Jukka Vilponiemi
Friitalassa sijaitsevan oppilaitoksen pihaan on kesän aikana asennettu aitoja tulevan työmaan ympärille. Samalla on tehty koepaalutuksia.
Aiemmin pihasta puretun sähköosaston paikalle rakennetaan uudet opetustilat kone- ja tuotantotekniikalle eli tutummin metallialalle.
Hankeen toteuttaa kokonaisvastuu-urakkana porilainen Astora-Rakennus Oy, joka aloittaa tontilla urakan maanrakennustyöt paalutuksineen näinä päivinä. Uuden noin tuhannen neliön rakennuksen on määrä valmistua ensi vuoden heinäkuun lopussa, jolloin opiskelijat pääsevät aloittamaan seuraavan lukuvuoden uusissa tiloissa.
Ulvilan hanke käynnistää samalla koko kuntayhtymän tilojen mittavan uudistuksen, jonka tavoitteena on supistaa opetustilojen neliöt noin puoleen nykyisestä.
– Muutama vuosi sitten kuntayhtymässä valmistui kiinteistöstrategia, jonka mukaan kuntayhtymällä on liikaa omaa kiinteistömassaa. Sen mukaan Ulvilassa, Kokemäellä ja Kankaanpäässä sijaitsevaa kuntayhtymän omia neliöitä on supistettava. On purettava vanhaa ja rakennettava uutta tehokkaammin neliöin, sanoo kuntayhtymän johtaja Matti Isokallio.
Sataedulla on näillä paikkakunnilla kiinteistömassaa nyt noin 50 000 neliömetriä, jota aiotaan supistaa puoleen vajaassa 10 vuodessa.
Ulvilan toimipaikassa kiinteistöjä on yhteensä vajaa 10 000 kerrosneliötä, josta puolet on tarkoitus vähentää.
Kuntayhtymällä on lisäksi vuokratiloja Harjavallassa, Huittisissa, Nakkilassa, Parkanossa ja Raumalla.
Opiskelijoita on Ulvilassa 350-400 ajankohdasta riippuen.
Kiinteistöstrategian taustalla on ammatillisen koulutuksen valtakunnallinen reformi, jossa tutkintoon johtavaa koulutusta annetaan ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen yhä enemmän työpaikoilla. Siitä johtuen nykyisten tilojen käyttö on tehotonta.
Lisäksi tilojen supistamistarvetta tuo Isokallion mukaan se tosiasia, että nuorten ikäluokkien määrä supistuu vuoteen 2040 mennessä arviolta 27 prosenttia eli opiskelijoiden määrä vähenee.
– Tämä koskee myös Sataedua, vaikka vielä nyt meillä riittää vetovoimaa.