Ulvilan valtuustoa mietitytti maanantaina, saavatko ulvilalaiset vastakin kilpailuttaa sekajätekuljetuksensa.
Valtuusto kyllä hyväksyi yksimielisesti Ulvilan liittymisen seudulliseen jätehuoltoyhtiöön, mutta kysymyksiä ensi vuoden alussa voimaan astuva muutos herätti.
– Saavatko kuntalaiset edelleen kilpailuttaa jätteiden kuljetukset, vai saneleeko tämä yhtiö mitä tehdään, Pekka Tuori (vas.) kysyi.
Aivan selkeää vastausta ei voitu antaa, mutta rauhoittelua kylläkin.
Kunnat ovat voineet päättää, kuinka kuljetukset hoidetaan niiden alueella, mutta sitten on myös paljon kuntia, kuten Ulvila, joissa kuntalaiset ovat saaneet itse päättää, kuka sekajätteen käy keräämässä.
Kaupunginjohtaja Mikko Löfbackan mukaan yhtiöittäminen ei automaattisesti tarkoita sitä, että jatkossa yhtiö päättää kaikesta kilpailutuksesta. Jos yhtiö alkaa kilpailuttaa, kilpailutettavien alueiden pitää olla sen verran pieniä, että pienet ja keskisuuret yritykset pystyvät osallistumaan kilpailutukseen. Samaa vakuutti myös tekninen johtaja Juha Hjulgren.
Seudullinen jätehuoltoyhtiö tulee 1990-luvun lopulla perustetun Porin jätehuollon tilalle. Porin kaupunki on tuottanut jätelain mukaan kuntien vastuulle kuuluvat jätehuollon palvelut usealle kunnalle. Mukaan kuuluvat Porin lisäksi Eurajoki, Harjavalta, Kokemäki, Merikarvia, Nakkila, Pomarkku, Siikainen ja Ulvila.
Porin kaupunki aloitti yhtiöittämisvalmistelut 2020. Osakkuutta on tarjottu nyt mukana oleville kunnille. Jätehuoltoviranomaisena pysyy Porin seudun jätehuoltojaosto. Jätehuollon järjestämisvastuu siirtyy Porin kaupungin tekniseltä lautakunnalta jätehuoltoyhtiöön.
Hjulgrenin mukaan muutoksella saadaan päätösvaltaa Porista kuntiin. Yhtiön hallituksen 12 paikasta kuusi menee Porille, mutta loput jaetaan kuntien kesken. Ulvila ja Eurajoki saavat kumpikin yhden paikan. Nakkila, Harjavalta ja Kokemäki toisaalta ja Pomarkku, Siikainen ja Merikarvia toisaalta saavat kaksi paikkaa.
Jätehuoltoyhtiön pääomaksi saadaan 8,1 miljoonan euron ylijäämä, jonka Pori on kerännyt jäte- ja ekomaksuina. Jäsenyys ei maksa Ulvilalle mitään, vaan osakkeet lunastetaan ylijäämästä. Ulvilan kaupungin osakkeiden tarkkaa määrää ei vielä tiedetä. Löfbackan mukaan isoin kysymys on Eurajoki, joka joutuu ostamaan osakkeita, jos se tulee mukaan.
Valtuusto hyväksyi yksimielisesti myös lausunnon toimenpiteistä, joihin vuoden 2021 arviointikertomus on antanut aihetta. Samoin valtuusto hyväksyi hallintosääntömuutokset.
Sarastia 365 -talousjärjestelmän käyttöönotto on takkuillut, minkä vuoksi valtuusto ei saanut maanantain kokouksen käsittelyyn osavuosikatsausta, kuten olisi pitänyt. Pekka Leino (kesk.) kysyi, pitäisikö jossain vaiheessa ruveta miettimään sopimuksen purkua, mutta Mikko Löfbackan mukaan on nähtävissä, että järjestelmä saadaan hyvinkin pikaisesti toimintakuntoon.
Harri Hurstille (vas.) myönnettiin ero valtuustosta paikkakunnalta muuton takia. Hurstin tilalle valtuustoon tulee varavaltuutettu Vesa-Pekka Raune, joka valittiin Hurstin tilalle myös tarkastuslautakunnan varapuheenjohtajaksi ja valtuuston suhteellisten vaalien vaalilautakunnan varajäseneksi. Valtuuston puheenjohtaja pyytää keskusvaalilautakuntaa määräämään uuden varavaltuutetun. Porin perusturvalautakunnan varajäseneksi valittiin Raija Hellsberg.
Edesmenneen Saija Vieremän tilalle teknisen lautakunnan varajäseneksi valittiin Tanja Palmroth (kok.).
Valtuusto päätti yksimielisesti myös sen, että polttoainelisää ei oteta käyttöön.
Valtuuston kokous kesti kolme varttia. Ennen kokouksen alkua valtuutettuja opastettiin mikrofonin käytöstä puheenvuorojen aikana, koska kokous striimattiin nettiin.
Heli Kokko