Liikunnan iloa muillekin

Ulvilalainen Sami Laivonen on korkeakouluopintojen ohella opiskellut personal traineriksi. KUVA: Sanna Jääskeläinen
Ulvilalainen Sami Laivonen on korkeakouluopintojen ohella opiskellut personal traineriksi. KUVA: Sanna Jääskeläinen

Ulvilalainen Sami Laivonen ryhtyi personal traineriksi, jotta voisi auttaa muita elämänmuutoksessa.

Tänä kesänä – helteestä huolimatta – on torstai-iltaisin jumpattu Kaskelotin kentällä. Ilmaiset treenit on vetänyt ulvilalainen personal trainer Sami Laivonen.
– Vedän kesätreenin torstaisin ensin Porissa ja sitten Ulvilassa. Porissa treenipaikka Porihallin luona on ollut todella kuuma, mutta Ulvilassa onneksi treeni on ollut sen verran myöhemmin illalla, että aurinko on jo matalammalla ja täällä on käynyt pieni tuulenvirekin, Sami kertoo.
Kesätreeniin pääsee vielä tänään 22.7. ja ensi viikon torstaina 29.7. kello 19.30.
– Viimeiselle kerralle suunnittelen jotain spesiaalia, Sami lupaa.
Jumppaajia on Ulvilassa ollut mukana ihan kivasti, useimmiten parisenkymmentä ja joskus ylikin.

Sami Laivonen on paljasjalkainen ulvilalainen, asunut koko ikänsä Vanhassakylässä.
– Asun nyt avopuolisoni Eerika Hakasen kanssa, kotimme on noin kilometrin päässä vanhemmistani. Kun löysimme molemmat opiskelupaikat täältä, jäimme mielellämme Ulvilaan, Sami kertoo.
Hän kirjoitti ylioppilaaksi Ulvilan lukiosta vuonna 2018. Armeijan jälkeen Sami aloitti opinnot Turun kauppakorkeakoulun Porin yksikössä. Pääaineena hänellä on johtaminen.
– En hakiessani opiskelemaan tiennyt tarkkaan, mitä oppiaine sisältää, mutta se on osoittautunut hyväksi vaihtoehdoksi.
Myös kotipaikkakunnalta käsin opiskelu osoittautui hyväksi, kun korona sulki oppilaitokset ja opiskelu siirtyi verkkoon.
– Olisihan se ollut erilaista istua yksin jossain yksiössä vieraalla paikkakunnalla. Täällä oli perhe, yhteisö, harrastukset. Se on ollut iso voimavara.

Korkeakouluopintojen ohella Sami on opiskellut liikunta-alaa.
– Personal trainerin työssä ja johtamisessa on paljon samaa. Valmentaminen on tietynlaista johtamista. Elämänmuutos, tapojen muuttaminen, vaatii usein onnistuakseen itsensä johtamista, hän kertoo.
– Usein johtajilla on urheilutausta. Työpaikkailmoituksissa voi nähdä, että arvostetaan, jos hakijalla on joukkueurheilutaustaa. Ja onhan huippuvalmentajilla, kuten Jukka Jalosella ja Markku Kanervalla, yhtäläisyyksiä menestyneiden johtajien kanssa.
Samin oma laji on crossfit. Personal traineriksi ryhtyminen syntyi ajatuksena pikkuhiljaa.
– Sain itse suuren avun sairastelukierteeseen ravintovalmentajalta. Tuli tunne, että halusin auttaa ihmisiä ja viedä liikunnan ja terveellisten elämäntapojen sanomaa muillekin.

Yrityksen Sami Laivonen perusti viime lokakuussa. Tositoimiin yrittäjänä hän ryhtyi vuoden alussa. Korona on tuonut ohjaamiseenkin omat haasteensa.
– Koska pienryhmäohjaukset ovat menneet nettiin, on se tietenkin aloittelevalle yrittäjälle haastavaa, kun tarjolla ovat kaikki alan tunnetut nimetkin. Olen siksi tehnyt töitä luodakseni perustaa: olen tehnyt sisältöä someen ja nettiin.
Myös kesän ilmaiset ulkotreenit ovat tehneet Samia tutuksi. Jatkossa hän ohjaa personal trainerina asiakkaita Ulvilassa Friitala Gymillä.
– On hienoa, että Ulvilassa on nyt Kaskelotin lisäksi toinenkin kuntosali. Ohjaan yksilöasiakkaita myös Porihallilla ja crossfit-ryhmätunteja Crossfit Mahdilla. Teen töitä myös työhyvinvoinnin parissa yhteistyössä Kuntopaikka-nimisen porilaisen yrityksen kanssa.

Korona-aika on vienyt liikunnan monen elämästä. Liikuntaharrastuksessa syntyvät sosiaaliset kohtaamiset ovat myös jääneet.
– Monella on nyt energiatasot alhaalla ja uudestaan liikkumaan lähteminen on hankalaa. Suosittelen aloittamaan pienin muutoksin. Suosikkini on James Clearin ajattelumalli, jossa joka päivä eletään yksi prosentti paremmin. Päivittäisistä pienistä muutoksista tulee vähitellen tapoja, Sami kertoo.
– Elämänmuutos ei ole sprintti, vaan maraton.

Tulevaisuudessa yksi Samin unelma voisi olla työhyvinvoinnin johtamisen konsultointi esimiehille.
– Lukiossa en olisi voinut kuvitella, että ryhdyn yrittäjäksi. Olen antanut elämän johdattaa, joten myös tulevaisuuden suhteen olen avoin. Elän päivä kerrallaan, enkä tee suunnitelmia liian pitkälle. Siksi unelmanikin voi vielä muuttua, hän hymyilee.

 

SANNA JÄÄSKELÄINEN

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp