Traktori kuntoon, viikate teräväksi ja maalia kattoon – Sakarin kesä kului rästitöissä

Sakari Aalto kertoo oppineensa kesän aikana niittotekniikasta sekä välineistä paljon oleellista
Sakari Aalto kertoo oppineensa kesän aikana niittotekniikasta sekä välineistä paljon oleellista

Kullaalla asuva, valtuustosta pudonnut Sakari Aalto (vihr.) on tehnyt kesän rästitöitä kotipiirissä ja perehtynyt lisää viikateniittoonkin. Hän miettii samalla puolueen vaalitappion taustoja.

Jukka Silvast
Sakari Aalto vakuuttaa, että hän on edelleen intoa piukassa viikateniittoon kuten viime talvena, jolloin hän suunnitteli perinteen herättämistä kursseineen Satakuntaan.
– Ensi viikonvaiheessa olisi viikatefestarit Tanskassa. Se ei ole musiikkia, vaan sisältää paljon erilaisia työpajoja, hän huomauttaa. Ei hän silti ole menossa Tanskaan.

Parhaillaan Aalto korjaa Ursus-traktoria pihassa ja maalaa kattoa. Viikateniiton tulevaisuuteenkin hän uskoo. Hän haki oppia niittoon heinäkuussa Ruotsista.
– Tuli jopa Ruotsin-reissulla mieleen, että voisihan sitä viedä ensi kesänä retkikunnan täältä kurssille ja samalla tutustuisimme Astrid Lindgrenin kotitaloon siinä lähellä.
Sakari Aalto niitti kahtena päivänä Kindan kunnassa opettajien ohjaamana. Kunta sijaitsee Itä-Götanmaan läänissä. Kunnan keskustaajama on Kisa.
Hän miettii, että Satakuntaan vastavuoroisesti voisi kutsua sieltä alan opettajan. Ruotsissa on kymmenkunta perinteisiin paneutunutta niitonopettajaa ja useita alan harrastuspiirejä. Ne hoitavat muun muassa luonnonniittyjä.
Kullaan omiltakin kulmilla aiheesta tietoa kerännyt, aloittelijaksi itseään kutsuva Aalto näkee, että hän on jo päässyt perehtymään lajiin. Hän sai Ruotsistakin hyviä vinkkejä.
– Täällä meillä jotkut perinteen kokemusperäiset tuntijat ovat auliisti kertoneet kokemuksensa ja tietonsa, mutta jotkut ovat kädet rakoilla niittäneet aikoinaan niin, etteivät he halua puhuakaan koko aiheesta, Aalto naurahtaa.

Vihreät Ulvilassa jäätyään kesäkuun kuntavaaleissa ilman valtuustopaikkaa, ei päässyt lautakuntaneuvotteluihinkaan. Sakari Aalto sanoo putoamisesta, että enemmän listalle olisi vain pitänyt saada ehdokkaita.
– Kävimme varmaan 50 henkilöä läpi. Ihmisille on aika korkea kynnys lähteä julkisuuden henkilöksi.
Ensimmäinen valtuustopaikka jäi kolmen äänen päähän.
– Kun olisimme saaneet edes yhden ehdokkaan lisää, hän huokaa.

Jos jotain positiivista omalle kohtalolleen Aalto löytää, se on lisääntynyt aika kotona ja kotiaskareissa.
– Koetin valtuustokaudella perehtyä niihin asioihin, joista olin päättämässä. Se oli aikaa vievää. Kausi oli kiinnostava, ja oli mielenkiintoista tutustua luottamushenkilöihin, työskentelyyn kuntaorganisaatiossa sekä virkamieskuntaan.
Hän pohtii, ettei hän neljän vuoden päästä varmaankaan ikänsä puolesta ole ehdokkaana kuntavaaleissa. Hän toivoo, että puolue saisi silti hyvän ehdokasryhmän.
– Jos haluaa vaikuttaa, ei niiden tekojen tarvitse olla kovin suuria kerrallaan.
Hän itse olisi jyrkemmän ilmastopolitiikan ja isompien tekojen puolella. Hän arvioi, ettei Vihreät valtakunnan hallitusvastuussa ole saanut tarpeeksi näkyvää aikaan – sekin vaikutti vaalitulokseen.
– Kuntatasolla voidaan tehdä paljon ilmastopäätöksiä. Pienetkin asiat vievät asioita haluttuun suuntaan. Moni vaan ajattelee aivan muuta, hän muistuttaa.

Aluevaaleihin osallistumisen Aalto ratkaisee sen jälkeen, kun hänen tekemänsä kantelu uudesta ensihoidon palvelutasopäätöksestä hallinto-oikeuteen on ratkennut. Aallon mukaan sairaanhoitopiirillä ei ollut valtuuksia päättää pelastusyksikön toimivan omien tehtäviensä ohella myös ensivasteyksikkönä. Aallon mielestä piirin ja pelastuslaitoksen välinen sopimus ei sisällä tällaista toimintaa. Sopimuksen puuttuessa sopimuspalokunnat ja kansalaiset eivät tiedä, mitä sairaanhoitopiiri odottaa pelastusyksikön ensivastetoiminnalta esimerkiksi liikenneonnettomuustehtävissä.
Aalto on ylemmän ammattikorkeatutkinnon hankkinut sairaanhoitaja. Hän jäi kaksi vuotta sitten eläkkeelle WinNovan ensiavun ja ensihoidon opettajan tehtävistä.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp