimikunnan kokoonpanosta tekee kaupunginhallitus.
Ulvilassa vähennettiin äänestysalueiden määrä joitakin vuosia sitten neljään, ja ne ovat Vanhakylä, Harjunpää, Friitala ja Kullaa. Jokaiselle äänestysalueelle valitaan oma vaalilautakunta, johon tulee puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja kolme jäsentä sekä viisi varajäsentä.
Laitoksia kiertävään vaalitoimikuntaan valitaan puheenjohtaja, varapuheenjohtaja yksi jäsen ja kolme varajäsentä.
Näin ollen Ulvilassa pitää löytää 46 henkilöä vaalilautakuntiin ja vaalitoimikuntaan. Lain mukaan jäsenten tulee ”mahdollisuuksien mukaan” edustaa vaalipiirissä edellisissä eduskuntavaaleissa ehdokkaita asettaneita puoluerekisteriin merkittyjä puolueita.
Eli aikamoinen joukko henkilöitä pitää löytää jäseniksi.
– Uskon että tämä asia saadaan järjestykseen. Se määrä, mitä täytyy löytyä, se löytyy, ei ole muuta vaihtoehtoa, Jarkko Viljanen korostaa.
Ulvilan keskusvaalilautakunnan sihteerinä toimiva Kirsi Sainio-Lehtimäki lisää:
– Ennakkoäänestyksen hoitamiseksi on käynnissä rekrytointi, haemme kymmentä nuorta, on tärkeää antaa nuorille kokemuksia yhteiskunnallisista tehtävistä.
Ennakkoäänestyksen toimitsijat nimittää keskusvaalilautakunta, samoin kotiäänestys on keskusvaalilautakunnan alainen.
Oikeusministeriö ohjeistaa, että vaikka vaalilautakunta ja toimikunta ovat päätösvaltaisia kolmijäsenisinä, on kuitenkin hyvä varautua siihen, että vaalipäivän äänestys toimitetaan kaikkien varsinaisten ja vähintään yhden varajäsenen voimin.
Kirsi Sainio-Lehtimäki on osallistunut oikeusministeriön vaaliklinikkaan. Siellä todettiin muun muassa, että korona ei ainakaan toistaiseksi aiheuta erityisjärjestelyjä, mutta on kuitenkin järkevää ottaa väkeä varalta mukaan enemmän kuin vähimmäismäärä. Ulvilassa on varajäseniä viisi, kun lain mukaan määrä on vähintään kolme varajäsentä.
Puolueiden ehdokashakemukset pitää jättää Satakunnan vaalipiirilautakunnalle viimeistään tiistaina 21. helmikuuta. Eduskuntavaalit pidetään sunnuntaina 2. huhtikuuta. Ennakkoon voi äänestää keskiviikosta tiistaihin 22.–28. maaliskuuta.
Kirsi Sainio-Lehtimäki kiittää, että vaaleihin osallistuminen on tehty äänestäjille helpoksi: ennakkoäänestysaika on pitkä ja missä tahansa voi äänestää ennakkoon. Varsinaisena vaalipäivänä Ulvilan neljä äänestysaluetta mahdollistavat äänestäjille hyvän saavutettavuuden ja vaaliorganisaatiosta vastaaville hyvän hallittavuuden.
Kirsi Sainio-Lehtimäen mielestä tapa hoitaa vaalit sopii hyvin Ulvilan kaupunkistrategiaan, ”Iloa, älyä, yhteisoloa ja – etunojassa Ulvilassa”: Vaalien valmistelu aloitettiin jo hyvissä ajoin syksyllä, yhteiskunnallisesti merkittävää tehtävää hoidetaan ilolla, mutta jämptisti ohjeita noudattaen, virkamiehet ja luottamushenkilöt hyvässä yhteistyössä.