Vaasan hallinto-oikeus pyysi Ulvilan kaupungin lausuntoa hylättyyn maa-aines- ja ympäristölupahakemukseen.
Katri Mäenpää
Ulvilan kaupungin mielestä lupalautakunnan viime lokakuussa antama päätös Koneurakointi Teemu Hietanen Oy:n lupahakemukseen on lainvastainen. Tämän lausunnon kaupunginhallitus antoi viime viikolla Vaasan hallinto-oikeudelle.
Tarina juontaa juurensa kevääseen 2020, jolloin maanrakennusyritys jätti Ulvilan kaupungin ympäristönsuojeluun lupahakemuksen louhia ja murskata kalliota Joutsijärven läheisyydestä. Hakemus herätti runsaasti vastustusta ja sitä vastaan kerätty adressi keräsi yli 800 allekirjoitusta.
Ulvilan lupalautakunta hylkäsi maa-aines- ja ympäristölupahakemuksen äänin 1–4. Ympäristöinsinööri Riikka Niemenmaa jätti päätöksestä eriävän mielipiteensä pöytäkirjaan. Koneurakointi Teemu Hietanen valitti päätöksestä Vaasan hallinto-oikeudelle.
– Ulvilan lupalautakunnan tekemä päätös oli lainvastainen, koska lupalautakunta ei perustellut päätöstään lain edellyttämällä tavalla. Melumallinnuksen mukaan virkistysalueille ja luonnonsuojelualueille annetut ohjearvot alittuvat jo alle kilometrin päässä ottoalueesta. Joten ennalta arvioiden toiminnalla ei ole sellaista vaikutusta alueen käyttäjille ja viihtyisyyteen, joka estäisi luvan myöntämisen, kaupunginjohtaja Mikko Löfbacka sanoo.
Espoossa asuvan Miliza Paloviidan mökki sijaitsee suunnitellun kalliolouhoksen läheisyydessä. Paloviita oli runsaasti allekirjoituksia keränneen adressin takana.
– Ei tämä tilanne kyllä hyvältä kuulosta. Joutsijärven alue on merkitty hiljaiseksi alueeksi. Vaikka melumallinnukset on tehty, käytännössä kallion louhinta ja murskaus aiheuttaa varmasti meluhaittaa.
Paloviitaa harmittaa myös se, että Joutsijärven alue on suosittu retkeilykohde. Joutsijärven pohjoispuolella on myös luonnonsuojelualueita. Kun Ulvilan kaupunki pari vuotta sitten myi maa-alueita valtiolle, ajatuksena oli, että valtion omistuksessa alue voisi kehittyä jopa kansallispuistoksi.
– On erikoista, että samalla alueella voi olla käynnissä suojeluhankkeita. Jos louhos tulee, karkottaa se varmasti retkeilijöitä. Vaikka ympäristölupahakemuksessa luvataan maisemoida alue ja mahdollisesti jopa rakentaa louhoksen tilalle parkkipaikka retkeilijöille, ei sitä välttämättä kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden päästä enää tarvita.
Vaasan hallinto-oikeus käsittelee valitusta oman aikataulunsa mukaisesti. Ratkaisuvaihtoehtoja on muutama. Mikko Löfbacka kertoo, että vastaavanlaisissa tapauksissa hallinto-oikeus on usein palauttanut asian viranomaisille.
– Voi olla, että lupahakemus palautuu Ulvilan lupalautakunnan käsittelyyn. Toinen vaihtoehto on, että hallinto-oikeus antaa asiaan päätöksen itse.
Myös Paloviita odottaa hallinto-oikeuden päätöstä.
– On mielenkiintoista kuulla, mihin ratkaisuun he päätyvät.