Rokotusvuoroon Porin perusturvan yhteistoiminta-alueella tulivat juuri 41-vuotiaat, jotka saavat varata ajan.
Jukka Silvast
Ulvilalaisia on rokotettu hieman esimerkiksi Poria ahkerammin. Kun tiistaina 48 prosenttia ulvilalaisista oli saanut ensimmäisen rokoteannoksen, porilaisista sen oli saanut 46,5 prosenttia.
Ulvilassa ei ole enää viikosta 20 lähtien ollut paikallista rokotuspaikkaa. Perusturvassa koronarokotusyhdyshenkilö Terhi Puranen sanoo, että rokotusvuorossa ovat jo olleet sen verran nuoret ikäluokat, että näiden on mahdollista hakea rokotus esimerkiksi Porin Puuvillan Cottonin sote-keskuksesta ja nuoristotalon rokotuspisteestä. Ulvilassa rokotuspiste terveyskeskuksessa palveli vielä viikolla 19, jolloin koronarokote annettiin 47-vuotiaille ja sitä vanhemmille sekä riskiryhmään 1 ja 2 kuuluville. Tehosteannosten jako jatkuu Ulvilan terveysasemalla 11.6. ja rokotuksia on ohjelmoitu Tiketti-järjestelmään viikottain siitä eteenpäin.
Tiketti-ajanvarausjärjestelmän käyttöä Puranen kuvaa ulvilalaistenkin keskuudessa innostuneeksi, ja tänään nähtynä myös toimivaksi. Käytännössä ulvilalaiset varaavat rokotusajan pääsääntöisesti Porin rokotuspaikoille.
– Järjestelmästä voi paikan valita mistä tahansa tarjotusta pisteestä, sitä ei ole sidottu mihinkään, Puranen kertoo yhteistoiminta-alueesta.
Tiketti- ajanvarausjärjestelmä tänään tarjoaa ajanvarausmahdollisuuden 41-vuotiaille, mutta sitä vanhemmatkin voivat ajan varata. Ulvilan riskiryhmistä rokotteen ovat saaneet kaikki, jotka ovat sen halunneet.
Puranen kertoo, että yhteistoiminta-alueella yli 45-vuotiaista on saatu rokotettua yli 70 prosenttia. Yli 50-vuotiaista jo lähes 80 prosenttia on saanut ensimmäisen annoksen. 55-vuotiaat ja vanhemmat on saatu rokotettua ensimmäisen kerran yli 80-prosenttisesti.
Puranen tiivistää, että tavoiteltu laumasuoja on saatu 45 vuotta täyttäneille.
– Rokotusintoa on edelleen, Puranen kommentoi tilannetta.
Myös rokotusten saatavuus paranee ensi viikolla, sillä alueelle odotetaan isompaa erää. Puranen sanoo, että rokotushenkilökuntaa on ollut riittävästi.
– Suunnitelman mukaan heinäkuun loppuun mennessä olemme rokottaneet noin 45 prosenttia väestöstä toisella annoksella.
Laumasuoja on kuitenkin laajempi kuin Porin yhteistoiminta-aluetta koskeva asia ja tuntuu myös hyvin liikkuvalta käsitteeltä. Esimerkiksi THL:n ylilääkäri Hanna Nohynekin tuoreessa YLE:n haastattelussa sanoo, ettei laumasuojan näkökulmasta pelkästään rokotuskattavuus riitä.
– Tarvitaan myös tieto siitä kuinka tehokas rokote on sillä hetkellä kiertäviin virusmuunnoksiin. Jotkut virusmuunnokset pystyvät väistämään rokotteen aikaansaamaa immuniteettia, jolloin rokotuskattavuuden pitää olla vieläkin korkeampi, sanoo Nohynek YLE:lle.