Ulvilan Seutu: Miinusta tulee, mutta johtaja uskoo Ulvilan kestävän

Kaupunginjohtaja Mikko Löfbackan johtama virkamieskunta rakensi kaupungin talousarvioesityksen.
Kaupunginjohtaja Mikko Löfbackan johtama virkamieskunta rakensi kaupungin talousarvioesityksen.

Kaupunginjohtaja Löfbacka näkee, että Ulvilan talous kestää vajaan puolen miljoonan alijäämän ensi vuonna.

Jukka Silvast
Kaupunginhallitus viime maanantaina luki ensimmäisen kerran kaupunginjohtajan talousarvioehdotuksen vuodelle 2022. Tilikauden tulos on ehdotuksen mukaan alijäämäinen 461 278 euroa. Investointimenojen kokonaismäärä vuodelle 2022 on esityksen mukaan 4,6 miljoonaa euroa.
– Emme lähteneet edes tavoittelemaan ylijäämää, Mikko Löfbacka sanoo valmistelun lähtötilanteesta.
Se on kuulemma realismia, ja alijäämän Ulvilan talous kestää.
– Mutta se edellyttää järkeviä päätöksiä. Ulvila on mielestäni niiden kuntien joukossa, joiden taloudellista asemaa hyvinvointiuudistus tulee ehkä helpottamaan, hän muotoilee odotukset.
Kaupunginjohtaja sanoo, että hyvinvointiuudistus vuoden 2023 alusta alkaen tulee leikkaamaan paljon kaupungin menoja, mutta myös tuloja. Löfbacka on yhä luottavainen muuttuvassa tilanteessa kaupungin talousnäkymään.

Ulvilan talousarvioesitykseen ensi vuodelle jää kysymysmerkkejä, jotka on ratkaistava. Kesällä virkamiestasolta väläyteltiin, että koulu- ja varhaiskasvatuksen palvelurakenne ratkaistaan yhdessä paketissa. Löfbacka sanoo, että varhaiskasvatuksen verkko on ainakin ratkaistava, sillä investointiosaan on sisällytetty Päiväkoti Metsätähden peruskorjaus- ja muutostyöt, jotka maksavat 1 300 000 euroa. Päätöstä rakentamisesta ei tehdä ennen kuin varhaiskasvatuksen kokonaisuus tulevaisuutta ajatellen on lyöty lukkoon.
Onko tässä paketeissa sitten peruskoulutuksen palveluverkko, on toinen kysymys. Sitä on siirretty jo useamman vuoden ajan.
Kouluverkosta päättäminen on kaupungille selvästi vaikea ratkaisu. Lapsimäärän kehitysennusteita on tarkasteltu ja tarkastellaan edelleen. Verkkoselvitys on työstettävänä sivistyksen toimialueella.
Erillisen päätöksen vaatii vielä myös uuden sote-keskuksen rakentaminen, vaikka suunnitteluvaraus 300 000 euroa on sisällytetty ensi vuodelle talousarvioesitykseen. Ensi vuodelle aiotaan sijoittaa arkkitehtisuunnitelman teko. Uuden sote-keskuksen rakentamiseen kuluu lähivuosina noin 12,5 miljoonaa euroa.

Yksi kesän ja syksyn valmistelussa ollut asia on myös vedenhankinta. Ratkaisuesitys on tulossa luottamushenkilöportaaseen päätäntään näillä näkymin joulukuussa, ja valtuustoon tammikuussa.
Budjettiesityksessä vesilaitoksen käyttöveden valmistukseen tai vedenhankintaan on suunnitteluvaraus 200 000 euroa, ja suunnitteluvuosille 2,2 miljoonan investointivaraus. Tuleeko käyttövesi Porista vai Ulvilan pohjavesistä, on ensin ratkaistava.
Vesipuolen talousarvioesitys koskee Kettumetsän jäteveden ja huleveden purkuputkia, 250 000 euroa, ja hulevesiviemärin rakentamista Järvikyläntielle ja Kettulantielle, 120 000 euroa. Uotilan alueen vesijohtoverkoston saneeraukseen ollaan sijoittamassa 150 000 euroa ja Kaasmarkuntien rautaisen vesijohdon uusimiseen 80 000 euroa.
Tie- ja ympäristörakentamiseen on tulossa Suurpään kaduille 130 000 euroa. Rautatien tasoristeysten poistaminen ja Satakunnantien jatkaminen on saamassa 220 000 euroa.
Verotulojen kokonaismääräksi on arvioitu 54,2 miljoonaa euroa, mikä on 2,5 prosenttia enemmän kuin vuoden 2021 muutetussa talousarviossa. Ulvila on jatkamassa vuonna 2022 entisillä veroprosenteilla.
Ulvilan kaupunginhallitus jatkaa talousarviokäsittelyä kokouksissaan 22.11. ja 29.11. Kaupunginvaltuusto käsittelee vuoden 2022 talousarvion kokouksessaan 13.12.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp