Oma kynä on hyvä olla mukana

Timo Forsten toteaa, että aluevaalien ehdokaslista on niin pitkä, että sen kiinnittämisessä äänestyskop­pien seinään pitää käyttää kekseliäisyyttä. Kuva: Pauliina Vilpakka
Timo Forsten toteaa, että aluevaalien ehdokaslista on niin pitkä, että sen kiinnittämisessä äänestyskop­pien seinään pitää käyttää kekseliäisyyttä. Kuva: Pauliina Vilpakka

Aluevaaleissa äänestäjänkin on syytä omalta osaltaan noudattaa koronavarotoimia. Hyvä idea on esimerkiksi ottaa oma kynä äänestyskoppiin mukaan.

Ulvilan keskusvaalilautakunnan sihteeri Timo Forsten myöntää odottavansa aluevaaleja hieman pelonsekaisin tuntein. Tunne johtuu pahentuneesta koronatilanteesta. Vaalien järjestäjän suurin huoli liittyy henkilöstöresursseihin. Jos vaalitoimitsijoita sairastuisi useampia yhtä aikaa, urakka olisi jäljelle jääneille melkoinen. Byrokratian vuoksi uusien toimitsijoiden saaminen nopealla aikataululla ei olisi sekään ongelmatonta.

Ulvilassa vaaleihin saadaan apua muun muassa lukiolta. Mukana on kahdeksan ulkopuolista vaalitoimitsijaa, joiden lisäksi vaaleissa työskentelee kaupungin omaa henkilökuntaa.
– Lukiolaiset ovat tehtävään hyviä, sillä heillä on tietotekniikan osaamista, eivätkä he pelkää koneita. He oppivat nopeasti äänestämisen prosessit, Forsten kehuu.

Yhdessä asiassa aluevaalit eroavat selvästi esimerkiksi kuntavaaleista. Äänestäjän on valittava ehdokkaansa huomattavasti isommasta joukosta. Ehdokkaita on jopa 495.
–– Valinnanvaraa ainakin on, Forstenkin toteaa.

Aluevaaleissa voi ennakkoäänestää missä tahansa Suomen kunnassa. Ulvilassa ennakkoäänestyspaikat löytyvät Ulvilan pääkirjastosta ja Kullaan kirjastosta. Varsinaisena äänestyspäivänä äänestäjän on mentävä hänelle osoitettuun tiettyyn äänestyspaikkaan. Oikea paikka on ilmoitettu kotiin postitetussa äänestyslapussa.

Ennakkoäänestämässä kannattaa käydä jo koronaturvallisuudenkin vuoksi. Forsten suosittelee äänestäjiä valitsemaan sellaisia kellonaikoja, jolloin voi välttää ruuhkaa.
– Ruuhkaa on yleensä silloin, kun vaalihuone aukeaa, puolen päivän maissa sekä kello neljän molemmin puolin, kun ihmiset ovat juuri päässeet töistä.

Muutoin Ulvilan äänestyspisteillä koronaturvallisuudesta huolehditaan samalla sapluunalla kuin kuntavaaleissakin: käsidesillä, maskeilla ja turvaväleillä. Äänestäjille annettavat kynät desinfioidaan joka käytön jälkeen. Forsten vinkkaa, että hyvä idea on myös tuoda vaalikoppiin oma kynä mukanaan.

Porissa jo kokeilussa ollutta autoäänestystä ei Ulvilassa olla vielä järjestämässä koronatilanteesta huolimatta. Forsten nimeää syyksi henkilöstöresurssit. Ulkoäänestyskään ei oikein talviaikaan sovi. Jos sellaisia ryhdyttäisiin joskus järjestämään, kirjaston piha olisi todennäköinen sijainti.

Kotiäänestys sekä laitosäänestys järjestetään samoin koronaturvallisuustoimin, kuin muukin äänestäminen.

Pauliina Vilpakka

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp