Kullaan tulilla riistanhoitajaopiskelijat pohtivat ammatillisia näkymiä. Edessä on vajaan kahden vuoden opiskelu.
Jukka Silvast
Anniina Lehto Kittilästä suunnittelee muuttavansa pysyvästi Lappiin pitkän eteläisessä Suomessa tehdyn työuran jälkeen. Syyskuussa hän aloitti riistanhoitajan sekä erä- ja luonto-oppaan tutkintojen suorittamisen Kullaalla WinNovan opinahjossa.
– Ryhdymme korjaamaan Kittilässä isän suvun vanhaa rakennusta. Idea on se, kun olen tehnyt muita töitä 18 vuotta, niin muutakin voisin tehdä ja luonto on ollut aina lähellä, Lehto juttelee WinNovan piha-alueella hirsikodassa.
Lehto on yksi yhdeksästä juuri opinnot aloittaneesta riistanhoitajaopiskelijasta, jotka voivat opiskella toista linjaa rinnalla, eli riistapainotteista erä- ja luonto-opastutkintoa. Hän myöntää, ettei koronan värittämä ajanjakso ole Suomessa lainkaan huono aika opiskella. Myös porilainen Leni Piipponen valitsi kahden linjan opinnot.
Anniina Lehto pohtii, ettei Lapissa matkailu selviydy yksin kotimaan asiakkaiden varassa, mutta kunhan koronavirus selätetään, näkymät muuttuvat ja ulkomailta turistit haluavat taas Lappiin.
– Ihan varmasti silloin on kysyntää.
Lehto on opintovapaallaan Posti Oy:stä hankkinut jo matkailualan koulutuksen pohjalle. Hän näkee, että Lapin valttikortti on hiljaisuus ja sen kokeminen. Ihmiset haluavat omissa seurueissaan lähelle luontoa, mutta eivät välttämättä yksin uskalla lähteä luonnon keskelle. Luonto ei ole kaikille enää tuttu ympäristö.
Keskisuomalainen Harry Halttunen kertoo elämänsä ison osan kuluneen metsästyksen parissa ja koirien kasvatuksessa. Ammatinvaihto myös häntä viehättää.
– Ehkä tämä koulutus hyödynnetään joskus riistantarhauksessa. Aika näyttää, Halttunen jutteli.
Hän viestittää, että metsästyksen vahva asema elämässä on tuonut etenkin kuluja, mutta ehkä koulutus antaa eväitä hyödyntää aihepiiriä myös taloudellisesti.
WinNovan oppilaitos Kullaalla aloitti syyskuun puolivälissä aikuiskoulutuksena riistanhoitajan tutkintoon johtavan koulutuksen. Oppilaille annetaan aikaa vuoden 2022 toukokuulle suorittaa tutkinto näyttötöineen. Vastuuopettaja Juha Virtanen sanoo, että ne, jotka ottivat riistanhoitajan rinnalle riistapainotteiset erä- ja luonto-opasopinnot, voivat saada hieman lisäaikaa tutkintojen suorittamiselle.
Aiemmin tarjolla ollut riistamestarin vaativa koulutus päättyi vuoteen 2018. Riistanhoitaja kehiteltiin uudeksi linjaksi.
– Mielestäni näille opeille on tarvetta. Näyttää, että odotettu kysyntä on toteutumassa, Virtanen sanoo.
Hän uskoo, että aihepiirin palveluja ihmiset hakevat aiempaa enemmän ja sijoittavat vapaa-aikaansa. Ihmiset haluavat nopeasti aiheeseen sisään. Esimerkiksi metsästysoppaat vievät suoraan asian ytimeen.
16 opiskelijaa vuosikurssilla Virtasen mukaan on maksimimäärä käytännön syistä. Oppia hakee nyt yhdeksän opiskelijaa. Syksyn aikana ryhmään pystyy vielä liittymään, mutta sen jälkeen vain alan aiempien opintojen perusteella.
Suomeen eräoppaita on koulutettu aiemminkin, mutta riistanhoitaja profiloituu toista tietä.
– Luonnon tuotteistaminen on kaikille pakollinen tutkinto, sitä annetaan 20 opintopisteen verran, Virtanen avaa koulutuksen sisältöä.
Koulutukseen sisältyvät muun muassa riistanhoito, metsästyspalvelujen tuottaminen ja riistantarhaus. Myös eräruokapalvelujen järjestäminen on tärkeä aihepiiri.
– Riistantarhaus on aika merkittävä osa-alue ammatillisella puolella. Ne, jotka näillä töillä elävät, niiden elanto kytkeytyy usein riistantarhaukseen.
Juha Virtanen kertoo, että tutkintoon näyttöä käytännön osaamisesta, kuten maksaville asiakkaille metsästystapahtuman järjestämisestä. Siihen liittyvät muun muassa suunnittelu, markkinointi, hinnoittelu ja turvajärjestelyt.
– Turvallisuus painottuu nykyaikana entistä enemmän. Luonnossa on koko ajan enemmän muitakin liikkujia.
Virtanen sanoo, että Suomessa kaupalliset metsästystapahtumat perustuvat pääosin isojen tilojen tai yhtiöiden maaomaisuuteen. Lupapolitiikka Suomessa on koettu usein hankalaksi kaupallisiin metsästystapahtumiin.
– Lupapolitiikan vuoksi yrittäjät usein vievät asiakkaitaan suoraan Ruotsin riistamaille, missä järjestelmät ovat vapaammat.