Kuvataiteilija Enrico Mazzone toi näyttelynsä Ulvilan kirjastoon.
Enrico Mazzone vaelteli ihan sattumalta vanhalla hautausmaalla Genovassa, Italiassa. Yhtäkkiä hautamonumentit alkoivat ikään kuin puhua hänelle – sitten niiden hahmot sekoittuivat unenomaisesti Suomen kansalliseepos Kalevalan henkilöihin. Syntyi ahaa-elämys ja inspiraatio.
– Tein ensimmäiset luonnokset ja sillä tiellä nyt olen. Annoin italialaisen taiteen vaikuttaa ja tuoda esiin hahmojen todellista luonnetta. Palasin hautausmaalle useita kertoja, tutkin isojen monumenttien yksityiskohtia ja perspektiiviä ja huomasin koko ajan lisää.
Mazzonen klassisen veistostaiteen innoittamia kalevalalaisia hahmoja voi nyt ihailla Ulvilan kirjastossa, jonka näyttelytilassa ne ovat esillä puoleenväliin maaliskuuta asti. Parahiksi ennen Kalevalan päivää avautuneella Staglienossa: Ilmarisen olentoja -näyttelyllä on sisarnäyttelyt Iisalmessa ja Kuhmossa.
Hiljattain takaisin Satakuntaan muuttanut Mazzone oli välissä kaksi vuotta Italiassa. Korona-aika herätti hänessä halun palata vanhempien luo Torinoon. Italiassa ovat myös hänen kaksi tärkeintä mentoriaan, taidekriitikko Vittorio Sgarbi ja pappi Don Doglio.
– Siellä koronapandemian aikana viettämäni kaksi vuotta olivat pitkä, mutta toisaalta lyhyt aika. Sitten oli aika seurata vaistoani ja tulla takaisin Suomeen, Mazzone sanoo.
Italian Montellassa hän piti näyttelyn, jossa hänen Raumalla tekemänsä jättimäinen piirustus oli ensimmäisen kerran esillä. Myös tuossa 97 metriä pitkässä ja neljä metriä leveässä piirroksessa on vahvasti mukana kalevalaisia aiheita.
– Kalevala puhuttelee minua, sen moraali ja etiikka ovat sukua Italian kansalliseepokselle eli Dante Alighierin teksteille. Kalevalan runoilla on todellinen sanoma myös nykyajan ihmiselle, se antaa ohjeita elämään, muttei alleviivaa niitä, kuten esimerkiksi Raamattu, Mazzone sanoo.
– Kalevala on vapauden ylistys. Sen hahmoissa ei ole vain hyvä ja huono, vaan kaikki tunteet ja ajatukset. Taide on väline, jolla voi tuoda esiin tämän ajattelutavan kuvina – johdattaa katsojan tuntemattomille poluille, laatikon ulkopuolelle.
Tuo Mazzonen Raumalla luoma jättimäinen teos tullaan näkemään Turun Messukeskuksen Taide- ja Antiikkimessuilla 19.–20.3. Hän iloitsee siitä, että on uusi, vieläkin isompi teos on alkamassa.
– Sain Italiassa teokseni esille toimivaan kirkkoon, mikä on pieni ihme. Nautin todella näyttelyn pitämisestä ja aloin ajatella, pitäisikö minun tehdä vielä suurempi teos, eräänlainen taiteellisen urani loppuhuipentuma. Olen harjoitellut ja nyt voin tehdä tositeoksen.
Yhteistyötaho löytyi Saksasta. Luvassa on kilometrin mittainen, kolme metriä leveä paperi. Mazzonen kaavailee paperin leikkaamista neljään 250-metriseen osaan.
Tällä kertaa taiteilija aikoo työskennellä Porissa, johon hän muutti Italiassa viettämänsä jakson jälkeen.
– Raumalta minulla on hyvät muistot ja siellä on läheisiä ihmisiä, mutta eihän Rauma ole kaukana täältä. Uskon, että uusi asuinpaikka inspiroi ja haastaakin minua. Pori on isompi ja odotan kevättä, musiikkia, kulttuuria. Haluan olla täällä ja työskennellä.
Sanna Jääskeläinen