Holmlund Ukrainan sodasta: Suomi on hereillä, ja on Nato-ratkaisun aika

Ulvilalainen Anne Holmlund on toiminut eduskunta- ja ministerikautensa jälkeenkin maanpuolustukseen liittyvissä tehtävissä.
Ulvilalainen Anne Holmlund on toiminut eduskunta- ja ministerikautensa jälkeenkin maanpuolustukseen liittyvissä tehtävissä.

Nato-myönteisyytensä avoimesti ilmaiseva entinen sisäministeri Anne Holmlund (kok.) sanoo, että turvallisuuspoliittiset ratkaisut on tehtävä oikeassa ajassa. Hänen mielestään nyt on sen aika.

Jukka Silvast
– Uskomatonta, pöyristyttävää, kommentoi ulvilalainen Anne Holmlund Venäjän hyökkäystoimia Ukrainaan. Hän toimi ministerikaudellaan Suomen puolustukseen liittyvän päätöksenteon ytimessä.
Hänen mielestään Suomen Nato-päätökselle harkinnan paikka on juuri nyt. Eduskunnalta hän kaipaa objektiivista ja järkevää keskustelua aihepiiristä. Se mitä Ukrainassa tapahtuu, kyse on Euroopan turvallisuudesta ja siihen liittyvästä uhasta.
Hän samalla ihmettelee, miten Venäjä pystyy hallitsemaan tiedonvälitystä laajassa valtiossa kuten se nyt tekee. Avoin demokratia ja kansalaisten herääminen Venäjällä olisi hänen mukaansa tie irti sodasta.

Anne Holmlund toimi ministerikaudellaan muun muassa puolustusministerin sijaisena, ja kansanedustajakausien jälkeen monissa vapaaehtoisissa maanpuolustuksellisissa järjestöissä ja tehtävissä.
– Kun olin ministerinä valmistelemassa turvallisuus- ja puolustuspoliittista selontekoa todettiin, ettei Suomeen kohdistu mitään uhkaa ja eletään syvärauhan tilaa. Hyvät suhteet vallitsi kaikkiin, Venäjä mukaan lukien. Hämmästyttävää, miten nopeasti tuli käänne.
– Tässä on positiivista se, että EU ja länsimaat ovat vahvasti yhtä mieltä siitä, että Ukrainaa tuetaan ja sota pyritään lopettamaan laillisin ja rauhanomaisin keinoin.
– Nyt on huoli, mihin tämä sota päättyy. Onhan sodan johonkin päätyttävä. Tämä herättää tervettä keskustelua Natosta. Keskustelua on vuosia vältelty, jopa väistelty. Nyt kaikki puhuvat Natosta. On tärkeää, että annetaan oikeaa tietoa.
Hän sanoo, että analyyttinen turvallisuuskeskustelu on Suomesta puuttunut.
– Toivon keskusteluun mukaan kaikkia, joita aihe kiinnostaa. Mikä on oikeasti se tapa, miten varmistetaan Suomen turvallisuus?

Holmlund näkee, etteivät keskeiset päättäjät sano mitään suoraan strategisista syistä, mikä on viisas ratkaisu.
– Minulla ei ole varmaa tietoa, mutta uskon, että Natoon liittyviä päätöksiä on varmaan mietitty aika pitkälle ja asioita valmisteltu.
Hän toivoo, ettei turvallisuuspolitiikasta tehdä nyt puoluepolitiikkaa.
– Nyt on kansallisen yhtenäisyyden paikka.

Anne Holmlund sanoo olevansa sikäli rauhallisin mielin, että Suomi on tapahtumista hyvin selvillä ja seuraa. Hän on myös vakuuttunut, että Suomessa ollaan hereillä ja maalla on tiedusteltutieto käytössä.
– Naton tiedustelutieto on tärkeää.
Jos Suomi nyt liittyy Natoon, Holmlund sanoisi mieluummin ”vihdoinkin” kuin vain ”ok”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp