Rukoushuone kävi kaupaksi

Kaasmarkun rukoushuone saa levätä koskemattomana ainakin talven yli. Kuva: Katri Mäenpää
Kaasmarkun rukoushuone saa levätä koskemattomana ainakin talven yli. Kuva: Katri Mäenpää

Kirkkovaltuusto hyväksyi viime viikolla Rauhala-nimisen tilan myynnin Juha Mattilalle 16 000 eurolla.

Katri Mäenpää
Kaasmarkun rukoushuone on ollut tyhjillään reilun vuoden. Kesällä 2021 Ulvilan seurakunnan tiloissa vuokralla ollut kaupungin ryhmäperhepäiväkoti Heinähattu joutui etsimään toimintaansa uudet tilat rukoushuoneen “vanhan talon hajun” vuoksi. Terveystarkastajan raportissa määrättiin, että hajun aiheuttaja tulee selvittää ja poistaa, vaikka tilankäyttäjillä ei ole ollut tiloissa oleskeluun liittyviä oireita. Rakennus asetettiin käyttökieltoon.

Ulvilan seurakunta teetti rakennukseen tutkimuksen, jossa ummehtuneen hajun syytä lähdettiin selvittämään. Tehokuivaus Oy:n suorittamassa katselmuksessa huomattiin, että rakennuksen julkisivulaudoituksen alle asetetussa lisäeristevillassa on mikrobivaurioita. Kasvusto on päässyt aiheuttamaan ummehtunutta hajua jo useamman vuoden ajan ja haju on tarttunut sisärakenteisiin ja pinnoitteisiin. Hajun poistaminen vaatisi laajoja purkutöitä ja mittavan remontin. Koska seurakunnalla ei ollut rakennukselle käyttöä, kirkkovaltuusto päätti viime syksynä, että se ei lähde kunnostamaan rakennusta sen mittavan korjaustarpeen vuoksi. Kaasmarkun rukoushuone asetettiin julkiseen myyntiin ja elokuussa Juha Mattila teki rakennuksesta ostotarjouksen.

Viime viikolla Kirkkovaltuusto päätti myydä Kaasmarkun rukoushuoneen Mattilalle 16 000 eurolla. Kauppa menee vielä tuomiokapitulin vahvistettavaksi.
Juha Mattila asuu aivan Kaasmarkun rukoushuoneen vieressä. Hän päätti tehdä rakennuksesta tarjouksen, koska hänellä saattaisi olla sille tulevaisuudessa käyttöä.
– Joitakin suunnitelmia minulla on, mutta ei vielä mitään varmaa. Rakennuksessa on todella paljon pinta-alaa ja kaikki on alkuperäisessä kunnossa. Kunnostustarve on mittava, hän sanoo.

Kaasmarkun rukoushuone on rakennus- ja kulttuurihistoriallisin tai maisemallisin perustein suojeltava rakennus. Tämä tarkoittaa sitä, että merkinnällä osoitettua rakennusta ei saisi purkaa, eikä sen ulkoasua muuttaa siten, että rakennuksen arvokkaat ominaispiirteet tuhoutuisivat. Mattilan seuraava suunnitelma on selvittää, mitä käytännössä katsoen suojelumerkintä tarkoittaa.
– Ensin pitää selvittää, miten laajasti rakennus on suojeltu. Tämä voi asettaa joitakin rajoituksia remontille. Ainakin sisätiloihin pitäisi voida tehdä muutoksia, mutta vielä en osaa sanoa tarkemmin.
Myöskään aikataulua mahdollisen remontin aloittamiselle hän ei osaa vielä sanoa.
– Ainakin talven rukoushuone saa olla tuollaisena.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp