Ulvilan lukion musiikkilinjalaiset sanovat, ettei heitä ole kuunneltu lainkaan musiikkilinjaa koskevia asioita päätettäessä.
Jukka Silvast
Ulvilassa kuohuu lukion musiikinopetuksen ympärillä. Viimeksi ulos tulivat oppilaat, jotka tekivät yhteisen, lähes 60 oppilaan kannanoton, joka jätetään tänään torstaina sivistysjohtaja Kimmo Vepsälle.
– Meitä ei kuunnella, meille ei kerrota mitään, eikä meidän mielipiteemme tunnu kiinnostavan ketään, oppilaat kritisoivat ja sanovat.
Ulvilainen toista vuotta lukiossa opiskeleva nuorisovaltuutettu Tuulikki Kuusniemi hämmästeli, kun sivistyslautakunnassa kyseistä asiaa käsiteltiin helmikuussa ilman nuorisovaltuuston edustajaa ja selityksenä oli huhujen leviämisen estäminen. Hänen mielestään näin ne huhut vaan kasvavat.
Sivistysjohtaja Kimmo Vepsä ja lukion rehtori Marianne Nurmo-Heikkilä tiedottivat 12.3. huhumyllyn keskellä kaupungin facebook-sivulla, että musiikkilinjan toimintaan ei ole suunniteltu toiminnallisia muutoksia tulevaksi lukuvuodeksi, mutta yksilöopetus loppuu. Yhteiskoulun musiikin yksilöopetus on perustunut hankerahoitukseen, joka loppui vuodenvaihteessa.
Vepsä sanoo Ulvilan Seudulle, että musiikkilukiossa tarjotaan nyt 17 kurssia, mikä on hänen mukaansa jo paljon. Se, että lukiossa on annettu yksilötunteja, se ei ole kuulunut opetussuunnitelmaan, eikä niiden antamisesta ole päätetty missään. Vepsä kuvaa tätä eräänlaiseksi rönsyksi päätetyn opetustoiminnan rinnalla.
– On se ollut varmaan hauskaa ja mukavaa, antanut hyötyä ja iloa, mutta toiminta tässä muodossa ei kuulu lukioon, Vepsä sanoo.
Kehittämisehdotuksia varten perustetun työryhmän esitykseen sisään on kirjoitettu Vepsän mukaan musiikkioppilaitoksen perustaminen. Ehdotus on, että kulttuuritoimi ottaisi yksilöopetuksen hoitaakseen. Sivistysjohtaja sanoo, että kysymys olisi silloin oppilaitoksen perustamisesta, eikä se ole näillä resursseilla mahdollista.
Sivistysjohtaja kertoo, että painotetun musiikkiopetuksen jatko on linjattu rehtoreiden ja kaupunginjohtajan kanssa yhdessä.
Ensi tiistaina sivistyslautakunta käsittelee asiaa. Vepsä tulee esittämään, ettei musiikkioppilaitosta perusteta ja painotettu musiikkiopetus jatkuu yläkoulussa ja lukiossa. Nyt asiaan tulee ottaa uusi tulokulma ja mietttiä, miten toimintaa voidaan jatkaa.
Yksilöopetuksen loppuminen on koettu oppilaiden, oppilaiden vanhempien kuin opettajakunnankin keskuudessa merkittävänä muutoksena opetuksen tasoa ajatellen.
– Me opiskelijat olemme erittäin huolestuneita ja kiihtyneitä vallitsevasta tilanteesta. Ongelmaan on löydettävä järkevä ratkaisu, oppilaat sanovat.
Oppilaille ei kelpaa esitetty yhteistyön lisääminen Palmgren-konservatorion kanssa.
Yo-kirjoituksiin osallistuva Justus Leppänen sanoo, että päätös yksilöopetuksen lopettamisesta tuli aivan puskista, eikä käsitä ratkaisua lainkaan.
Hän kehuu yksilötuntien sijoittumista koulupäivän yhteyteen, se sopii kauempaakin Friitalaan saapuville oppilaille.
Ensimmäistä vuotta opiskeleva ulvilalainen Anni Suoknuuti sanoo, että ainut syy valita Ulvilan lukio oli musiikilinja.
– En ole aivan varma jatkanko Ulvilassa, ei sen lukion vaihtaminen kovin vaikeaa edes olisi. Ystäväni ovat tosissaan harkinneet lukion vaihtamista.
Mielipiteissä musiikkilinjan ja opetuksen kehittäminen on koettu kaupungin vetovoimatekijänä, tulonlähteenä ja lukion valttina. Keskustelussa on kysytty, onko tätä kulmaa ajateltu lainkaan, kun ikäluokat pienenevät ja oppilaista kilpaillaan lukioiden kesken.