Ulvilalaisen UTUn latausliiketoiminta kasvaa vauhdilla

UTU Oy:n toimitusjohtaja Olli Heinonen kertoo, että sähköautojen latausjärjestelmien tuotekehitys ja valmistus tehdään Ulvilassa. Kuva: Laura Vanhatalo
UTU Oy:n toimitusjohtaja Olli Heinonen kertoo, että sähköautojen latausjärjestelmien tuotekehitys ja valmistus tehdään Ulvilassa. Kuva: Laura Vanhatalo

Liiketoimintajärjestelyjen kautta UTU konserni pystyy tarjoamaan asiakkailleen kokonaisvaltaista sähköautojen latausratkaisua.

Katri Mäenpää
Sähköautojen latausmarkkinat kasvavat nyt kovalla vauhdilla ja yli 100-vuotias UTU konserni on kasvussa mukana. Vuoden vaihteessa ulvilalainen yritys osti 17 prosenttia pitkäaikaisen yhteistyökumppaninsa IGL-Technologies Oy:n osakkeista.
– UTUn rooli on aiemmin ollut keskittyä vahvasti sähköautojen lataustolppien valmistukseen ja myyntiin. IGL:n vahvuus puolestaan on latausjärjestelmissä ja hallintaratkaisuissa. Yhteistyössä pystymme tarjoamaan asiakkaille kokonaisuutta, joka sisältää latausasemat, latauksen hallintaan tarkoitetun ohjelmiston sekä erityisesti sähköautojen lataukseen suunnitellut sähkökeskukset, toimitusjohtaja Olli Heinonen perustelee.
Kun esimerkiksi asunto-osakeyhtiö investoi sähköautojen latausjärjestelmään, pitää sähkökeskus usein uusia tai vähintään päivittää vastaamaan tarvetta.
– Ulvilan tehtaan tuotannosta valtaosa on ollut juurikin sähkökeskuksia. Myös latausasemien tuotekehitys ja valmistus on Ulvilassa.

UTU on parin viime vuoden aikana kasvanut voimakkaasti ja viime vuoden tilinpäätös tulee yltämään noin 55 miljoonaan euroon. Tämä tarkoittaa Heinosen mukaan sitä, että yritys on viimeisen kuuden tai seitsemän vuoden aikana tuplannut liikevaihtonsa.
– Kasvun taustalla on sekä orgaaninen kasvu että liiketoimintajärjestelyt. Nojaamme nyt vahvasti latausliiketoimintaan, koska euroissa mitattuna Suomi on tällä hetkellä kasvun kärkimaita.
Vaikka jo noin 40 prosenttia uusista autoista on täyssähköautoja tai lataushybridejä, on sähköautojen osuus koko autokannasta Suomessa yhä matala.
– Suomessa ajetaan vanhoilla autoilla. Vaikka kaikki uudet autot täällä olisivat sähköautoja tai hybridejä, vie autokannan uudistuminen aikaa. Myös infran rakentamisessa olemme vasta alkumetreillä.

Olli Heinosen mielestä Ulvilassa on hyvä toimintaympäristö.
– Ulvilaa on tituleerattu automaatiokaupungiksi, koska tänne on keskittynyt monia automaatioalan yrityksiä, UTU konsernin UTU Automation Oy on yksi niistä. Tästä on varmasti kaikille synergiaetua, koska Ulvilassa on hyvin osaavaa työvoimaa. Lisäksi lähellä on arvokas kouluttaja, Satakunnan ammattikorkeakoulu, josta siirtyy yrityksiin jatkossakin osaavia tekijöitä.
Kasvun hidasteena Heinonen sen sijaan näkee globaalin komponenttipulan.
– Uusia ratkaisuja olisi tehty enemmän, jos toimittajilla olisi ollut kyky toimittaa. Taustalla on vahva tarve, vaikka myös uhkia on näkyvissä. Jos ajaudumme taantumaan, kuluttajien epävarmuus kasvaa.

Tulevina vuosina UTU aikoo kasvattaa latausliiketoimintaa vahvasti. Olli Heinonen uskoo, että strategian mukaisiin tavoitteisiin päästään yhteistyössä vahvojen kumppanien kanssa. Samalla sähköautojen latausjärjestelmiin panostaminen on UTUlle vastuullinen valinta.
– Olemme halunneet UTUssa panostaa ensisijaisesti alueisiin, jotka edistävät kestävää kehitystä.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp