Ulvilan älykoti sai kiitosta ministeriön väeltä

Ylijohtaja Petri Lempisen (keskellä) vetämä OKM:n johtoryhmä sai selkoa Sataedun toiminnasta. Häntä opastivat lehtori Krista Toivonen ja johtaja Matti Isokallio. Kuva: Jukka VIlponiemi
Ylijohtaja Petri Lempisen (keskellä) vetämä OKM:n johtoryhmä sai selkoa Sataedun toiminnasta. Häntä opastivat lehtori Krista Toivonen ja johtaja Matti Isokallio. Kuva: Jukka VIlponiemi

Hyvinvointiteknologiaa hyödyntävä älykoti Sataedun Ulvilan yksikössä sai kiitosta OKM:n virkamiesten vierailulla.

Jukka Vilponiemi
Halusimme tai emme, älylaitteiden hyödyntäminen kodeissa on tulevaisuudessa yhä yleisempää myös silloin, kun kodissa asuu vanhus yksinään.
Satakunnan koulutuskuntayhtymän Sataedun Ulvilan yksikössä alettiin varautua tähän jo muutama vuosi sitten rakentamalla hyvinvointiteknologiaa hyödyntävä mallikoti. Sitä hyödynnetään erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten koulutuksessa.

Porin seudulla vieraillut opetus- ja kulttuuriministeriön toisen asteen koulutuksen johtoryhmä antoi kiitosta MeWet-malliskodille. Satakunnan hyvinvointialueen kotihoidossa siitä on jo otettu koppia.
Mallikotia esittelivät lehtori Krista Toivonen ja opiskelijat Terhi Niemi ja Riitta Stenfors.

Ylijohtaja Petri Lempisen mukaan Ulvilan projekti on tärkeä osoitus siitä, että nykyaikaisen ammatillisen koulutuksen tehtävä on työelämän kehittäminen.
– Tätä kautta opiskelijat voivat viedä työelämään mukanaan uutta tietoa ja näin olla mukana työelämän kehittämisessä. Joka tapauksessa teknologia menee eteenpäin, ja tulee uusia asioita hyödynnettäväksi muun muassa kotihoidossa, jota Ulvilan mallikotikin palvelee, hän sanoi.
– Olisi älytöntä, jos emme opettaisi huomisen ammattilaisia käyttämään niitä huomisen työkaluja, joita on jo nyt mahdollista käyttää.

Uutta valtion rahoitusta ei ministeriö kuitenkaan lupaa oppilaitoksille vastaavien hankkeiden toteuttamisesta. Raha on otettava oppilaitoksen kulloisestakin budjetista.
– Me tuemme tänäkin vuonna ammatillista koulutuista valtionavustusten turvin yli kahdella miljardilla eurolla, joka jakaantuu 135 koulutuksen järjestäjälle. Tämä raha on tarkoitettu paitsi koulutuksen järjestämiseen myös investointeihin. Lisäksi on erillistä projektirahoitusta opetushallituksen sekä EU:n rakennerahastoista.

Sataedun kuntayhtymän johtajan Matti Isokallion mukaan Ulvilan mallikoti on rakennettu pääosin niin sanotusti omalla rahalla. Lisäksi Sataedu on saanut jonkin verran alueellista EU:n rakennerahaa ja jopa pienen määrän EU:n Erasmus-koulutusohjelmasta.
Belgialaiset opiskelijat tilasivat mallikodin automatiikan kansainväliseltä yritykseltä, ja opiskelijat tulivat Ulvilaan asentamaan järjestelmää.
Sataedun saama valtionosuus on noin 28 miljoonaa euroa.

Sataedun lisäksi johtoryhmä tutustui WinNovan ammattikoulutukseen Porissa ja Porin lukioon. Ylijohtaja Lempisen mukaan vierailu osoitti, että Porin seudulla toimii vireä ammatillisen koulutuksen ja lukion yhteisö.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp