Kullaan Taattolanmäkeen uusi lisärakennus ja muistometsä

Esa Ahlqvist ja Timo Korkeaoja hämmästelivät perustettavan muistometsän antia. Tiistaina vielä löytyi kuusikosta syömäkelpoisia kanttarelleja.
Esa Ahlqvist ja Timo Korkeaoja hämmästelivät perustettavan muistometsän antia. Tiistaina vielä löytyi kuusikosta syömäkelpoisia kanttarelleja.

Uutta on myös Saara Vihannon muistometsän perustaminen.

Jukka Silvast

Rakennuskulttuurimuseo Taattolanmäki Kullaalla on monien tuntema – entisenä hiilenpolttopaikkanakin.
Kun Kullaan Kotiseutu- ja Museoyhdistys sai lahjoituksena Saara Vihannon kuolinpesältä 1,2 hehtaarin lisämaan viime kesänä Taattolan pihapiirin kyljestä, alue sai uuden ulottuvuuden. Kullaan Kirkkotien ja valtatie 11 kulmauksessa olevasta lahjoitusmaasta osa nimetään Saara Vihannon muistometsäksi. Muistometsän säilyttämisestä, ylläpidosta ja hoidosta vastaa Kullaan Kotiseutu- ja Museoyhdistys.

Tiistaina yhdistyksen puheenjohtaja Esa Ahlqvist ja entinen puheenjohtaja Timo Korkeaoja miettivät Taattolan sisääntuloväylän laidassa, mihin muistometsän infotaulun voisi pystyttää, jotta se näkyisi Kirkkotiellekin. Sopiva paikka varmaan löytyy.
Ahlqvist arvioi muistometsäksi nimettävän alueen pinta-alaksi 30–40 aaria. Metsä on kunnianosoitus yhdistyksen edesmenneelle tukijalla ja hyväntekijälle – Saara Vihannolle. Muistometsän idea on jäädä rauhaan, luonnontilaan. Välttämättömät siistimiset tehdään, metsähoidolliset työt, kuten kaatuneiden puiden raivaus.
– Se ei ole varsinaisesti luonnonsuojelualue, Ahlqvist tarkentaa.

Muu osa lahjoitusmaasta valtatien ja Taattolan pihapiirin välistä tulee yhdistykselle hyötykäyttöön.
– Meillä on tarve saada uusi näyttelytila esineistölle, pitkän linjan yhdistysvaikuttaja Timo Korkeaoja sanoo.
Korkeaoja huomauttaa, että nykyiset varastotilat ovat aivan täynnä. Uutta tavaraa tulee jatkuvasti lisää, ja osaa on jouduttu säilyttämään jopa ulkotiloissa.
Uutta ovat Vihannon perikunnalta saadut esineet, kuten reet ja rattaat sekä maatalouden työkalut.
–  Vihannon perikunnalta saimme hienoa tavaraa, Esa Ahlqvist lisää.

Yhdistys on suunnitellut rakentavansa lisätilan Taattolan pihapiiriin, entisten hiilimiilujen tuntumaan. Hiiltä ei polteta enää, eikä yhdistyksen suunnitelmissa ole virittää perinnettä henkiin.
Uusi näyttelytila tulisi uudelle lahjoitusmaalle. Esa Ahlqvist huomauttaa, että todennäköisin vaihtoehto on siirtää paikalle vanha suuli tai lato, sillä täysin uuden tilan rakentaminen välttämättä ei onnistu lupamääräysten vuoksi.
– Olimme ajatelleet hankkeen toteuttamista jo syksyllä. Silti ensi kesänä sen pitäisi olla valmis, hän tiivistää aikatauluun tulleet muutokset.

Saara Vihanto kuoli vuonna 2016. Kun hän täytti 40 vuotta, yhdistyksen nyt saamalle ja muistometsäksi osoitetulle maalle istutettiin 40 koivua, jotka ovat kasvaneet pitkiksi puiksi. Perikunnan kanssa laadittu lahjakirja maa-alasta tehtiin viime elokuussa.
Taattolanmäen museohistoria alkoi aikoinaan, kun Saara Vihanto lahjoitti hehtaarin maa-alueen viidellä markalla yhdistykselle. Alueelle on koottu sen jälkeen yhdeksän rakennusta eri puolilta Kullaata.
Lahjoituksena yhdistykselle tuli kaikkineen 1,2 hehtaarin metsäala, jossa on vankkoja ja pitkiä kuusia, koivikko ja lehtikuusikkoa.

Kulunut vuosi on ollut 60-vuotiaalle yhdistykselle taloudellisesti hankala, sillä useampikin tuloja tuonut tapahtuma on koronan vuoksi peruttu, kuten viimeksi perinteiset Leineperin joulumarkkinatkin. Esa Ahlqvist antaa ymmärtää, että katseet käännetään jo tulevaan kevääseen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp