Ulvilan paloasema pölkyllä

Janne Vuorela, Pekka Puisto ja Asko Mansikkamäki kertovat, että epävarmuus Ulvilan paloaseman kohtalosta ei tee hyvää miehistön työhyvinvoinnille. KUVA: Pauliina Vilpakka

Jos Ulvilan paloaseman päivystysvalmiutta supistettaisiin, jatkossa kello 16.00–08.00 välillä pelastustehtävälle lähtisivät VPK:laiset. Apu tulisi edelleen, mutta ei yhtä nopeasti.

Ulvilan paloasemalla ollaan harmissaan suunnitelluista säästöistä. Viime viikolla tuli ilmi (Satakunnan Kansa 27.10.2021), että suunnitelmien mukaan Ulvilan ja Meri-Porin paloaseman päivystys voidaan muuttaa tulevaisuudessa ympärivuorokautisesta kahdeksantuntiseksi.

Tällä hetkellä Ulvilan paloasemalla päivystetään vuoden jokaisena päivänä juhlapyhät mukaan lukien. Kun hälytys tulee, autot lähtevät tallista liikkeelle keskimäärin yhdessä minuutissa. Kotoaan hälytettävien, päivätyötä tekevien VPK:laisten matka pelastustehtävälle kestäisi huomattavasti kauemmin kuin jatkuvassa hälytysvalmiudessa olevan ammattipalokunnan.

Pelastustehtävissä nopeus on valttia. Ulvilan paloaseman asemamestari Janne Vuorela kertoo, että tuli voi levitä asunnossa esimerkiksi palavasta roskakorista hallitsemattomaksi paloksi vain muutamissa minuuteissa.
– Minuutti on myös pitkä aika odottaa apua kolariautossa tien poskessa, hän muistuttaa.

Vaihtoehtoisena säästötoimenpiteenä on väläytetty myös Meri-Porin ja Ulvilan paloasemien lakkauttamista. Ulvilan kohdalla asiaa on perusteltu sillä, että Kanta-Porin paloasemalta ehtisi Ulvilan paloasemalle 10 minuutissa. Porin Palohenkilöstö ry:n puheenjohtaja Asko Mansikkamäki ja luottamusmies Pekka Puisto huomauttavat, ettei Porin paloasemalta ehditä edes Sampolaan toimintavalmiusajan vaatimaan 6 minuuttiin, saati sitten Ulvilan paloasemalle.

Asemamestari Vuorela pohtii sitäkin, millaista viestiä Ulvilan paloaseman lakkauttaminen lähettäisi alueen yrityksille ja teollisuudelle. Esimerkkinä hänen mieleensä nousee Satamaidon meijeri, joka muutti Ulvilaan.
– Kymmenessä minuutissa ei sinne kyllä ehdi Porista eikä Harjavallasta, Vuorela sanoo.

Miehet muistuttavat, että Ulvilan paloasema on ollut koko Satakunnan pelastuslaitoksen historian ajan Satakunnan kolmanneksi vilkkain. Asemalta lähdetään hälytykselle noin 450 kertaa vuodessa. Paloaseman kohtalo on kuitenkin ollut kirveen alla jo useita kertoja. Asia herättää ihmetystä.
– Riskiperusteita ja tehtävämääriä tarkastellessa voi todeta, ettei ole mitään muuta vaihtoehtoa, kuin että Ulvilassa on oltava vakituinen palokunta. Täällä ollaan toistamassa samat virheet, kuin Varsinaissuomessa ja Pirkanmaalla. Siellä aluepelastuslaitoksen myötä suljettiin paloasemia. Pian niitä jouduttiin avaamaan uudelleen, kun huomattiin, ettei harvempi verkosto toimi, miehet juttelevat.

Pelastusjohtaja Pekka Tähtinen kertoo, että Ulvilan paloasema on mahdollisesti säästötoimenpiteiden kohteena siksi, että merkittävä osa sen päivystävän miehistön hälytyksistä suuntautuu Porin suuntaan. Tähtisen mukaan Kanta-Porin asema sijaitsee niin lähellä, että sen toimintavalmius kattaisi Ulvilankin.

Mikäli Ulvilan paloaseman päivystystä supistettaisiin, se tarkoittaisi sitä, että nykyisen kymmenen hengen sijaan Ulvilan paloasema työllistäisi jatkossa vain kolme henkeä. Tähtinen sanoo, että yli jääneelle seitsemälle miehelle olisi töitä jatkossakin. Ketään ei irtisanottaisi eikä lomautettaisi. Hän muistuttaa, että Satakunnan Pelastuslaitoksella on iso henkilöstövaihtuvuus. Henkilöstöä uudelleen järjesteltäessä ei palkattaisi uusia henkilöitä, ja sopeuttamistoimien tasaantumisaika olisi muutamasta kuukaudesta vuoteen.

Tähtinen myöntää, että avun tarvitsijan kannalta on tietenkin huono, että pelastajien saapuminen paikalle kestäisi kauemmin.
– Kun katsotaan tapahtuneita onnettomuuksia, en usko, että vaikutukset olisivat dramaattisia. En sellaisia edes esittäisi, jos näin olisi. Satakunnassa verkko on kuitenkin kohtalaisen tiheä, ja palokunta tulee paikalle hyvinkin kohtuullisessa ajassa, Tähtinen sanoo.

Pauliina Vilpakka

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp