Kolme yli kahdensadan äänen

Kahdensadan äänen rajapyykin ylittäneet Leena Jokinen-Anttila ja Anne Holmlund osallistuivat myös kauden viimeiseen kokoukseen. Kolmas ääniharava Tero Järvelä oli poissa.
Kahdensadan äänen rajapyykin ylittäneet Leena Jokinen-Anttila ja Anne Holmlund osallistuivat myös kauden viimeiseen kokoukseen. Kolmas ääniharava Tero Järvelä oli poissa.

Holmlund (kok.), Jokinen-Anttila (sd.) ja Järvelä (ps.) rohmusivat ääniä puolueilleen. Ulvilassa selkein nousija oli Perussuomalaiset.

Jukka Silvast
– Taidan mennä oikein tuonne pönttöön, tuumasi kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anne Holmlund (kok.) päättäessään vaalikauden viimeiseksi suunniteltua istuntoa maanantaina. Kokouspaikkana Teams-istuntojen jälkeen oli jälleen Vanhakylän koulun juhlasali.
Holmlund oli selvästi tyytyväinen puolueensa valtakunnalliseen ja paikalliseen menestykseen (+1 paikkaa) ja omaan äänikuningattaren asemaansa (275 ääntä).
Hän näki, että koronavirus pakotti vaalikaudella valtuutetut opettelemaan Teams-järjestelmän käytön niin, että lain kirjain ja henki toteutui. Hän huomautti, että valtuusto oli yhteistyökykyinen ja suhteellisen sopuisakin siten, että myös demokratia toteutui. Hän myös totesi, että kun on lähtenyt mukaan kunnallispolitiikkaan, on asettanut itsensä arvostelulle alttiiksi ja muiden arvioitavaksi. Olo on kuin olisi alasti torilla. Hänen mielestään kaikki ehdokkaat ovat olleet demokratian sankareita. Hän toivoi, että valtuustossa paikkansa säilyttäneet toimisivat myös kriittisinä veteraaneina uusia tulokkaita opastaessaan, sillä uusia tulee iso ryhmä mukaan.

Perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Juha Hartila on tyytyväinen puolueen tuplatessa paikkansa kahdesta neljään. Se oli myös asetettu tavoite. Puolueen ääniharavana toimi Tero Järvelä (202 ääntä).
98 ääntä kerännyt Hartila sanoo, että paikkamäärän tuplaantumisen on pakko vaikuttaa myös paikkaneuvotteluissa.
– Sen muutkin puolueet varmaan jo tunnustavat.
Perussuomalaisten menestykseen hän näki vaikutuksensa puolueen valtakunnallisessa nousussa sekä Ulvilan historiallisen korkeassa ehdokasmäärässä. Hänen mukaansa muutamien kampanjan loppuvaiheen vaalitilaisuuksien perusteella oli aistittavissa, että puolueen suosion nousu realisoituu myös Ulvilassa lisäpaikkoina.
– Vaalikamppailu oli ihan asiallinen, hän näki ja ihmetteli naapuri Porin vaalikamppailun repivää luonnetta.

Anne Holmlund sanoi maanantain kokouksen päätyttyä, että vaalit käytiin haastavissa oloissa, kun kansalaiset eivät olleet ehdokkaiden tai ryhmän tavattavissa kuten aiemmin. Vaalisanoman vaikuttavuutta oli vaikea kamppailun edetessä edes arvioida.
Kokoomus vaikuttaa uudessa valtuustossa seitsemän valtuutetun voimin. Holmlund huomautti, että lisäpaikka esimerkiksi lautakuntapaikkajaon laskentakaaviossa vaikuttaa.
Yhden valtuutetun menettänyt SDP kutsuu kaupungin suurimpana edelleen muut kokoon luottamushenkilöpaikoista neuvottelemaan. Leena Jokinen-Anttila (212 ääntä) sanoi demareiden ensin nimeävän vielä kuluvalla viikolla kaksi neuvottelijaa.
Vaalien yllätykseksi hän koki Perussuomalaisten kahden paikan lisäyksen. Hän ennusti yhtä paikkaa lisää. Vihreiden putoaminen kokonaan valtuustosta oli yllätys sekin. SDP:n vaalitappioon hän oli varautunut,
– Se noudatti valtakunnallista menestystä, hän totesi.

Ulvilassa Suomen Keskusta säilytti viisi valtuustopaikkaansa, vaikka valtakunnallisen ennusteen mukaan muutakin olisi voinut odottaa. Kolmen äänikärkeen nousivat valtuustoon paluun tehneet Juha Tenho (130), ja Matti Koskela (108) sekä ryhmäjohtaja Pekka Leino (115).
Vihreät monen yllätykseksi jäi kokonaan ilman valtuustopaikkaa 3,3 prosentin kannatuksella. Vasemmistoliitto menetti yhden paikan jääden kahteen ja Suomen Kristillisdemokraatit säilytti Mario Heinilän johdolla yhden paikan.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp