Seurakunta liittyy aluekeskusrekisteriin

Ulvilan kirkkoherranviraston aukioloajat supistuvat, kun suurin osa siellä hoidettavista asioista siirtyy Porin aluekeskusrekisterin hoitoon vuoden alussa. Kuva: Katri Mäenpää

Ulvilan seurakunta liittyy viimeisten seurakuntien joukossa Porin aluekeskusrekisteriin 1. tammikuuta 2022. Porin aluekeskusrekisteri aloitti toimintansa tämän vuoden alussa, koska kirkkohallituksen päätöksestä seurakuntien kaikki lakisääteiset asiat hoidetaan jatkossa keskitetysti. Tämä tarkoittaa sitä, että Ulvilan kirkkoherranvirastossa aikaisemmin hoidetuista asioista valtaosa hoidetaan jatkossa Porissa. Aluekeskusrekisteri vastaa jatkossa kaikista jäsentietorekisteriasioista.
– Avioliiton esteiden tutkiminen, virkatodistusten hakeminen, sukuselvitykset ja esimerkiksi kirkkoon liittyminen ja siitä eroaminen hoidetaan jatkossa Porissa, Ulvilan seurakunnan kirkkoherra Marianne Känä luettelee.
Seurakuntien omaan hoitoon jäävät vain tilojen ja henkilöiden varaus.
– Jos haluat varata juhlille tilan, se tehdään edelleen Ulvilan kirkkoherranvirastossa. Sieltä kysytään myös pappia vihkimiseen, kastejuhlaan tai hautajaisiin, Känä selventää.

Koska valtaosa Ulvilan kirkkoherranvirastossa aikaisemmin hoidetuista asioista hoidetaan jatkossa Porissa, Ulvilan kirkkoherranviraston aukioloajat supistuvat. Myös viraston henkilökunta vähenee.
– Toimistosihteerin määräaikainen virka loppuu muutoksen myötä tammikuussa, kirkkoherra sanoo.
Asioiden keskittämisellä haetaan säästöä ja siihen on vaikuttanut myös tietotekniikan ja tietoturvallisuuden kehittyminen. Lisäksi Marianne Känä kertoo, että yhdistymisellä haetaan yhdenmukaisuutta.
– Pienillä seurakunnilla on aikaisemmin ollut samat lakisääteiset tehtävät kuin isoillakin. Kirkkohallitus on katsonut, että on järkevää yhdistää voimavaroja.
Vaikka viranomaistehtävät keskitetään yhteen, muutoksella ei haeta seurakuntien yhdistymistä.
– Palveluita on keskitetty jo aikaisemmin. Esimerkiksi seurakuntien taloushallinto hoidettu Kirkon palvelukeskuksessa.

Porin aluekeskusrekisteri palvelee Hallituskadulla ja sen alaisuuteen kuuluu monta seurakuntaa Satakunnasta ja naapurimaakunnista. Pääasiassa asioita kannattaa hoitaa sähköisesti. Ulvilan seurakunnan nettisivuille tulee linkit sähköiseen palveluun.
– Tällä hetkellä tilanne on kuitenkin se, että esimerkiksi sukuselvitysten osalta aluekeskusrekisteri on jumissa. Uskon, että tilanne korjaantuu, kunhan siellä saadaan alkuruuhka purettua, Marianne Känä sanoo.
Ulvilan kirkkoherranvirasto palvelee myös jatkossa ja aukioloaikoina voi käydä sinne kuuluvia asioita hoitamassa.
– Myös kirkkoherranviraston puhelinnumero säilyy samana.

Katri Mäenpää

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp