Ulvila aloittaa yt-neuvottelut – vain opettajat sivussa

Opettajat jatkavat normaalisti tehtävissään. Lomautusneuvottelut tulevat koskettelemana kaikkia muita kaupungin työntekijöitä.
Opettajat jatkavat normaalisti tehtävissään. Lomautusneuvottelut tulevat koskettelemana kaikkia muita kaupungin työntekijöitä.

Kaupunginjohtaja jätti esityksen yt-neuvotteluista – keskustellaan alle 90 vuorokauden lomautuksesta.

Jukka Silvast
Ulvilan kaupunki varautuu lomauttamaan henkilökuntaansa koronaepidemian heijastusten vuoksi. Lomautusten kestoksi henkilötasolla on määritelty alle 90 vuorokautta.
Kaupunginjohtaja jätti tiistaina työntekijäpuolelle esityksen yt-neuvotteluista, jotka koskevat kaikkia kaupungin toimia ja yksiköitä pois lukien opettajat. Yt-neuvottelut käynnistetään ensi maanantaina 6. huhtikuuta.
– Siitä eteenpäin 14 vuorokautta varataan neuvotteluille ja sen jälkeen päätetään mahdollisista lomautuksista, kaupunginjohtaja Mikko Löfbacka kertoo.

Löfbacka sanoo, että kysymys on tilapäisestä työn vähenemisestä, johon henkilökuntaa pitää sopeuttaa. Hallitus on poikkeusoloissa määrännyt sulkemaan muun muassa julkisia tiloja kouluista alkaen. Myös kaupunginvirastoon pääsee vain sovittaessa tapaamiset.
Löfbacka sanoo, ettei kysymyksessä ole säästölomautus, jossa olisi jokin euromääräinen tavoite, vaan pohjalla on muuttunut työtilanne. Kaupungilla on noin 500 työntekijää. Opettajat eivät kuulu neuvottelujen piiriin.
Hänen mukaansa mahdolliset lomautukset toteutuessaan määräaikojen mukaan ajoittuisivat alkamaan vasta toukokuussa. Käytetäänkö vuosilomia mahdollisena puskurina, jää Löfbackan mukaan sekin neuvotteluissa ratkaistavaksi.
– Vielä ei ole päätetty, mihin varsinaiset ratkaisut lomautuksista viedään päätettäväksi. Sen tekee joko kaupunginhallitus tai kaupunginjohtaja, Löfbacka sanoo.

Kaupunginhallitus maanantaina hyväksyi viime vuoden tilinpäätöksen, joka siirtyy tilintarkastajien käsittelyyn. Alijäämää kirjattiin noin 294 000 euroa. Tilikauden alijäämä huomioiden vuoden 2019 tilinpäätöksessä kaupungin taseen kumulatiivinen ylijäämä on 2,2 miljoonaa euroa.
Kaupunginjohtaja sanoo, että kuntatalous Ulvilassakin tulee olemaan nyt koronaepidemian vuoksi arvaamaton, ja kumulatiivinen ylijäämä voi olla pyyhkiytynyt pois jo kuluvan vuoden jälkeen. Kunnissa mietitään, miten notkahdukseen voi varautua.
– Huoli taloudesta on kova ja vuodesta on tulossa arvaamaton, hän sanoo.
Mitään pikaratkaisua esimerkiksi talousarvion reivaamiseksi ei Ulvilassa ole suunnitteilla. Talousarvioon sisällytetyt investoinnit aiotaan toteuttaa nekin suunnitellusti.

Kaupunginjohtajan mukaan lama Suomessa ennakoi notkahdusta kuntien tuloverokertymiin ja rahoituspohjaan.
– Valtion suunnalta kunnille toistaiseksi ei ole kovia lauseita kuntien elvyttämisestä kantautunut.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp