Samuel Bora Ulvilaan

Tohtori Samuel Boran tie on kulkenut lähetystyöntekijöiden Pirkko ja Raimo Tuppuraisen pihapojasta ainoaksi silmälääkäriksi monen miljoonan asukkaan alueella.
Tohtori Samuel Boran tie on kulkenut lähetystyöntekijöiden Pirkko ja Raimo Tuppuraisen pihapojasta ainoaksi silmälääkäriksi monen miljoonan asukkaan alueella.

On vuosi 1990, Suomen ev.lut. Kansanlähetyksen lähetystyöntekijät Pirkko ja Raimo Tuppurainen ovat saapuneet Etiopiaan työskennelläkseen Mekane Yesus -kirkon omistamassa Airan sairaalassa, Länsi-Etiopiassa. Heidän ulko-ovellaan seisoo kirkon koulun opettajan kanssa noin 12-vuotias koulupoika paljain jaloin, päällään shortsit ja sininen T-paita. Opettaja kysyy, voisiko poika tulla Tuppuraisille auttelemaan puutarhatöissä. Poika on köyhästä majasta ja tarvitsee rahaa koulumaksuihinsa. Samuel Borasta tulee siltä seisomalta Tuppuraisten puutarhapoika ja mukava leikkikaveri Tuppuraisten omille pojille.

Samuel muistelee ensimmäistä palkkaansa. Hänellä oli rahaa kokonaista 7,45 birriä ja hän tunsi itsensä rikkaaksi, hän olisi voinut ostaa rahalla neljä saippuaa tai siinä olisi ollut neljäsosa kumitossujen hinnasta. Hänellä oli kuitenkin nälkä ja ihan ensiksi hän poikkesi pieneen baariin , jossa hän omilla rahoillaan pystyi tilaamaan teekupposen ja leivän.
Opiskelut alkoivat sujua, kun ei enää ollut rahahuolia. Samuel kirjoitti ylioppilaaksi hyvin arvosanoin ja pääsi opiskelemaan lääketiedettä pääkaupungin Addis Abeban yliopistoon. Kuuden vuoden aherruksen ja Tuppuraisten antaman rahallisen tuen turvin hän valmistui lääkäriksi. Valmistuttuaan hän hyvin pian avioitui Telile-vaimonsa kanssa ja hänen ensimmäinen työpaikkansa oli toimia Airan sairaalan johtavana lääkärinä.

Pian tohtori Samuel kuitenkin huomasi, että Airan alueella silmätaudit olivat hyvin tavallisia, eikä alueella ollut yhtään silmälääkäriä. Niinpä hän kerran vielä lähti opiskelemaan saatuaan tukijaksi Liikemiesten Lähetysliiton Suomesta. Neljän vuoden kuluttua hän oli ainut silmälääkäri tuolla monen miljoonan asukkaan alueella. Tiiminsä kanssa hän tekee silmäleikkauksia hyvin alkukantaisissa olosuhteissa Etiopian maaseudulla.

Tohtori Samuel tulee Suomeen kertomaan elämästään ja työstään Satakunnan Kansanlähetyksen kutsusta 16.–26.10.2019. Vierailu liittyy Satakunnan Kansanlähetyksen 50-vuotisjuhlaan.
Samuel Bora vierailee myös Ulvilassa. Hän on mukana sunnuntaina 20.10. klo 16.00 Sanan ja rukouksen illassa Friitalan seurakuntakodilla, Rauhantie 1. Pirkko Tuppurainen toimii tulkkina, musiikissa ovat Takametsien tytöt Siikaisista. Kahvitarjoilu on klo 15.30 lähtien. Kaikki ovat lämpimästi tervetulleita tilaisuuteen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp