Ulvilan lukio kustantaa musiikkilinjalaiset Palmgren-konservatorioon

Tammikuusta lähtien Ulvilan lukion musiikkilinjalaiset voivat opiskella Palmgren-konservatoriossa lukion kustantamana.
Tammikuusta lähtien Ulvilan lukion musiikkilinjalaiset voivat opiskella Palmgren-konservatoriossa lukion kustantamana.

Musiikkilinjalaiset hakevat Palmgreniin normaalisti. Täydennyshaku päättyy jo 15. joulukuuta.

Pauliina Vilpakka
Ulvilan lukio kertoo tiedotteessaan, että lukio sitoutuu maksamaan Palmgren-konservatoriossa opiskelevien musiikkilinjalaisten lukukausimaksut ensi tammikuusta alkaen. Tämä koskee myös niitä oppilaita, jotka tähän asti ovat maksaneet lukukausimaksunsa itse. Palmgren-konservatorion lukukausimaksu on 225 euroa ja kotikuntamaksu 130 euroa.
Opiskelija voi siis jatkossa käydä yksilösoittotunneilla Palmgren-konservatoriossa lukion kustantamana.

Lukion rehtori Marianne Nurmo-Heikkilä taustoittaa, että yhteistyötä lukion ja Palmgren-konservatorion välillä halutaan tiivistää.
– Palmgren opisto tarjoaa laadukasta instrumenttiopetusta, ja siellä opiskelusta saa myös todistuksen suorittamistaan taiteen perusopetuksen opinnoista, Nurmo-Heikkilä perustelee.

Lukio kustantaa musiikkilinjalla opiskeleville oppilailleen taiteen perusopetuksen opintoja Palmgren-konservatoriossa koko kolmivuotisen lukion ajaksi. Nurmo-Heikkilän mukaan Palmgren-konservatorion lukukausimaksujen maksaminen ei lisää lukion menoja, vaan ne maksetaan musiikkilinjalle budjetoidulla vuosittaisella määrärahalla.

Opinnot luetaan lukion soveltaviksi musiikinkursseiksi, kuten tähänkin asti. Musiikkilinjalaiset suorittavat kahden kaikille pakollisen musiikinkurssin lisäksi lukioaikana vähintään kuusi soveltavaa musiikinkurssia.

Velvoitetta soittimen tai laulun yksilöopetukseen ei musiikkilinjalaisella kuitenkaan ole.
– Musiikkilinjalainen päättää edelleen itse, mitä opiskelee. Meillä on esimerkiksi opiskelijoita, jotka ovat bändissä, mutta eivät käy yksilöopetuksessa, Nurmo-Heikkilä sanoo.

Musiikin hahmottamisen ja yhteismusisoinnin opinnot musiikkilinjalaiset suorittavat lukion tiedotteen mukaan ensisijaisesti lukiossa. Niiden suoritukset sisällytetään taiteen perusopetuksen opintoihin osaamisen tunnustamisen kautta.

Tiedotteessa sanotaan, että opinnot lukion musiikkilinjalla ja musiikin taiteen perusopetuksen opinnoissa tukevat toisiaan. Molempien koulutusmuotojen opetussuunnitelmien perusteet mahdollistavat osaamisen tunnustamisen puolin ja toisin.

Matkustamisen Ulvilasta Poriin soittotunneille lukion opiskelija maksaa jatkossakin itse. Mahdollisesti jonkin instrumentin opetusta voidaan tulevaisuudessa järjestää myös Ulvilan lukion tiloissa, mikäli kyseisen instrumentin opiskelijoita on musiikkilinjalla samaan aikaan paljon.
– Jos on paljon kysyntää, siihen voidaan vastata. Tässä vaiheessa on kuitenkin liian aikaista arvioida, toteutuuko se, Palmgren-konservatorion apulaisrehtori Eeva-Maija Talasma sanoo.

Talasma jatkaa, että Palmgren-konservatorion näkökulmasta tilanne ei tuo juurikaan muutoksia. Opiskelijoiden ohjaamistyötä se voi lisätä, kun opiskelija suorittaa musiikinkursseja sekä lukiolla että Palmgren-Konservatoriolla.

Rehtori Markku Ollila kertoo, että Ulvilalla on Palmgren-konservatoriossa 60 kuntapaikkaa, joista käytössä on hieman yli puolet. Palmgren-konservatoriossa ei ole vallitsevan koronatilanteen vuoksi pääsykokeita. Parhaillaan meneillään on täydennyshaku, jossa myös halukkaiden Ulvilan lukion musiikkilinjalaisten odotetaan hakevan Palmgren-konservatorion oppilaaksi. Haku päättyy 15. joulukuuta. Ollila jatkaa, että loppiaisen jälkeen konservatoriolla on selvempi kuva siitä, kuinka monelle opiskelijalle kussakin instrumentissa on kevätkaudella tilaa.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp