Las Paluksen rantamaastoon rakennetaan kuntoportaat

Kuntoportaat nousevat aikanaan tälle kumpareelle uimarannan läheisyyteen. Maija Palonheimo näyttää, että nousu- ja laskureitille on yhä vaihtoehtoja.
Kuntoportaat nousevat aikanaan tälle kumpareelle uimarannan läheisyyteen. Maija Palonheimo näyttää, että nousu- ja laskureitille on yhä vaihtoehtoja.

Yhdistys tekee, kaupunki osoitti sijoituspaikan.

Jukka Silvast
Ulvilan kaupunginhallitus osoitti paikan kuntoportaille maanantaisessa kokouksessaan. Portaikko tulee Las Paluksen uimarannan lähituntumaan.
– Uskon, että pienet kylät saavat pienillä investoinneilla hyvinvointia lisättyä, kommentoi lupahakemuksen Karhuseudulle ja kaupungille koonnut Maija Palonheimo.
Portaikko ideana on elänyt toista vuotta, mutta koronapandemia on jarruttanut sen edistämistä. Portaikkoa puuhaava Paluksen Nuoret ja Seniorit ry on ollut liikkeellä pohjustamassa myös portaiden rahoitusta. Palonheimo kertoo, että kustannusarvio on tänään noin 12 000 euroa, josta Leader-hankerahaa on anottu tarvikkeisiin ja ostettavaan työhön 8 300 euroa. Loput on suunniteltu katettavaksi talkootyöllä ja omarahoituksella. Leader-rahahakemus on jätetty jo viime syksynä.

Kuntoportaat ovat olleet suosittuja rakennusurakoita pitkin Suomea viime vuosina. Eikä Paluksen kyläkään aio jäädä tästä paitsi.
– Tätä on hieman häirinnyt koronapandemia, kun osa hankkeesta täytyy toteuttaa talkootyönä ja talkooväen kerääminen kasvotusten tapaamisiin ei ole onnistunut kuten nyt jo onnistuu.
– Kun olen viettänyt aikaa Paluksella, olen havainnut, että kylällä on paljon liikunnasta innostuneita ihmisiä ja tarvetta portaille.
Uimarannan aluetta hän miettii siten, että sinne voisi keskittää enemmänkin liikunnallisia tapahtumia, onhan uimaranta hyvin hoidettu ja parkkipaikkoja löytyy.

Porrasaskelmia rakentuu aikanaan useita kymmeniä. Nousua saadaan askelmareitille hiekkakuoppamaisemaan, mutta ei vallan mahdottomasti, Palonheimon mukaan riittävästi.
Teoriassa portaiden rakentaminen on mahdollista jo kuluvana kesänä, eikä hän epäile hankerahan saamista. Enemmän hän miettii rakennustarpeiden hintojen nousua ja yleensä puutavaran saatavuutta. Portaat tehdään kestopuusta.
Yhdistys jätti kaupungille hyvin seikkaperäiset portaiden piirustukset rakennekuvineen. Hän lisää, että kuntoportaiden rakenteet täytyy olla suunniteltu kestäviksi. Hänen mielestään sijoitus hyvinvointiin on monivuotinen.
Kaupunginhallitus antoi maanantaina luvan rakentaa portaat kaupungin maalle. Kaupunki ei osallistu muutoin rakentamiseen eikä ylläpitoon. Vuokraa maasta ei yhdistyksen tarvitse maksaa.
Yhdistys vastaa portaiden ylläpidosta, kunnostuksesta ja turvallisuudesta ja tarpeen vaatiessa purkaa portaat.

Paluksella syntynyt Maija Palonheimo viettää osan vuodesta Paluksen kylällä hänen siskonsa ylläpitämällä maatilalla, valtaosan vuodesta hän asuu Turussa.
Eläkkeelle siirtynyt, omaa yritystä pyörittävä Palonheimo kuvaa itseään hallitusammattilaiseksi vaikuttaen useammankin teatterin hallituksessa. Hän toimi aiemmin muun muassa kymmenen vuotta Turun yliopiston viestintäjohtajana sekä eri  teattereiden johtotehtävissä.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp