Ulvilalle uusi iskulause: Etunojassa aikojen alusta

Uutta logoa, historiasta värejä, uusia mainosesineitä... Kaupungin julkikuvaan tulee uusia tuulia.
Uutta logoa, historiasta värejä, uusia mainosesineitä… Kaupungin julkikuvaan tulee uusia tuulia.

Ulvilan kaupunki pesee kasvojaan uudistamalla brändin ja viestinnän. Työtä ohjasi kaupunkilaisilta saatu näkemys.

Jukka Silvast
Ulvila ei tykitä enää kertomalla olevansa automaattisesti paras. Samalla automaatioteemainen iskulause jätetään pois käytöstä.
– Kyllähän automaatioteollisuus ja sen kehittäminen on kaupungin elinkeinojen kehityksessä se ykkösjuttu. Ehkä olemme tulleet kuitenkin kaupungin brändäyksessä takaisin perinteisempiin juttuihin. Tehdystä kyselyssä oli luettavissa, ettei tavallisista ulvilalaista tai uusia asukkaita tuo automaatio kosketa, kaupunginjohtaja Mikko Löfbacka perustelee vanhan iskulauseen poistumista.

Uutta löytyy historiasta. Uudessa markkinointitoimisto Staart Oy:n vetämässä brändäyksessä on haluttu sanoa, että Ulvila on ollut edelläkävijä omalla ajallaan koko ajan. Löfbacka nostaa muutamat kohdat esiin: Ulvila on yksi Suomen vanhimmista kaupungeista, teollista historiaa on Leineperin ruukin raudanvalmistuksesta alkaen 1900-luvun teollistumiseen, myös Friitalan nahkatehtaan myötä. Ulvila on tänäänkin automaatioyritysten ja -osaamisen keskittymä.
– Uusi slogan on: Etunojassa aikojen alusta, kaupunginjohtaja tiivistää.

Uudistamista kaupunki valmisteli kyselyn sekä kentällä tehdyn tiedonkeruun avulla. Pohjaksi saatiin noin 1 300 vastausta, jotka kaupunginjohtajan mielestä pitää huomioida.
– Ulvilassa luonto ja luonnonläheisyys ovat teemoja, jotka ulvilalaiset kokevat aika laajasti isoiksi arvoiksi.
Löfbacka kertoo, että kaupungin brändykseen sisältyy ajatusmalli, jossa asutaan maaseudulla luonnon lähellä, mutta myös kaupungin lähellä. Tehtyyn bränditarinaan sisältyy ajatus, että Ulvila on yhä ennakkoluulottomasti uuden äärellä. Ulvilassa voi elää kaupungin elämää pienemmän kaupungin huomassa. Myös idylliset kyläyhteisöt Harjunpää, Kaasmarkku ja Koski pääsevät esille. Yhteisöllisissä kyläkeskittymissä on kyselyyn vastanneiden mukaan paljon potentiaalia ja niiden vetovoimaa tulisi vahvistaa. Bränditarinaan on kerronnallisesti sisällytetty uusi iskulause.

Ulvila saa myös uuden logon, johon sisältyy muotokieli hymystä, Pyhän Olavin kruunusta ja teollisen historian ilmentymästä alasimesta. Värimaailmaa hallitsee vaakunassa tunnettu voimakas vihreä. Värimaailma on haettu paikallisesta luonnosta ja arkkitehtuurista.

Brändikäsikirja on yksi osa uutta ulostuloa, sillä kaupunki muokkaa viestintää uuteen asentoon. Kaupunginjohtaja sanoo, että kaupungilla pitää olla yhtenäinen ilme, ja siihen liittyy viestintäsuunnitelma.
– Viestintäsuunnitelmassa pyritään ottamaan kehitysloikka ja sähköisen median kanavat haltuun.
– Olemme pyrkineet hakemaan tietynlaista rohkeutta viestintään sekä kuntalais- ja asiakaslähtöisyyttä.
– Avointa ja aktiivista, rohkeaa, muista erottavaa, asiakaslähtöistä ja ymmärrettävää, Löfbacka poimii viestintäsuunnitelman avainsanoja.

Myös kaupungin kotisivujen ilme uusitaan ja rinnalle otetaan markkinointia tukeva sivu. Aluksi se palvelee matkailumarkkinointia, mutta myöhemmin myös esimerkiksi kaupungin tonttitarjontaa.
– Uuden ilmeen Ulvila-tuotteita on tulossa myös myyntiin saakka, kuten t-paitoja, huppareita ja mukeja, kaupunginjohtaja kertoo.

Myös kaupungin oman organisaation tekemistä aiotaan nostaa esiin. Kaupunki ryhtyy markkinoinaan palveluitaan. Löfbacka sanoo, että uusi asento otetaan käyttöön heti, mutta varmaan isommin muutos näkyy elokuussa, kun kaupungin työntekijät palaavat arkeen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp