Koulutiensä aloittavia on luokallinen viime vuotta vähemmän

Kimmo Vepsä kyselee kolmannen luokan aloittavilta Pihla Arjasalolta ja Aino Stenroosilta, miltä tuntuu palata jälleen kouluun. Kuva: Katri Mäenpää
Kimmo Vepsä kyselee kolmannen luokan aloittavilta Pihla Arjasalolta ja Aino Stenroosilta, miltä tuntuu palata jälleen kouluun. Kuva: Katri Mäenpää

Tänään koulutiensä aloittaa 134 uutta ekaluokkalaista Ulvilassa. Ukrainalaisille tulee kaksi valmistavaa luokkaa.

Katri Mäenpää
Syntyvyys on laskenut Suomessa koko 2010-luvun ja se heijastuu oppilasmääriin Ulvilassa. Tänään torstaina koulutiensä aloittaa 134 uutta ekaluokkalaista. Määrä on noin yhden luokan verran vähemmän kuin viime vuonna. Jos syntyvyys olisi ainoa oppilasmäärään vaikuttava asia, pudotus olisi huomattavasti jyrkempi. Ulvilaan muuttaa enemmän lapsiperheitä kuin Satakunnan muihin kuntiin.
– Oppilasmäärät laskevat, mutta romahdus lieventyy, kun saamme muuttovoittoa varsinkin lapsiperheistä. Vuonna 2015 Ulvilaan syntyi 116 lasta. Loput ovat tänne muuttaneita, sivistys- ja hyvinvointijohtaja Kimmo Vepsä sanoo.

Oppilasmäärän vähentyminen on johtanut siihen, että Ulvilassa tehdään parhaillaan kouluverkkosuunnitelmaa. Ikäluokan pieneneminen kertautuu läpi koko koulutuksen. Kun ikäluokat pienenevät myös valtionosuudet vähentyvät.

Viime keväänä järjestettiin kuntalaisten kuulemisia Koskin koulussa, Kaasmarkun koulussa ja Vanhankylän koulussa. Kesän aikana tehtiin kuntokartoitukset Koskissa ja Kaasmarkussa, koska molemmissa kouluissa on tarvetta remonttiin. On huomattava, että myös Ulvilan lukio tulee lähitulevaisuudessa remontoitavaksi.
– Kuntokartoitusten tulokset tulevat sivistyslautakunnan käsittelyyn tänä syksynä, Vepsä kertoo asian etenemisestä.

Syksyllä järjestetään myös kuntalaiskyselyjä.
– Jaan huolen koulujen tulevaisuudesta kylien kanssa. Mutta koska oppilasryhmiä tulee vähemmän, meidän pitää päättää, mistä ne ovat pois. Lisäksi sivistyslautakunnan perustehtävä on huolehtia, että jokaisen lapsen oikeus tasapuoliseen ja tasalaatuiseen hoivaan, oppimiseen ja kasvamiseen toteutuu. Ulvilassa tämä näkyy esimerkiksi siinä, että erityisopetusta on tarjolla kaikissa kouluissa.

Tänä syksynä koulun aloittaa myös joukko ukrainalaisia lapsia. Kimmo Vepsä kertoo, että Vanhankylän kouluun tulee alakouluikäisille ja 7.-luokkalaisille tarkoitettu valmistava luokka, jossa on 11 oppilasta. Toinen vastaava luokka tulee Ulvilan lukioon ja se on tarkoitettu 8.- ja 9.-luokkalaisille ja lukiolaisille. Näitä oppilaita on viisi.
– Vanhankylän koulun valmistavaa luokkaa opettaa yksi opettaja ja yksi ohjaaja. Ohjaaja Victoria puhuu Ukrainaa. Oppilaat oppivat suomen kieltä, kotiutuvat ja saavat kavereita. Lisäksi he pääsevät koulussa tutustumaan suomalaiseen kulttuuriin, ruokaan ja tapoihin, Kimmo Vepsä luettelee.

Erityisesti yläkouluikäisillä ja lukiolaisilla on myös mahdollisuus edetä opinnoissaan omalla äidinkielellään verkossa.
– He pääsevät opiskelemaan oman ikäluokkansa oppisisältöjä ukrainan kielellä ukrainalaisessa nettikoulussa. Sivut ovat todella hienot.

Vaikka ratkaisu ukrainalaisten opetuksesta oli tehtävä nopeasti ja kaikki ovat nyt uuden edessä, Kimmo Vepsän mielestä tavoite on selvä.
– Meidän on huolehdittava, että näillä lapsilla on koulussa turvallinen ja hyvä olla. Heidän pitää tuntea olevansa tervetulleita ja että heistä pidetään huolta.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp