Testerisopassa onni onnettomuudessa – oli plussakeli ulkona

Testerit saatiin turvaan kaupungintalolle. Sivistysjohtaja Kimmo Vepsä on miettinyt testereille käyttöä ja käyttäjiä.
Testerit saatiin turvaan kaupungintalolle. Sivistysjohtaja Kimmo Vepsä on miettinyt testereille käyttöä ja käyttäjiä.

Logistinen ongelma vaaransi Ulvilan koululaisten koronatesterilähetyksen.

Jukka Silvast
Lähetys kaupungintalon pihaan tuli yllätyksenä, mitä sivistysjohtaja Kimmo Vepsä vieläkin ihmettelee. Kun kyse on kaupungin koululaisille ja opiskelijoille tulevista testereistä, hän olisi odottanut viranomaistaholta jotain ennakkoilmoitusta. Testerit ovat herkkiä pilaantumaan kylmän seurauksena.
Ulvilan kaupungintalon pihaan kuljetusyritys toi torstaina aamulla lähetyksen, jossa oli noin 16 000 testivälinelaatikkoa. Testit on tarkoitus jakaa kaupungin kunnan eri kouluille.
Siinä vain kävi niin, että kun lähetys tuli kaupungintalon pihaan aamulla, yksi virkailijoista kuittasi kuljettajalle sen vastaanotetuksi klo 9.17. Toinen viranhaltija havaitsi lähetyksen pihassa ulkoilmassa vielä kello 9.30.
– Lähetys oli ulkona noin 20 minuuttia, Vepsä kertaa tapahtumia.

Kun lähetys tiedettiin ulkona olleeksi, eikä ajasta ollut aluksi tietoa, THL oli aluksi ilmoittanut, ettei niitä saa jakaa. Vepsä kertoo, että hän ilmoittikin perjantaina, ettei niitä jaeta, eikä viedä kouluille. Yhtenäiskoululle osoitettu määrä kuitenkin ehti lähteä perjantaina. Myöhemmin selvisi, että kun lähetys ei ole ollut pakkasessa ja ulkona parikymmentä minuuttia, tästä selvittiin säikähdyksellä.
– Ne ovat ihan kuranttia tavaraa, sivistysjohtaja kommentoi maanantaina.
Lähetys yhtenäiskoulua lukuun ottamatta säilytetään kaupungintalolla odottamassa hiihtolomaviikon jälkeistä aikaa.

Ulvilaan tuli lähetys 3 000 koululaisen tarpeisiin.
– Jokainen oppilas saa viisi testipakettia. Näyttää, että niitä riittää myös henkilökunnalle.
Kimmo Vepsä hämmästelee, kun kaupunki ei saanut ennakkoon tietoa, kenelle ne tulevat, eikä varsinaiseen oppilasjakoon ole annettu mitään ohjeita.
– Ei mitään paperia mistään. Tässä sitten itse päättelen, mitä niille tehdään.

Peruskuntana Ulvila toimittaa testeripaketit myös sen alueella toimiville Winnovan metsäopistolle ja Sataedun yksiköihin.
Hän miettii, että kaikki testaamisessakaan ei kaikki ole kohdallaan, sillä kunta ei voi edes kysellä tuloksia. Se on selvää, ettei sairaana voi tulla kouluun, eikä terveen oloisena koronapositiivisenaan.
– Ehkä tämä auttaa jotain kotona toimimisessa, sivistysjohtaja miettii.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp