Kaasmarkun Martoissa jokaiselle riittää mielekästä puuhaa

Marja Elo ja Kirsi Virta toivottavat myös uudet jäsenet Kaasmarkun Marttojen toimintaan mukaan. Yhdistys kokoontuu yleensä Kallessa.
Marja Elo ja Kirsi Virta toivottavat myös uudet jäsenet Kaasmarkun Marttojen toimintaan mukaan. Yhdistys kokoontuu yleensä Kallessa.

Retkiä ja kulttuuria. Kokkausta ja käsitöitä. Terveyttä ja hyvinvointia. Kaasmarkun Martat ovat idearikasta porukkaa, jolloin jokaiselle löytyy jotakin mielekästä tekemistä.

– Joskus olemme miettineet, mitä marttoja me oikein olemme. Mutta olemme tällaista sekalaista seurakuntaa, Kaasmarkun Marttojen puheenjohtaja Kirsi Virta ja rahastonhoitaja Marja Elo nauravat.
Sekalainen seurakunta kuvastaa hyvin yhdistyksen toimintaa. Aktiivisella marttayhdistyksellä on kalenterissa paljon tapahtumia, joiden joukosta löytyy varmasti jokaiselle jotakin.
– Meillä on 35 jäsentä yhdistyksessä ja myös yksi Martti eli miespuoleinen jäsen. Ikähaarukka on alle kolmekymppisestä liki 90-vuotiaaseen eli siihen nähden toiminnan pitääkin olla monipuolista, Virta selittää.

Kaasmarkun Martat on perustettu vuonna 1986. Pienessä kylässä toimii monta yhdistystä. Siihen nähden marttojen toiminta on hyvinkin aktiivista.
– Tapaamme vähintään kerran kuukaudessa marttailloissa, joskus vähän useamminkin. Viime kuussa esimerkiksi vierailimme Jalomäen umpipihalla, tutustuimme Säterin kartanoon ja teimme kesäretken Perniön seudulle, Kirsi Virta luettelee.
Hän on lähes kasvanut Kaasmarkun Marttoihin.
– Olen ollut mukana yhdistyksen toiminnassa lähes 20 vuotta. Äitini sai minut houkuteltua mukaan. Perin häneltä myös yhdistyksen puheenjohtajuuden.
Marja Elo puolestaan on liittynyt mukaan tällä vuosikymmenellä.
– Naapurin rouvat saivat minut puhuttua ympäri viisi tai kuusi vuotta sitten. Olen niin touhukas, että olen innostunut toiminnasta toden teolla. Muut harrastukset ovat jääneet, mutta martat pysyy. Ihmisillä on martoista välillä aivan väärä mielikuva. Me emme ole huivipäisiä mummoja, jotka vain kutovat sukkia.

Kaasmarkun Martat kyllä kutovat sukkia muun muassa kaikille Kaasmarkun vastasyntyneille vauvoille. Mutta Kirsi Virta eikä Marja Elo kumpikaan ole kutojia.
– En oikein ole käsityöihmisiä. Tosin meillä oli hiljattain marttaillassa ulkopuolinen ohjaaja, joka opetti meille neulahuovutusta. Se oli kyllä hauskaa, Virta sanoo.
– Minä olen yläasteella kutonut yhden ainoan sukan, kun oli pakko. En saanut sille edes paria tehtyä ja luulen, että äiti teki kotona kantapään, Marja Elo lisää naurahtaen.
Vaikka kaksikko ei kudo, eikä virkkaa, osallistuvat he aina innoissaan kaikkeen uuteen.
– Vaikka kokkaus ja puutarhanhoito ovat minulle mielekkäimpiä asioita, olen huomannut, että lähes kaikki käy. Mielestäni se onkin martoissa parasta. Kun tänne tulee avoimin mielin, oppii paljon uutta, Kirsi Virta sanoo.
Marttailu on tarttunut Marja Elon matkassa jopa kotiin.
– Tykkään kokkailla ja leipoa nykyisin enemmän myös kotona. Ja olen innokas kokeilemaan uusia reseptejä. Nyt meillä ei syödä enää vain samoja ruokia.

Katri Mäenpää

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp