Näinä päivinä pääsee pellolle

Johannes Tiusanen on nähnyt keväitä, jolloin peltotyöt oli tehtynä jo huhtikuun aikana. Hyvissä ajoin kuulemma nytkin ollaan liikkeellä. Arkistokuva/Jukka Silvast
Johannes Tiusanen on nähnyt keväitä, jolloin peltotyöt oli tehtynä jo huhtikuun aikana. Hyvissä ajoin kuulemma nytkin ollaan liikkeellä. Arkistokuva/Jukka Silvast

Koronaa tarkasti väistelleet Johannes Tiusanen ja Olli Helkkula ovat valmiita lähtemään peltotöihin.

Jukka Silvast
Johannes Tiusasen kumina talvehti hyvin ja lähti kasvuun pääsiäisenä niin rivakasti, että viljelijä lähtee lannoittamaan kuminapeltoja näinä hetkinä.
– Jos sinne ei mene, kumina kärsii pian ravinnon puutteesta, Tiusanen kommentoi tilannetta.
Kevätkylvöille on tarkoitus mennä ensi viikolla. Härkäpapu ja kevätvehnä täydentävät tilan peltokasvustoja.
Hän sanoo, että vallitsevaa markkinatilannetta on siten omituinen seurata, että hän on tehnyt ratkaisut viljeltävistä kasveista jo kaksi vuotta sitten. Jos kumina olisi täysin tuhoutunut talvehtimisen aikana, sitten kolmannekseen viljelyalasta voisi ajatella vallan muuta.
Tiusasen kotikarenssi alkoi, kun hän saapui ulkomaanmatkalta aivan koronaepidemian alla. Muuten valmistautuminen on sujunut kuten normaalisti kotipiirissä. Mutta peltotöiden alkaessa pitäisi kotona oleville lapsille keksiä jokin toinen paikka hetkeksi.

Olli Helkkula Kaasmarkusta aloittaa peltotyöt näinä päivinä hänkin.
– Alkaa lämpö nousta, hän kommentoi tiistaina.
Ensimmäisenä on listalla parsanhoitotöitä, kuten harausta. Ennen vappua kylvetään pelloille sokerijuurikas. Lisäksi kasvuun laitetaan viljaa ja tuorehernettä.
– Tiettyä jännitystä koronavirus on tuonut. Kun maanviljely on kahden hengen varassa, pelko sairastumisesta on iso. Jos kävisi onnettomasti, ja olisi vaikka parikin viikkoa kipeänä, siinä voisi jäädä vuoden työt tekemättä ja tulot saamatta, hän pohti vakavana.
Helkkula sanoo, että varasuunnitelmia on MTK:n puitteissa pohdittu, ja kirjallisesti tallennettu tietoa muun muassa lannoitteiden ja siementen paikoista.
– Olemme noudattaneet varotoimia tosi tarkasti, eikä pihapiiristä ole juuri poistuttu. En ole pitkään aikaan enää edes rahtikirjoja kuitannut. Riski sairastumiselle on liian suuri.
Helkkulat ovat pohtineet, että jotenkin keväinen parsasato myydään, ehkä torikaupan tapaan. Kun parsa poimitaan, ovat kevätkylvöt onneksi muutoin jo tehty.
– Olen kysellyt paikallisia nuoria myyntityöhön, hän kertoo.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp