Maskijako sujuu ilman isompaa numeroa

Terveysaseman vastaanotosta kahden maskun sisältävän pussin lisäksi saa kangasmaskin käyttö- ja pesuohjeet mukaan.
Terveysaseman vastaanotosta kahden maskun sisältävän pussin lisäksi saa kangasmaskin käyttö- ja pesuohjeet mukaan.

 

Ilmaisten maskien jako Ulvilan terveysasemalla lähti reippaasti liikkeelle.

Jukka Silvast
Noin sata kahden kasvomaskin pussia maanantaina, sama määrä tiistaina ja keskiviikkoaamunakin kysyntä näkyi jatkuvan. Haavoittuvimmille ihmisille tarkoitettujen ilmaisten maskien riittävyyttä ei Porin perusturvan terveys- ja sairaalapalveluiden johtaja Anna-Liisa Koivisto enää epäile, sillä Satasairaalan logistiikkakeskuksesta on tulossa täydennystä, kunhan perusturvan kankaiset maskit on jaettu. Tilanne on aivan erilainen kuin keväällä.

Ulvilan terveysasemalla haavoittuvimmille ja vähävaraisille tarkoitetut kahden maskin pussit jakaa palveluneuvoja tai hänen apunaan oleva työntekijä joko erikseen tai normaalin asioinnin yhteydessä. Tilanne on tehty Ulvilassakin luonnolliseksi. Johtaja Koivisto sanoo, ettei hakija leimaudu, eikä kenenkään tarvitse todistaa varattomuuttaan. Useat esimerkiksi keskiviikkona noutivat maskeja iäkkäille omaisilleen.
Nyt jaossa olevat maskit ovat Perusturvan itse tekemiä kankaisia ja pestävää mallia.
– Kahden maskin varassa pärjää useampia viikkojakin. Niitä käytetään tilapäisesti, eikä aivan joka päivä, Koivisto huomauttaa. Ne vaan täytyy pestä käytön jälkeen. Maskin noutaja saa kirjallisen käyttö- ja pesuohjeen mukaansa.

Kasvomaskia suositellaan käytettävän muun muassa joukkoliikenteessä, kuten bussissa ja junassa, sekä muissa tilanteissa, jossa turvavälejä on mahdoton säilyttää. Kasvomaskeja on hyvä käyttää myös matkalla koronanäytteenottoon sekä ennen testitulosten varmistumista, jos liikkuminen kodin ulkopuolella on välttämätöntä. Kasvomaskeja suositellaan yli 15-vuotiaille.

Anna-Liisa Koivisto sanoo, että virus tänään on muuntunut keväisestä – se ei ole niin ärhäkkä kuin aluksi, mutta tarttuu herkemmin.
– Uskon suojautumisen tehokkuuteen. Pitää muistaa yhä kaupoissakin käsihygienia, turvavälit ja ohjeet yskimisestä.

Koronaviruksen testaus ulvilalaisille siirtyi maanantaina Otavankatu 3:een Porissa, jossa toimii infektio-oireisten vastaanotto. Tietysti koronaneuvontapuhelimeen kuuluu ottaa ensin yhteys.
– Testin saa 1–2 päivän sisällä, mutta analyysi tartunnasta Satadiagissa kestää nyt 4–5 päivää, Koivisto kertoo tämän hetken odotusajoista.

Myös drive in -koronatestaus on siirtynyt Itä-Porin terveysasemalta Otavankadulle infektiovastaanoton yhteyteen.
Itä-Porin terveysasemalla otetaan vastaan normaalisti alueen neuvola-asiakkaat sekä terveyskeskusasiakkaat. Hengitystieoireisena terveysasemalle ei saa mennä.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp