Tavoitteena uusi liikuntahalli

Friitala-talon liikuntasalin vuokraus Ulvilan kaupungille on vastatuulessa. Kuva: Jukka Vilponiemi
Friitala-talon liikuntasalin vuokraus Ulvilan kaupungille on vastatuulessa. Kuva: Jukka Vilponiemi

Liikuntatilojen vuokraaminen Friitala-talosta joutui Ulvilan sivistyslautakunnassa vastatuuleen. Tavoitteena on uusi liikuntahalli.

Jukka Vilponiemi
Ulvilassa on pulaa liikuntatiloista. Lisätilaa kaivataan niin urheiluseuroissa kuin kaupungin kouluissa. Sivistys- ja hyvinvointijohtaja Kimmo Vepsän johdolla kaupungin viranhaltijat ovat valmistelleet Friitala-talon liikuntasalin vuokraamista niin, että kaupunki vuokraisi tilaa edelleen seuroille, ja myös koulut voisivat käyttää sitä.
Vepsän esitys joutui vastatuuleen sivistyslautakunnassa, joka esitti äänin 6–1 kaupunginhallitukselle, ettei Friitala-talon tiloja vuokrata. Kaupunginhallitus käsittelee asiaa ensi maanantaina.
Virkamiesesityksen mukaan kaupunki olisi vuokrannut Friitala-talo Oy:lta 1 620 neliön tilakokonaisuuden pelikenttineen ja katsomoineen viideksi vuodeksi 5 500 euron kuukausivuokralla.
– Viranhaltijoiden tehtävänä on kuunnella tarkalla korvalla kuntalaisia. Sekä urheiluseuroista ja koulujen rehtoreilta on viestitetty, että lisää liikuntatilaa tarvitaan, Vepsä sanoo.
Sisäliikuntatilojen tilanne Ulvilassa on huono. Salitilaa löytyy Friitala-talon lisäksi vain kouluissa, joiden salit ovat iltakäytössä ruuhkaisia. Seurat ovat joutuneet vuokraamaan salivuoroja Ulvilan ulkopuolelta.

Suurin liikuntasali on Ulvilan yhteiskoulussa. Lukion sali on poissa käytöstä syys- ja kevätlukukaudella ylioppilaskirjoitusten takia. Friitalan koulun ja Olavin koulun liikuntasali taas on pieni, eikä sitä voi esimerkiksi jakaa osiin.
– Jonkinlaisen sisäliikuntahallin tarve Ulvilassa on kiistaton, mutta sellaista ei hankinta vuodessa tai kahdessa. Sen rakentaminen ei sisälly vielä edes kaupungin ohjelmiin, Vepsä sanoo.
Lisätilaa puoltaa ohjelmatasolla myös Ulvilan uusi kaupunkistrategia, jossa korostetaan lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksia ja liikunnan harrastamista.
Vepsän mukaan tarvitaan poliittinen periaatepäätös siitä, ryhdytäänkö uutta hallia valmistelemaan. Sen jälkeen pitää tehdä mahdollinen tarveselvitys, jossa katsotaan, minkälaista tilaa tarvitaan.

Ulvilassa on ainakin kahdenlaisia haaveita. Jotkut haluavat suurta liikuntasalia. Toiset taas haluaisivat Porin Karhuhallin tapaista palloiluhallia.
Toinen ratkaistava asia olisi mahdollisen hallin sijainti. Sellaisen kaavoittaminen vaatii harkintaa.
– Paras sijainti mielestäni olisi Friitalan koulun ympäristössä. Siellä olisi tilaa, oppilailla ja iltakäyttäjillä olisi hyvät yhteydet joka suunnasta, sanoo Kimmo Vepsä.

Sivistyslautakunnan puheenjohtaja Manu Rantamäki (sd.) perustelee lautakunnan kielteistä kantaa Friitala-talosta sillä, että olisi järkevämpää ilman välivaiheita suunnitella uutta liikuntatilaa,
– Se tuntuu olevan useamman puolueen tahto. Todennäköisesti sama linja jatkuu myös kaupunginhallituksessa, Rantamäki ennakoi.
Lautakunnan kantaan vaikutti hänen mukaansa myös oletus, että seuroille Friitala-talon vuokraus olisi kaupungin kautta kalliimpaa kuin suoraan taloyhtiöltä.
Rantamäki myöntää, ettei uuden liikunta- tai urheiluhallin rakentaminen tapahdu hetkessä varsinkaan kun sellaista ei ole merkitty kaupungin ohjelmiin.
Hän sanoo itse olevansa Porin Karhuhallin kaltaisen liikuntatilan kannalla, koska ulvilalaiset seurat käyttävät nykyisinkin paljon Karhuhallia.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp