Suomalaisen suven ikisuosikki

Kesän uutuusmakuja maistelivat K-Market Hansan jäätelötestissä Ulvilan lukion oppilaat Suvi Tuhkanen, Aaro Erkkilä ja Peetu Makkonen.
Kesän uutuusmakuja maistelivat K-Market Hansan jäätelötestissä Ulvilan lukion oppilaat Suvi Tuhkanen, Aaro Erkkilä ja Peetu Makkonen.

Kaikenikäisille maistuva jäätelö pitää pintansa. Ulvilalaisnuorten testissä olivat poikkeuskesän uudet maut.

Vesa-Pekka Järvelä
”Sun jäätelösuukkos, se kasteli mua”. Maarit Hurmerinta lauloi kesällä 1978 itsensä Mikko Alatalon sanoin suomalaisten sydämiin Jäätelökesä-kappaleellaan. Laulusta tuli vielä tänäänkin hyräilty hitti – yksi Suomi-iskelmän ikiklassikoista.
Suosikkibiisiäkin suurempi klassikko on itse laulun aihe. Jäätelön vetovoimaa on vaikea vastustaa. Se hurmaa etenkin kesän helteillä.
– Jäätelö on kesän ykkösherkku. Sitä tulee varsinkin kesällä nautittua lähes päivittäin. Maku on huikea ja se viilentää helteillä mukavasti, kehaisevat Ulvilan lukion oppilaat Peetu Makkonen, Suvi Tuhkanen ja Aaro Erkkilä.

Suosittu herkku maistuu kaikenikäisille – lapsista ikäihmisiin. Monelle jäätelön ostajalle mieluisimpia ovat perinteiset klassikkomaut: vanilja, mansikka, suklaa, nougat…
– Vanhat klassikot pitävät pintansa. Markkinoille tulee kuitenkin vuosittain uusia, mielenkiintoisia makuja. Vesi kielellä niitä on odotettu tänä keväänäkin. Ja onhan jäätelö herkuista yksi suosituimmista: helppo hankkia, herkullinen ja suhteellisen edullinen, kertoo K-Market Hansan kauppias Kalevi Viinamäki.

Jäätelön keksijästä ei ole täyttä varmuutta, mutta tiedossa on, että sen koneellinen valmistus käynnistyi 1850-luvun puolivälissä. Suomeen kylmä herkku rantautui 1900-luvun taitteessa. Kokeilujen jälkeen, sata vuotta sitten, näille pohjoisille leveysasteille perustettiin ensimmäiset jäätelötehtaat. Maamme ensimmäinen jäätelöbaari avattiin Helsingin Lasipalatsiin 1936.
Vuosien varrella jäätelön suosio on vain vahvistunut. Suosiota ovat lisänneet kylmälaitteiden kehitys ja jäätelövalikoimien laajentuminen. Oman lisänsä ovat tuoneet maitopohjaisten tuotteiden rinnalle tulleet monet vegaaniset vaihtoehdot.
– Nykyisin suomalaiset nauttivat keskimäärin 13 litraa jätskiä vuodessa. Sillä määrällä Suomi on yksi jäätelönvsyönnin kärkimaista. Edellämme ovat muun muassa amerikkalaiset, australialaiset ja uusiseelantilaiset.
60-luvun nuorisoidoli Johnny Liebkind vakuutti käännöshitillään, että ”On jäätelö hyvää, kun yksin syö”. Näinhän se on, mutta maistuu viileä herkku isommassakin joukossa.
– Upeimmat jäätelökokemukset liittyvät niihin hetkiin, kun menemme kimpassa viettämään yhteistä aikaa. Haluamme rohkeasti kokeilla eksoottisempia uutuuksia. Joistain niistä saattaa tulla uusia suosikkeja.

Tämä kesä on monella tapaa aiemmista poikkeava. Ainakaan vielä alkukesästä matkoja Suomesta etelään ei suositella, joten turistimaiden huikeita jäätelöherkkuja ei päästä nauttimaan paikan päällä. Mutta ei hätää. Valikoimaa riittää kotimaassakin.
– Ulkomailla on yleensä tarjolla jännänmakuisia jäätelöitä. Nykyisin myös kotimaan kaupoista ja kioskeista löytyy onneksi entistä laajempi kirjo erilaisia makuja. Ihan kaikki eivät silti sytytä. Esimerkiksi valkosipulin tai homejuuston voisi kyllä jättää pois jäätelöistä, kertovat nuoret.

Viime viikolla Ulvilan lukion kolmikosta muodostettiin uutuusjäätelöitä maisteleva testiryhmä.
Hansan testiin oli valittu kuusi jäätelöfanien suosikiksi pyrkivää tuotetta. Nuoret maistelivat jäätelöitä sokkotestissä. Vertailun kärkeen kolmikko valitsi valkosuklaata ja vadelmaa yhdistelevän uutuuden. Classic-puikko oli kaikkien listalla kolmen parhaan joukossa.
– Oli hyvä idea olla esittelemättä jäätelöitä ennen testiä. Ei tullut mitään ennakkoasenteita.
Kärkikolmikkoon testaajat nostivat myös muhkean, lakun ja suklaanmakuisen Muumi-tötterön ja My Little Pony -mansikkajäätelön.
– Mielenkiintoisia makuja miltei kaikki. Vain vahvasti maitosuklaalta maistuva puikko sekä vadelmaa ja päärynää yhdistelevä mehujää eivät erityisemmin hurmanneet, paljastavat Suvi, Peetu ja Aaro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp