Korukilpailun voitot menivät Ruotsiin

Kilpailun voitti Lovisa Parment Ruotsista. Tuomaristo piti uudesta, rohkeasta tyylistä ja satumaisen upeasta kokonaisuudesta. KUVA: Mika Stenroos
Kilpailun voitti Lovisa Parment Ruotsista. Tuomaristo piti uudesta, rohkeasta tyylistä ja satumaisen upeasta kokonaisuudesta. KUVA: Mika Stenroos

Tänä vuonna Vuoden Nuori Korutaiteilija -kilpailun palkinnot menivät ruotsalaisille korusuunnittelijoille.

Katri Mäenpää
Vuoden Nuori Korutaiteilija -kilpailu on järjestetty jo monena vuotena Leineperin Metallitaideviikkojen yhteydessä. Mutta ensimmäistä kertaa kilpailussa nähtiin kansainvälistä verta. Nuoret ruotsalaistaiteilijat tulivat ja ottivat kolmoisvoiton.
– Kilpailussa oli kova taso ja kaikki kilpailuun osallistuneet taiteilijat olivat taitavia. Voittajatyöt erottuivat tuomariston mielestä joukosta omintakeisuuden ja hyvän tekniikan vuoksi, kulttuuri- ja kirjastopalveluiden päällikkö Johanna Jyrkinen toteaa.
Kilpailussa oli koronan vuoksi kahden vuoden tauko. Siinä on todennäköisesti yksi syy, miksi korutaidekilpailuun oli vain vähän suomalaisia osallistujia. Museoamanuenssina Ulvilassa kesäkuuhun asti toiminut Ilkka Tarvainen ehti kysyä ruotsalaisia taiteilijoita mukaan kilpailuun.
– Myös kilpailun ikähaitari voi osaltaan vaikuttaa siihen, miten paljon kilpailuun saadaan osallistujia. Kilpailu on tarkoitettu alle 30-vuotiaille taiteilijoille. Moni korusuunnittelija tai kultaseppä opiskelee kuitenkin alaa vasta aikuisiällä, kulttuuri- ja viestintäsuunnittelija Tanja-Annika Sillanpää pohtii.

Vuoden Nuori Korutaiteilija -kilpailun avajaisia vietettiin heinäkuun lopulla. Tapahtuma ei saanut suurta julkisuutta, koska tiedotus unohtui.
– Kilpailun järjestäminen tuli aika nopeasti meidän pöydälle. Emme halunneet kuitenkaan perua tapahtumaa, koska kilpailijat olivat jo ehtineet tehdä korut valmiiksi. Siihen nähden, että meistä kukaan ei tiennyt tapahtumasta kovinkaan paljon, saimme kasaan hyvän kilpailun, kehityssuunnittelija Kaisa Vapaala sanoo.
Kilpailun 1. palkinto eli 1 000 euroa meni Lovisa Parmentille. 2. palkinnon 500 euroa sai Vera Burkhalter Zornat ja 3. palkinnon 300 euroa Coralie Bergese.
– Aikaisempina vuosina kilpailun sponsorina on toiminut Osuuspankki, mutta tänä vuonna Ulvilan kaupunki sponsoroi kilpailun itse, Jyrkinen toteaa.

Melko monena vuotena korukilpailun yhteydessä on järjestetty myös nimikkokorukilpailu. Vuosien varrella koruja on suunniteltu eri organisaatioille. Tänä vuonna nimikkokorua etsi Harjavallan Rotaryklubi. Korujen teemana oli Itämeri.
– Nimikkokorukilpailun voitto meni paikalliselle suunnittelijalle. Katja Voutilaisen suunnittelemat solmiopidike ja rintakoru kantavat nimeä Fokus. Katjalla on työtila Leineperissä, Sillanpää kertoo.

Metallitaideviikkoja on järjestetty Leineperissä vuodesta 2005. Korukilpailun lisäksi ohjelmaan kuuluu metallitaidenäyttely. Näyttely tuo esiin lahjakkaita taiteilijoita ja heidän töitään. Tänä vuonna esillä oli töitä Heidi Piipolta, Mikko Saloselta, Ilona Talalta ja Jani Hämäläiseltä.
– On ollut hieno huomata, miten Leineperissä kävijät ovat innostuneet metallitaiteesta. Tämän vuoden näyttelyn aikana myytiin monta teosta, Vapaala toteaa.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp